Mateusz.C 01.08.2018 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 WitamZałożonie jest takie żeby piwnnica była nieogrzewana no i temp w niej była zawsze na plusie. Wiadomo że w część wystajacą z ziemi musze ocieplić, ale co z częścią w ziemi ??Może o domku. Stoi na górce czyli połowa piwnicy w ziemi, połowa nad ziemiąZabieram sie powoli za hydroizolacje. Zastanawiam się czy ocieplać czy nie ?? Jak ocieple to pytanie czy wystarczy ciepła z ziemi z samej podłogi (nieocieplonej) żeby w piwnicy było na plusie?? czy ta część gdzie są ściany w ziemi też musi "grzać" ?? (być bez ocieplenia)Jak jest u was ?? na co sie zdecydowałiście ??Będe wdzięczny za każdą podpowiedz.Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merbart 01.08.2018 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 HejJa nie ocieplam piwnicy w gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.08.2018 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Ściany piwnicy do ławy fundamentowej musisz ocieplić, posadzki niekoniecznie, i raczej się nie ociepla.Zabezpieczenie hydroizolacyjne to już inna bajka i zależy od warunków środowiskowych i od tego gdzie się budujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 01.08.2018 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Ja niebawem zaczynam budowę i izolacje fundamentu i piwnicy zrobię z nałożonego pędzlem 2 warstw polimocznika, i na to natrysk 5 cm piany zamkniętokomórkowej. Polimocznik i do tego grunt, cena okolo 50 złotych za metr kwadratowy a piana 50 zł za metr przy warstwie 5cm. Wg mnie to najlepszy sposób. Natrysk piany robi specjalistyczna firma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 01.08.2018 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 ja hydroizolacje wykonuje akurat remmersem eco2ki zastanawiam sie czy kleic na to styrodor czy sobie odpuśćić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merbart 01.08.2018 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Rozwinę temat na podstawie moich obserwacji i doświadczeń. Miałem okazje obserwować temperatury w piwnicy nieocieplonej u moich rodziców. Piwnica w gruncie ok 1,6m reszta nad gruntem ok. 0,5m. Domek na podkarpaciu gdzie tem. zimą spada spokojnie do -20 nie to co na śląsku. Zimą piwnica utrzymuje tem. w okolicy +15 - 17st, w lecie tem jest ok 7-10 st niżej niż na dworze. Piwnica niema żadnej izolacji i ocieplenia. W piwnicy jest ustawiony piec centralnego i na pewno zimą trochę dogrzewa, ale jest to niewiele. U mnie jest podobnie i też będzie kotłownia w piwnicy. Nie robię ocieplenia bo nie widzę sensu izolować źródła ciepła jakim jest ziemia. Pompy gruntowe przecież działają podobnie, odbierają ciepło z ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 03.08.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 Nie ocieplasz podłogi jak niemieszkalna piwnica. Natomiast ściany piwnic trzeba docieplić, niekoniecznie aż tak grubo jak nad powierzchnią. Chyba, że parter jest odcięty od piwnicy ciągłą izolacją- tylko czy tak się buduje?Co do piwnicy i kotła. Z jednej strony wychładza ją powietrze potrzebne do spalania, a z drugiej kocioł mocno grzeje, a rury jeszcze bardziej - jak nie są porządnie ocieplone. A powiem, oprócz mojej kotłowni nie widziałem porządnie ocieplonych rur.Do porównania. Piwnica 1 pod pokojem z ciągami CO, brak ocieplenia stropu, ocieplona ściana zewnętrzna. Przed ociepleniem rur 17-19st przez całą zimę. Po ociepleniu rur 10-13stPiwnica 2 pod klatką schodową. Ocieplenie na 3 ścianach zewnętrznych. Przed ociepleniem stropu temperaturą piwnicy nie dało się zejść poniżej 8st bez wychładzania klatki . Teraz w piwnicy zimą może być 1-3stC a w klatce 15-17stC.Latem w sierpniu i tak jest w piwnicach ok. 15-19st. Ziemia grzeje i cały dom się rozgrzewa stopniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.08.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 Aby odpowiedziec na tak postawione pytanie trzeba sie zastanowić co tam będzie w tej piwnicy. Mam piwnicę całkowicie ocieploną i z podłogówka bo uzywma jej np na siłownie. Jak planujesz tylko magazyn na zime warzyw to możesz odpuścić ocieplanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts