Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec z zamkniętą komorą, rekuperacja a grawitacja

nika

Recommended Posts

Proszę o pomoc fachowca. Mam piec z zamkniętą komorą spalania z wyrzutem spalin przez ścianę. W domu jest już system wentylacji z rekuperatorem /w pomiaszczeniu gospodarczym jest wywiew/. W pomieszceniu gospodarczym nie ma żadnego wywiewu grawitacyjnego.

Jak zakładałam rekuperację panowie z firmy mówili,że tak jest prawidłowo.

Teraz panowie od gazu mówią,że musi być wywiew grawitacyjny.

Czy ktoś zna konkretne przepisy, najlepiej z numerem rozporządzenia czy innej ustawy. Boję sie że nie dam rady załatwić odbioru gazu.

Poza tym tak naprawdę nie da się u mnie dorobić komina wywiewnego bo: nie ma nawiewu, są szczelne okna, jak będzie nawiew to na kij rekuperacja, pomieszczenie ma 2,5 m wysokości a na tym płaski dach, więc cugu na pewno nie będzie.

nika - a jaki masz gaz? Od tego zależy jaki musisz mieć wywiew. Gaz ziemny - zetka, gaz płynny - otwór na poziomie ziemi - chodzi o to, żeby w razie wycieku gazu, ten mógł się ulotnić z pomieszczenia. Tak jest w przepisach. U mnie jest taka sama sytuacja jak u Ciebie czyli piec z zamkniętą komorą spalania, reku, gaz płynny - i musieliśmy zrobić otwór. W kotłowni nie ma wywiewu połączonego z reku. A i jeszcze oprócz tego mam czujkę gazu podłączoną do monitoringu.

Gaz ziemny.

Z tego co napisałeś rozumiem, że wywiew grawitacyjny musi być.Ale jaki to ma sens , gdyby piec był na przykład w szafie to co ? Przewody gazowe idą też po cały domu, u mnie niestety prze przedpokój i łazienkę, inaczej się nie dało.

A poza tym mam w pomieszczeniu gospodarczym wywiew do rekuperatora, namówili mnie panowie z firmy, mimo że pierwotnie pomieszczenie miało być pominięte. Mówili,że przepisy się zmieniły i co teraz?

Gaz ziemny.

Z tego co napisałeś rozumiem, że wywiew grawitacyjny musi być.Ale jaki to ma sens , gdyby piec był na przykład w szafie to co ? Przewody gazowe idą też po cały domu, u mnie niestety prze przedpokój i łazienkę, inaczej się nie dało.

A poza tym mam w pomieszczeniu gospodarczym wywiew do rekuperatora, namówili mnie panowie z firmy, mimo że pierwotnie pomieszczenie miało być pominięte. Mówili,że przepisy się zmieniły i co teraz?

Ja znalazłem tylko:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. Nr 75 poz. 690 z dnia 15 czerwca 2002 r. z późniejszymi zamianami)

( tekst jednolity )

Rozdział 6

Wentylacja i klimatyzacja

§ 150.

9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.

Moim zdaniem, zakładając że cały dom jest jednym pomieszczeniem i masz rekuperator czyli wentylację nawiewno-wywiewną to musisz tylko zapewnić by była "zrównoważona lub nadciśnieniowa" zapewne poprzez odpowiednią regulację centralki.

Poproś panów o podstawę prawną. Większość ludzi wie o punkcie 9. ale nie ma pojęcia o punkcie 10.

Sprawdze to jutro ale jestem prawie pewien że DzU 75 w dalszej części mówi o konieczności umieszczenia wywiewnego kanału wentylacyjnego grawitacyjnego w pomieszczeniu gdzie znajduje się kocioł co. Ważne jest kiedy otrzymałeś pozwolenie na budowę bo być może obowiązuje cię jeszcze stara ustawa ?