nika 05.10.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Proszę o pomoc fachowca. Mam piec z zamkniętą komorą spalania z wyrzutem spalin przez ścianę. W domu jest już system wentylacji z rekuperatorem /w pomiaszczeniu gospodarczym jest wywiew/. W pomieszceniu gospodarczym nie ma żadnego wywiewu grawitacyjnego. Jak zakładałam rekuperację panowie z firmy mówili,że tak jest prawidłowo.Teraz panowie od gazu mówią,że musi być wywiew grawitacyjny.Czy ktoś zna konkretne przepisy, najlepiej z numerem rozporządzenia czy innej ustawy. Boję sie że nie dam rady załatwić odbioru gazu.Poza tym tak naprawdę nie da się u mnie dorobić komina wywiewnego bo: nie ma nawiewu, są szczelne okna, jak będzie nawiew to na kij rekuperacja, pomieszczenie ma 2,5 m wysokości a na tym płaski dach, więc cugu na pewno nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 05.10.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 nika - a jaki masz gaz? Od tego zależy jaki musisz mieć wywiew. Gaz ziemny - zetka, gaz płynny - otwór na poziomie ziemi - chodzi o to, żeby w razie wycieku gazu, ten mógł się ulotnić z pomieszczenia. Tak jest w przepisach. U mnie jest taka sama sytuacja jak u Ciebie czyli piec z zamkniętą komorą spalania, reku, gaz płynny - i musieliśmy zrobić otwór. W kotłowni nie ma wywiewu połączonego z reku. A i jeszcze oprócz tego mam czujkę gazu podłączoną do monitoringu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nika 05.10.2004 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Gaz ziemny.Z tego co napisałeś rozumiem, że wywiew grawitacyjny musi być.Ale jaki to ma sens , gdyby piec był na przykład w szafie to co ? Przewody gazowe idą też po cały domu, u mnie niestety prze przedpokój i łazienkę, inaczej się nie dało.A poza tym mam w pomieszczeniu gospodarczym wywiew do rekuperatora, namówili mnie panowie z firmy, mimo że pierwotnie pomieszczenie miało być pominięte. Mówili,że przepisy się zmieniły i co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nika 05.10.2004 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Gaz ziemny.Z tego co napisałeś rozumiem, że wywiew grawitacyjny musi być.Ale jaki to ma sens , gdyby piec był na przykład w szafie to co ? Przewody gazowe idą też po cały domu, u mnie niestety prze przedpokój i łazienkę, inaczej się nie dało.A poza tym mam w pomieszczeniu gospodarczym wywiew do rekuperatora, namówili mnie panowie z firmy, mimo że pierwotnie pomieszczenie miało być pominięte. Mówili,że przepisy się zmieniły i co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 05.10.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 nika - nic nie wiem, żeby przepisy się zmieniły. Zadzwoń może do gazwoni i zapytaj ich czy taki otwór powinien być. Jeżeli tak to będziesz musiała na szybko zrobić jakąś zetkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nika 05.10.2004 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Gazownia wypowiadała się pozytywnie co do naszego rozwiązania, to było około pół roku temu. Obecie projektant instalacji mówi co innego ,a teoretycznie powinien by c na bieżąco.Dlatego pytam czy ktoś może podpowiedzieć gdzie szukać przepisów na piśmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bren 05.10.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 D.U. Nr 75 Warszawa, dnia 15 czerwca 2002 r. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY poz 690 -- z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 05.10.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Ja znalazłem tylko: ROZPORZĄDZENIEMINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Nr 75 poz. 690 z dnia 15 czerwca 2002 r. z późniejszymi zamianami) ( tekst jednolity ) Rozdział 6 Wentylacja i klimatyzacja § 150.9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową. Moim zdaniem, zakładając że cały dom jest jednym pomieszczeniem i masz rekuperator czyli wentylację nawiewno-wywiewną to musisz tylko zapewnić by była "zrównoważona lub nadciśnieniowa" zapewne poprzez odpowiednią regulację centralki. Poproś panów o podstawę prawną. Większość ludzi wie o punkcie 9. ale nie ma pojęcia o punkcie 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 05.10.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 mam pytanie - właśnie o tym rozmawiałam - czyli jeśli pan od reku dobrze zaprojektuje bilans nawiew/wywiew, i poprze to odpowiednimi wyliczeniami, to wszystko będzie OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walerian35 05.10.2004 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Sprawdze to jutro ale jestem prawie pewien że DzU 75 w dalszej części mówi o konieczności umieszczenia wywiewnego kanału wentylacyjnego grawitacyjnego w pomieszczeniu gdzie znajduje się kocioł co. Ważne jest kiedy otrzymałeś pozwolenie na budowę bo być może obowiązuje cię jeszcze stara ustawa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts