Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podniesienie poziomu posadzki o 3-4 cm w bloku - wylewka? płyty?

Katrinkaa

Recommended Posts

Dzień dobry.

Mieszkanie w bloku z lat 70, III piętro. Chcę położyć podłogi: przedpokój gres (6m. kw.), dwa pokoje deska warstwowa (25 m. kw. i 6 m. kw.)

Problem w tym, że po usunięciu starej mozaiki i podkładów, muszę podnieść poziom posadzki o około 3-4 cm, żeby docelowy poziom gotowej podłogi zrównał się z łazienką, która już jest zrobiona.

Proszę o poradę, jaką metodę wybrać: wylewka czy płyty Durelis/OSB/inne?

Utrudnieniem jest to, że w mieszkaniu są już meble, więc trzeba robić na dwie raty – meble na jedną połowę mieszkania i podłoga na drugiej połowie, a potem zamiana. To przemawia na korzyść płyt, bo nic nie musi schnąć. A chcę się wyrobić do końca roku (do Świąt).

Jeśli wylewka, to jakiego rodzaju? Czy ma być zwykła betonowa posadzka i na to cienka masa samopoziomująca, czy jak? Mam już mętlik, bo fachowcy z którymi rozmawiam mówią sprzeczne rzeczy. Jedni radzą płyty bo twierdzą, że wylewka musi schnąć kilka miesięcy. Inni, że 4 tygodnie. A jeszcze inni radzą wylewkę, bo ich wylewka wyschnie maksymalnie w 5 dni... Może tu chodzi o zupełnie różne „wylewki”?

Proszę, doradźcie, CO i JAK byście zrobili na tej podłodze, gdyby to było Wasze mieszkanie. I jak wygląda koszt materiałów w opcji „wylewka”, a jak w opcji „płyta”?