biolon 02.08.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam, w załączeniu przesyłam projekt murka oporowego. Niestety muszę go wykonać, ponieważ sąsiad podniósł się o 1,2m a moja działka jest z lekkim spadem [w najniższym punkcie różnica poziomu do sąsiada to 1,6m]. Otrzymałem projekt murka i zastanawiam się nad wariantem wykonania - czy tak jak w projekcie [tylko że tam będą pustaki szalunkowe], czy kupić prefabrykowany np. ViaCon. Wg oferty 1m2 kosztuje 225zł [Cena jednostkowa materiału zawiera: - Bloczki betonowe 40 x 20 x 24cm, - Jednokierunkowe poliestrowe geosiatki do zbrojenia gruntu, - Bodkiny, - Kołki montażowe]. Chodzi mi o to czy jest sens szarpać się ze zbrojeniem, szalowaniem, betonowaniem, murowaniem i wypełnianiem betonem. Nie wiem jakie są szacunkowe koszty wykonania 1m2 takiego murka metodą tradycyjną. Może ktoś z szanownych forumowiczów przerobił niedawno ten temat i może coś doradzić? https://images91.fotosik.pl/11/3da9427308a971c3.png https://images92.fotosik.pl/11/2af04b67956f2d69.png Edytowane 2 Sierpnia 2018 przez biolon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 02.08.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 z pewnoscia jestes bardzo zamoznym czlowiekiem, bo nie szanujesz czasu innych wiec smialo szarp sie- stac cie. tylko po co szukasz rady na forum?wez inwestora zastepczego zrealizuje to zadanie za ciebie. jakbys szanowal czas forumowiczow to przynajmniej dolaczylbys rysunki, na ktorych cos widac a nie ladne obrazki z paroma kreskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biolon 02.08.2018 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Witam, ah musiał Pan użyć ciętej riposty.. tylko nikomu to nie służy a na pewno ktoś może będzie miał takie samo pytanie. W każdym bądź razie szukam najtańszej możliwej opcji wybudowania takiego murka [bo jestem przecież taki bogaty to muszę grosza poskąpić] i jeśli ktoś ma jakieś konstruktywne propozycje z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.08.2018 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Mury oporowe wykonuje się zbrojone i monolityczne lub zbrojone prefabrykaty. Ten Twój wg projektu to bym na dość delikatny określił. Zastanawia mnie jedna sprawa, pozioma lawa muru, ona jest zgodnie z zasadami ale czy sąsiad pozwoli ci ja wykonać na jego działce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 03.08.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 Witam, w załączeniu przesyłam projekt murka oporowego. Niestety muszę go wykonać, ponieważ sąsiad podniósł się o 1,2m a moja działka jest z lekkim spadem [w najniższym punkcie różnica poziomu do sąsiada to 1,6m]. Tzn ja bym zaczal od tego, ze jak sasiad sie podnosi z terenem to jest to jego obwiazek wykonac ten murek a nie Twój, nie mozna od tak sobie podnosic terenu , w szczególnosci w przypadku ze ma to wplyw na zagospodarowanie Twojej działki !!. Najpierw wyjasnij nam dlaczego to sasiad zrobil i czy zrobil zgodnie z prawem czyli czy w trakcie budowy stwierdził, ze sobie ot tak podniesie czy mial to w projekcie budowlanym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 03.08.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 Popytaj o prefabrykaty chyba będzie taniej.Tradycyjnie to jakieś 150-200 zł za mb żelbet plus około 20 zł za m2 izolacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts