Tom1000k 03.08.2018 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 Mam takie pytanie. Co z rekuperacją, jak jest zamontowana klima w domu? Wiem że jest odzysk chłodu i to bardzo wydajny, ale na nawiewie będzie się skraplać. Czy to nie stwarza ryzyka zagrzybienia kanałów nawiewnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 05.08.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Skąd Ty weźmiesz taką temperaturę żeby się skropliło? Nic Ci się nie skropli, bez obaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 05.08.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Nie będzie się skraplać, no chyba że masz kanały wentylacyjne na wierzchu i bez izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.08.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Też tak uważam. Pamiętaj , że klima będzie chodziła w obiegu zamkniętym, tj międliła powietrze wewnątrz budynku. Po prostu powietrze wywiewane będzie chłodniejsze, co za tym idzie powietrze wdmuchiwane też powinno mieć niższą temperaturę. Powietrze nie puszczasz przez by-pass. IMO oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 06.08.2018 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Być może macie rację, ale warunki do skraplania mogą zaistnieć. Na przykład dla powietrza wchodzącego z zewnątrz do rekuperatora o temp 32°C i wilgotności względnej 75%, przy temperaturze 27°C osiągany jest punkt rosy, więc jak mam w domu 25 to dojdzie do kondensacji na wymienniku. Czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 27.09.2018 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Witam, Nie będzie żadnego problemu ze stosowaniem wentylacji mechanicznej wraz z klimatyzatorem ściennym. Dzięki wentylacji mechanicznej do budynku będzie dostarczane świeże powietrze, które będzie ochładzane w wymienniku ciepła przez jego pracę. Klimatyzator ścienny będzie dalej wykonywał swoją pracę na obiegu zamkniętym. Przy tej okazji chciałbym polecić rekuperator Bosch Vent 5000 C marki Junkers-Bosch, który jest dostępny w trzech rozmiarach przystosowanych do nominalnych przepływów powietrza wynoszących: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Urządzenie cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła, nawet do 90%, co pozwala na duże oszczędności kosztów ogrzewania i jednocześnie zapewnia zawsze świeże i czyste powietrze w pomieszczeniach. Więcej informacji o produkcie można znaleźć na stronie internetowej: https://www.junkers.pl/produkty/rekuperacja/bosch-vent-5000-c.html. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 900 810. W razie pytań, pozostaję do dyspozycji Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 27.09.2018 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Mam takie pytanie. Co z rekuperacją, jak jest zamontowana klima w domu? Wiem że jest odzysk chłodu i to bardzo wydajny, ... Nie zauważyłem tej wydajności odzysku. Klimatyzator mam w środkowym pokoju, a wywiewy w łazience i kuchni na suficie. Jako, że ciepłe powietrze unosi się do góry, to jakoś ta wentylacja zbyt zimnego powietrza nie ciągnęła. Było jakieś 2 - 3 *C cieplejsze niż w pokoju (termometr na wysokości 1m). Jak się w kuchni gotowało to nawet więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts