Patrycjusz87 02.08.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Witam! dość pilna sprawa drodzy forumowicze. Jeszcze w tym roku będę miał wykonywaną elewację na budynku wobec czego chciałbym zamknąć sprawę fundamentową. Ostatnimi czasy pokusiłem się o odkopanie fragmentu fundamentów (chciałem poprawić stan izolacji po wpince wody) i moim oczom ukazał się taki obraz: Ławy fundamentowe są gołe, odcięte warstwą papy od fundamentu, fundament zaś posmarowany "czymś czarnym" (dysperbit?) i to tyle, do budynku była doklejona półmetrowej szerokości wylewka betonowa ma wysokości poziomu gruntu. Budynek ma nieco ponad 20 lat i jak to w latach 90. było, budowano go systemem gospodarczym. Ławy prawdopodobnie lano bezpośrednio w wykop (80cm, -1,2m poniżej poziomu gruntu), dalej ułożono papę, na nią wymurowano fundament, który na wysokości poziomu terenu odcięto prawdopodobnie kolejną warstwą papy i dalej murowano do góry. Moje pytanie, gdyż chciałbym (jest sens?) jakoś bardziej zabezpieczyć fundament i ławy (również?), co najlepiej byłoby zrobić w tej sytuacji? Mam obawy, aby wilgoć nie wychodziła spod domu (uzasadnione?). Fundament chciałem przejechać dysperbitem, na to styropian i siatka, a dalej folia kubełkowa (czy najpierw folia kubełkowa a potem styro - aby ściana oddychała?). Jak wspomniałem boje się jednak, że jak ocieplę również ławy to jak by się okazało że wilgoć wychodzi spod domu to nie będzie miała gdzie uciekać i wyjdzie w piwnicy? Piwnica nie jest ogrzewana, temepratura zimą w niej to ok. 5-6 stopni. Liczę na małą dyskusję, bądź opinię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrycjusz87 08.08.2018 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Jakieś szczątkowe choć sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 08.08.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Na jakim poziomie wody gruntowe?Czy co do tej pory wychodziło od środka na ścianach piwnic? (wilgoć, pleśń) Jeżeli nic poważnego do tej pory się nie działo, to po położeniu styro i siatki z klejem ( kubełkowa jest zbędna) nic Ci podłogą piwnicy nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrycjusz87 08.08.2018 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) Myk jest taki, że aktualnie ciężko stwierdzić, wody nie ma w wykopie od kilku dni, ale jest sucho, ziemia aktualnie wilgotna mniej więceod -0.9m wgłąb. Wody w piwnicy fizycznie nie miałem. Przez ostatnie 20 lat nie pojawiła się w piwnicy, dopiero ubiegłego bardzo wilgotnego lata w kliku miejscach miałem wiglotne ściany i posadzkę, ale to był pierwszy taki przypadek na przestrzeni lat. Edytowane 10 Sierpnia 2018 przez Patrycjusz87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrycjusz87 09.08.2018 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) Co sądzicie? Wystarczy przesmarować dysperbitem i na to dać folię kubełkową? Czy tylko smarować lub tylko folię? Edytowane 10 Sierpnia 2018 przez Patrycjusz87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrycjusz87 13.08.2018 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Co sądzicie o takim sposobie załatwienia sprawy: https://zapodaj.net/010d23584250c.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 13.08.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Na moje oko nic tu innego nie wymyślisz. Wyczyść wszystko ładnie, wysusz I tak jak narysowałeś. "Czernidło", styrodur kup sobie siatkę trochę kleju, zaciągnij i gotowe. Będzie taniej niż folia kubełkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrycjusz87 13.08.2018 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 To znaczy czernidłem chciałem zasmakować do samego dołu ławy, ocieplić tylko podziemna cześć Piwniczna, a na całość nawinąć folie kubelkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts