Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeep

Idealnie dla Ciebie wygladałoby tak: kocioł gazowy podpięty do wężownicy w górnej połowie bufora- on nie potrzebuje grzać całości. Kocioł gazowy może być w instalacji ciśnieniowej- z reguły tak robią.

Bufor nie powinien być w ciśnieniowej instalacji!!!

Grzanie CWU możesz zostawić kotłowi gazowemu ( bojler). Bo żeby zrobić bufor z wężownicą miedzianą grzejącą przepływowo cwu, to ty będziesz musiał kupić gotowy bufor- a to krocie kosztuje. Albo nauczysz się jak i zlecisz niektóre prace- ale musisz poświęcić czas na naukę. I cas na zrobienie pewnych rzeczy samemu.

Dzięki ale bufor mam w układzie zamkniętym wraz z kominkiem i kotłem gazowym. Bufor bez wężownic.

Na przeróbki o których piszesz jest już raczej za późno.

Jeżeli ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć w sprawie podłączenia powrotu ze sprzęgła w kontekście mieszania ciepłej wody w buforze z zimną byłbym bardzo wdzięczny :)

Przemyśl jak ten układ przerobić na otwarty.

Bezpieczniej by było, chyba, że na bezpieczeństwie Ci nie zależy...

Adam M.

Układ będzie zamknięty. Wiem co to oznacza jeżeli chodzi o bezpieczeństwo.

Jeżeli ktoś mógłby jeszcze wypowiedzieć się w temacie wątku będę BARDZO wdzięczny.

Sprzęgło łączy kocioł gazowy z układem kominka z PW.

Jeżeli temperatura na górze bufora spadnie, pompa zasilająca sprzęgło z bufora się wyłączy, kocioł wykryje spadek temperatury na sprzęgle i się uruchomi.

Za sprzęgłem jest mieszacz sterowany pogodówką niezależnie od tego czy sprzęgło jest zasilane z bufora czy z kotła gazowego.

To samo można wykonać bez sprzęgła. Cała filozofia grzania kotłem gazowym kondensacyjnym polega na tym aby grzać jak najniższą temperaturą, więc po co z gazówki podawać wyższą temperaturę na sprzęgło a za sprzęgłem obniżać na podłogę?

Bufor- zawór 3d - pompa- zawór zwrotny-trojak. Za trojakiem na nitce do kotła gazowego zawór zwrotny i to wszystko. Czujnik kotła gazowego do bufora i mam to samo.