Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

w załączeniu przesyłam projekt murka oporowego. Niestety muszę go wykonać, ponieważ sąsiad podniósł się o 1,2m a moja działka jest z lekkim spadem [w najniższym punkcie różnica poziomu do sąsiada to 1,6m].

Otrzymałem projekt murka i zastanawiam się nad wariantem wykonania - czy tak jak w projekcie [tylko że tam będą pustaki szalunkowe], czy kupić prefabrykowany np. ViaCon. Wg oferty 1m2 kosztuje 225zł [Cena jednostkowa materiału zawiera: - Bloczki betonowe 40 x 20 x 24cm, - Jednokierunkowe poliestrowe geosiatki do zbrojenia gruntu, - Bodkiny, - Kołki montażowe].

Chodzi mi o to czy jest sens szarpać się ze zbrojeniem, szalowaniem, betonowaniem, murowaniem i wypełnianiem betonem. Nie wiem jakie są szacunkowe koszty wykonania 1m2 takiego murka metodą tradycyjną.

Może ktoś z szanownych forumowiczów przerobił niedawno ten temat i może coś doradzić?

https://images91.fotosik.pl/11/3da9427308a971c3.png

https://images92.fotosik.pl/11/2af04b67956f2d69.png

Edytowane przez biolon

z pewnoscia jestes bardzo zamoznym czlowiekiem, bo nie szanujesz czasu innych wiec smialo szarp sie- stac cie. tylko po co szukasz rady na forum?

wez inwestora zastepczego zrealizuje to zadanie za ciebie.

jakbys szanowal czas forumowiczow to przynajmniej dolaczylbys rysunki, na ktorych cos widac a nie ladne obrazki z paroma kreskami.

Witam,

ah musiał Pan użyć ciętej riposty.. tylko nikomu to nie służy a na pewno ktoś może będzie miał takie samo pytanie.

W każdym bądź razie szukam najtańszej możliwej opcji wybudowania takiego murka [bo jestem przecież taki bogaty to muszę grosza poskąpić] i jeśli ktoś ma jakieś konstruktywne propozycje z góry dziękuję.

Mury oporowe wykonuje się zbrojone i monolityczne lub zbrojone prefabrykaty. Ten Twój wg projektu to bym na dość delikatny określił. Zastanawia mnie jedna sprawa, pozioma lawa muru, ona jest zgodnie z zasadami ale czy sąsiad pozwoli ci ja wykonać na jego działce?

Witam,

w załączeniu przesyłam projekt murka oporowego. Niestety muszę go wykonać, ponieważ sąsiad podniósł się o 1,2m a moja działka jest z lekkim spadem [w najniższym punkcie różnica poziomu do sąsiada to 1,6m].

Tzn ja bym zaczal od tego, ze jak sasiad sie podnosi z terenem to jest to jego obwiazek wykonac ten murek a nie Twój, nie mozna od tak sobie podnosic terenu , w szczególnosci w przypadku ze ma to wplyw na zagospodarowanie Twojej działki !!.

Najpierw wyjasnij nam dlaczego to sasiad zrobil i czy zrobil zgodnie z prawem czyli czy w trakcie budowy stwierdził, ze sobie ot tak podniesie czy mial to w projekcie budowlanym ?