Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwiosnek na płycie

Recommended Posts

Przemyśl jeszcze kwestie zmiany okna tarasowego na FIXa w salonie.

Cześć, to już postanowiono, uwzględniłem to w zmianach na początku tego tematu ale nie dopisałem że chodzi o salon, choć w sumie tylko w salonie mam tarasowe, ale oczywiście będzie Fix :-) Taras będę miał tylko od południa czyli wyjście przy kominku w zupełności wystarczy.

Zastanówcie się, bo to okno przy kuchni może być bardzo przydatne.

Zaoszczędzicie troszkę kasy na Fix-ie, ale stracicie możliwość wielu posiłków na dworze, bo po prostu Wam się nie będzie chciało latać tyle metrów na taras z posiłkami lub z kawą.

Mało tego często te posiłki będą gorące i grożące rozlaniem.

Chyba, że kupicie sobie wózki kelnerskie, ale na nie przydałoby się miejsce.

Poza tym fajny projekt i będę trzymała kciuki, aby budowa przyjemnie przebiegała .

Edytowane przez ciężkiprzypadek

Zastanówcie się, bo to okno przy kuchni może być bardzo przydatne.

Zaoszczędzicie troszkę kasy na Fix-ie, ale stracicie możliwość wielu posiłków na dworze, bo po prostu Wam się nie będzie chciało latać tyle metrów na taras z posiłkami lub z kawą.

Mało tego często te posiłki będą gorące i grożące rozlaniem.

Chyba, że kupicie sobie wózki kelnerskie, ale na nie przydałoby się miejsce.

Poza tym fajny projekt i będę trzymała kciuki, aby budowa przyjemnie przebiegała .

Dziękuje za kciuki :)

A co do okna, to trochę nie tak, fixa wybieram, nie ze względu na cięcie kosztów bo różnica jest znikoma, tylko dlatego że po "tamtej" stronie domu nie planuje niczego, żadnego tarasu, żadnego wyjścia, będą tam zasadzone tuje jako odgrodzenie się od sąsiada(prawdę mówiąc już są) w sumie to gdyby tylko ode mnie to zależało każde okno byłoby fixem, ponieważ planuje rekuperacje.

Obecnie mam spory taras do którego również wędruje przez cały salon i nikt nie narzeka ;)

Chyba, że tak....Wasz wybór i Wy wiecie co jest dla Was najlepszym rozwiązaniem,

My możemy doradzać, patrząc z naszej perspektywy.

Mój projekt pewnie też byłby dla niektórych...baa nawet dla wielu mało praktyczny, ale dla nas jest skrojony idealnie . Oczywiście uwzględniając ograniczone koszty.

Bardzo lubię projekty architektów LK, ale akurat lk866 nie jest w naszym klimacie . Wydaje mi się, że jestem za pospolita by mieszkać w takim domu i jakoś on do nas nie pasuje.

Tzn. preferujemy raczej ich projekty domów nowoczesnych, modernistycznych z płaskim dachem.

Ale życie nie zawsze jest usłane różami i nasz MPZP nie pozwala nam na taki dom.

Dlatego musimy polubić inny,,,,z dachem 2 spadowym.

W związku z tym będzie indywidualny. Takie 2 stodoły parterowe ze sobą połączone w literę T, bez stropu w części dziennej.

Podobny do Waszego pierwiosnka, tylko bezokapowy...jedynie 2 duże okapy na szczytach.

No i trochę mniejszy, bo ok 130m2 użytkowej ...bez garażu. Garaż budowany przez inną firmę.

Ale mój projekt jest nadal w formie koncepcji, bo mieliśmy problemy z działką i czekaliśmy 6-7 miesięcy na mapkę do celów projektowych.

Mam na kartce tylko moje wypociny, które teraz architekt przeistacza w projekt.

Oczywiście też mamy przejścia z MPZM, ale o tym już nie tu, by Ci nie zaśmiecać fajnego wątku:

Budowy Waszego pierwiosnka... piękna nazwa, kojarzy się z wiosną i nowym życiem.

Edytowane przez ciężkiprzypadek

patrząc strike designem pierwiosnek dużo ładniejszy ;) ale mniejsza o większość :p możesz mi powiedzieć jaka jest wysokość burty płyty od środka?

Z wyłożoną już warstwą 10cm xps poziomo, jest około 22cm. Czyli tyle będzie miała płyta, miała mieć 20 cm ale troszkę niedopatrzenia było jeśli chodzi o grubości prętów itd, więc zdecydowałem się dolać te 2cm więcej betonu niż zmniejszać otuline czy rozstaw siatek.

Praca wre, właśnie szalujemy i spawamy siatki do słupów

Płyta zalana wczoraj. Poszło całkiem gładko lecz nie wyobrażam sobie tego bez buławy i listwy wibracyjnej. Brakło trochę betonu na słupy i dorabialiśmy w betoniarce - stąd cement w kosztorysie. Dzisiaj rozszalowaliśmy płytę i słupy, oczywiście podlewamy beton cały czas. Jutro dorzucę kilka zdjęć :)

kzkjCfd.jpg

9aNTIbh.jpg

6yj0d5l.jpg

Edytowane przez Maciek828

• 4 months później...

Witam serdecznie po długiej przerwie ! Mimo że nie aktualizowałem dziennika od dawna, prace szły do przodu - powoli ale stabilnie :) Praktycznie 99% tego co zobaczycie poniżej to zasługa taty, ja niestety zaraz po zalaniu płyty wróciłem na emigrację, a kolejną wizytę planuje dopiero na sierpień co by sobie dekarzy dopilnować :cool:

Zaraz po zalaniu płyty przyszedł czas na opaske przeciw-wysadzinową, grubość również 10 cm

IcmbukC.jpg

W międzyczasie, tata zrobił ogrodzenie pod siatkę, coś a'la mur oporowy, ponieważ od tej strony będzie spora różnica poziomów między moją działką a sąsiada. Ogrodzenie na długości ściany domu zbrojone i zalane na około 2m.

yhMmFFh.jpg

Kosmicznie dużo prac było związanych z przygotowaniem terenu pod drogę czy rondo które planuje mieć przed domem :)

bYd9twn.jpg

nL4dHLu.jpg

Tata wykonał również drenaż, oprócz otuliny rury zostały dodatkowo owinięte geowłókniną wraz z warstwą kamienia, jak na zdjęciu:

dGvbUV9.jpg

Wszystko to zostało zasypane kamieniem, piaskiem, przykryte folią bąbelkową i znów zasypane kamieniem i piaskiem. To co widać na płycie na zdjęciu poniżej, to nie ziemia, jest to piasek wymieszany z kamieniem. W sumie na dobrą sprawę, ziemia znajduje się dopiero około 2m od ścian domu.

SXzKu0N.jpg

Tak to wygląda aktualnie, oczywiście studzienki w przyszłości zostaną docięte do poziomu kostki brukowej.

yncOkoq.jpg

Mimo tak wielu prac ziemnych nadal jest sporo do zrobienia:

- odwiert pod studnie

- wykop pod oczyszczalnie biologiczną

- odprowadzenie wody z rynien

- ostateczne równanie terenu pod kostkę, trawę itp.

- ogrodzenie od frontu.

Ale jak to mówią, powoli do celu :)

IcmbukC.jpg

Jakiś czas temu przyjechały do mnie pustaki. Ściany zewnętrzne będą z klasy 400, a wewnętrzne nośne i działowe z klasy 600.

pjuaXn8.jpg

Jest ich więcej niż potrzeba, podobna ilość palet stoi też pod domem moich rodziców obok (nie widać na zdjęciu) - no ale to stoi i jeść nie woła :)

Dobrałem też systemowe akcesoria i systemowe nadproża nad jedno okno i dwoje drzwi, reszta u mnie w projekcie ma być lana.

zFJCBvD.jpg

Przyjechały też płyty pir do izolacji nakrokwiowej prosto od producenta oraz kominy Schiedla. W projekcie były przewidziane 4 kominy, ja zakupiłem 3, ponieważ przy rekuperacji komin wentylacyjny jest zbędny.

8nCICZH.jpg

W tym miesiącu ma też do mnie dotrzeć dachówka, tak że czekamy na wiosnę i działamy. W między czasie reorganizuje sobie projekt instalacji elektrycznej którą zamierzam wykonać sam w sierpniu, myślę również nad projektem rekuperacji, sam nie wiem czy zabrać się za to czy też zlecić firmie, plus obmyślam milion innych drobnych rzeczy...

• 1 month później...
Zmiany w projekcie:

5. Powiększenie bramy garażowej do wymiarów standardowych producenta.

Panie Maćku, można prosić o informację o wymiarach standardowych producenta? My właśnie zaczynamy lanie płyty i możemy taką zmianę jeszcze wprowadzić, bo wcześniej zupełnie nie zwróciliśmy na to uwagi.

• 4 weeks później...
Panie Maćku, można prosić o informację o wymiarach standardowych producenta? My właśnie zaczynamy lanie płyty i możemy taką zmianę jeszcze wprowadzić, bo wcześniej zupełnie nie zwróciliśmy na to uwagi.

Proszę wybaczyć że dopiero odpisuje ale mam nawał pracy i jakoś przegapiłem Pana pytanie.

Wymiary standardowe to 500x225. Tak więc brama będzie szersza o 15cm oraz niższa o 4cm względem projektu.

Pozdrawiam :)