Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie.

Kominek z płaszczem wodnym będzie podłączony do bufora i bufor będzie podłączony do sprzęgła hydraulicznego (za sprzęgłem mieszacz i dalej na podłogówkę). Tak to będzie wyglądać:

rys podglądowy.jpg

bufor.jpg

Pytanie odnośnie wpięcia się w bufor a więc:

1 - zasilanie na sprzęgło

2 - zasilanie z kominka

3 - zawór bezpieczeństwa

8 - powrót do kominka

Gdzie podłączyć powrót ze sprzęgła? 4? 6? Woda raczej nie powinna wracać bardzo zimna.

https://forum.murator.pl/topic/240245-pod%C5%82%C4%85czenie-bufora-do-sprz%C4%99g%C5%82a-kominek-z-pw-gaz/

Jako ten malutki masz na myśli sprzęgło (2-3 litry) i bufor ?

Czy bufor i podłogówkę?

Jeżeli chodzi o to pierwsze to nie chciałem gazem ogrzewać bufora.

A jeżeli o drugie to chciałem żeby instalacja dostosowała się do mojego sposobu palenia a nie odwrotnie :)

Chyba że coś innego miałeś na myśli?

Nie rozumiem zamysłu...

Zawór termostatyczny mieszający np. AFRISO lub ESBE rozwiązuje wszelkie problemy zasilania podłogówki.

Mieszkowy. Działa bez prądu i sterownika.

Czemu nie chcesz grzać bufora gazem?

Liczysz na oszczędności z kondensacji?

Co z CWU?

Adam M.

Zawór mieszający (sterowanie - pogodówka) będzie za sprzęgłem (tak jak na rysunku).

CWU będzie grzane na ten moment gazem i to będzie główne zadanie kotła gazowego. Drugie to takie, że przy dłuższych nieobecnościach w domu będzie pilnował temperatury.

Z tej strony nigdy nie podchodziłem do tematu bo zawsze zadawałem sobie pytanie - po co miałbym grzać bufor gazem?

Poza uproszczeniem instalacji (brak jednej pompy i sprzęgła) ma to jakieś uzasadnienie?

Napchałeś tam filtrów bo "panie, tak się robi" ?

Gnojówką bufor zalejesz? Przecież robi za odstojnik...

Po co pogodówka?

CWU przepływowo w kotle gazowym?

No to kocioł dwufunkcyjny. Droższy.

Oczywiście, zadziała.

Im prościej tym mniej podatnie na awarię.

Adam M.

Jest oddzielny zbiornik CWU - kocioł jednofunkcyjny.

Standardowo dają filtr przed każdą pompą - za dużo filtrów szkodzi instalacji?

Pogodówka po to, żeby sterować temperaturą zasilenia podłogówki. Można było dać siłowniki na listwie i wyłączać obiegi - na ten moment zrezygnowałem. Można też ręcznie zmieniać temperaturę na zaworze - też średnio mi się ten pomysł podoba.

Dokładnie o to chodzi.

Za sprzęgłem będzie zawór mieszający sterowany pogodówką (sterownik kotła). Czyli docelowo będzie potrzebna tam gorąca woda.

Teraz chciałem wstawić drugi zawór mieszający ręczny (brak gazu), żeby można było grzać kominkiem i sterować ręcznie temperaturą.

Wychodzi na to, że trzeba ten zawór ręczny dać przed sprzęgłem a zawór z siłownikiem za sprzęgłem.

Tak czy inaczej jak będzie już docelowo gaz i sterowanie pogodówką, to woda między sprzęgłem a buforem będzie krążyć cały czas - wciąż pozostaje problem, gdzie wpiąć króciec powrotu ze sprzęgła, żeby woda w buforze mieszała się w jak najmniejszym stopniu.

"Jest oddzielny zbiornik CWU - kocioł jednofunkcyjny.

Standardowo dają filtr przed każdą pompą - za dużo filtrów szkodzi instalacji?"

No, trochę szkodzi... kieszeni...

Tego po co zbiornik zupełnie nie rozumiem.

Kocioł gazowy, pogodówka, oddzielny zbiornik CWU...

Zbudujesz trzy kotłownie? Po co?

Adam M.

Po co Ci dwa zawory mieszające? Po co Ci gorąca woda za sprzęgłem skoro według rysunku jest tylko podłogówka? Piec gazowy przecież puszcza temperaturę taką jaką chcesz. Po co chcesz mieszać wodę z pieca? Czy sterowanie pogodowe w piecu nie polega na tym, że puszcza on wodę o odpowiedniej temperaturze, której nie trzeba mieszać?

Jeszcze raz. Zawór mieszający pomiędzy sprzęgłem a buforem (a nie za sprzęgłem) jest po to, żeby woda nie krążyła pomiędzy buforem a sprzęgłem wtedy gdy jest to niepotrzebne (pod podłogówka nie odbiera ciepła, albo odbiera go bardzo mało). Unikniesz wtedy niepotrzebnego mielenia wody w buforze. Nie wiem jak jaśniej to napisać...

Edytowane przez MD.

Zbiornik CWU mam po to, żeby mieć recyrkulację ciepłej wody.

Pogodówka po to, żeby bezobsługowo utrzymywać komfort cieplny w domu.

Planując instalację za bardzo nie patrzyłem na koszty tylko na założenia jakie ma spełniać.

Gdyby koszty były priorytetem to w ogóle bym kominka z PW nie robił.

Zbiornik CWU mam po to, żeby mieć recyrkulację ciepłej wody.

Pogodówka po to, żeby bezobsługowo utrzymywać komfort cieplny w domu.

Planując instalację za bardzo nie patrzyłem na koszty tylko na założenia jakie ma spełniać.

Gdyby koszty były priorytetem to w ogóle bym kominka z PW nie robił.

Nie wiem gdzie patrzyłeś, ale chyba patrzyłeś niedokładnie.

.Adam M.

Wszystko zadziała, ale da się prościej.

Jest wątek o buforach.

Ponad 700 stron wyjaśnień.

Adam M.

Szukałem sporo informacji przed planowaniem i założenia takie:

- kominek z PW i maksymalne jego wykorzystanie (wieczór palenia, ciepło 24h)

- utrzymywana stała temperatura w domu (którą można oczywiście w prosty sposób kontrolować)

- jeżeli nie palę w kominku - temperatura w domu się nie zmienia

- CWU bez czekania aż się doleci do kranu albo się zagrzeje

Całkiem serio chciałbym się dowiedzieć jak prościej zrobić instalacje, która spełni założenia tej, którą mam a będzie dużo prostsza i tańsza w wykonaniu.

Do wątku z buforem zaglądałem i prawie całość jest o jego budowie - a nie połączeniu z innymi elementami instalacji.

Masz szanse zrobić DOBRY bufor?

ZRÓB!

Wtedy kocioł gazowy jednofunkcyjny z zamkniętą komorą za około 1600zł wymieniany (jak to kotły gazowe) na nowy co jakieś 6 lat.

CWU z cyrkulacją (przeczytaj - cyrkulacja - wór bez dna) przepływowo w buforze.

WSZYSTKIE źródła ciepła połączone w buforze: kocioł kominek z PW, solary, grzałki, PV i cobyś wymyślił.

Podłogówka po całości starowana z termostatów naściennych ( BEZ pogodówki!!!)

Prosto, tanio, trwale...

Adam M.

Sam nie mam szansy zrobić bufora.

Rzeczywiście instalacja jest prostsza ale czy taka idealna?

Grzać bufor gazem w lecie żeby przepływowo ogrzewać CWU?

Jeżeli nie będzie palone w kominku raczej też nie ma sensu puszczać wodę CO na bufor skoro można bezpośrednio na instalację.

Tak czy inaczej całkowicie koncepcji zmieniać nie będę bo już większość gratów kupiona. Być może ktoś, kto będzie czytał ten temat zrobi instalacje wg Twoich instrukcji.

Wolałbym wrócić do tematu tego wątku bo wciąż nie wiem gdzie wpiąć króciec powrotny ze sprzęgłą (woda będzie chodzić cały czas bo potrzebna jest za sprzęgłem (mieszacz pogodówki)).

Zakładając że woda będzie wracać jakieś 5/7'C zimniejsza może wpiąć pod pod 3? Tylko nad tym - 1 - jest zasilenie sprzęgła. Może być jedno pod drugim czy po przekątnej?

Druga opcja to 4 - tylko tutaj nie wiem czy nie będzie za nisko...

ok!

Wepnij albo 1/3 od dołu albo 1/4 od dołu.

Zależnie od tego ILE bufora chcesz wykorzystać jako... bufor.

Pozdrawiam

Adam M.

Mógłbyś jeszcze uzasadnić dlaczego tak nisko?

Zasilanie z kominka będzie prawie na samej górze (2). Powrót do kominka na samym dole ( 8 ). Więc kominek powinien załadować cały bufor.

Zasilanie sprzęgła na samej górze (1).

Być może źle rozumuję ale:

Nie będzie tak, że jeżeli 1/3 bufora od góry będzie powiedzmy miała 45/50'C to jeżeli powrót ze sprzęgła będzie 1/4 od dołu to w ciągu chwili ciepłą wodę z góry przepompuje na dół i się wymiesza = temp spadnie poniżej min wymaganego do zasilenia instalacji?

Dzięki