Lucasso 04.08.2018 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 Witam, mam zamawiar własnymi siłami wybudować taras, wokół tarasu będzie palisada 60cm ( taras będzie wysoki)a w środku będzie wyłożonym płytami betonowymi z semelrocka 60x30x5cm. Pisze do Was drodzy forumowicze o radę i pomoc w wykonani tego przedsięwzięcia, nie jestem budowlańcem ale umiem korzystać z narzędzi, w całym salonie umiałem poprawić płytki po fachowcu , ale palisady nie stawiałem. W chwili obecnej mam zrobioną ławę i na niej ułożone dwie warstwy bloczków, w srorku wsypana pospółka, to była wcześniejsza koncepcja, teraz będzie taras z palisady i płyt, palisadę muszę odsunąć od ławy betonowej aby głębiej weszka , poniżej wypiszę pytania jakie mam co do budowy i materiałów - jak wykonać ze sznurka idealne kąty tarasu? - jak zabetonować palisadę czy wystarczy rozrobić beton i dac go bezpośredni do wykopu czy jednak czymś podsypać, jaka gęstość betonu aby mieć pewność że palisada się nie pochyli -jak pisalem wcześniej w chwili obecnej mam wysypane pospółka, będę musiał jeszcze czegoś dosypac aby podnieść poziom tarasu do odpowiedniej wysokości i tu mam dylemat, czy urzyć miału kamiennego o gradacji 2-4mm, czy dosypac jakiegoś drobnego kruszywa i na to mieszankę betonu z piaskiem a następnie ubić ? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 04.08.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 W jakim miejscu domu ma być taras, w sensie czy od winkla domu czy w "środku" ściany? Beton pod palisadę robisz pół suchy,a nim kładziesz palisadę, dalej ( tym bardziej w tych temperaturach) polewasz delikatnie wodą palisadę. Co dosypać żeby podnieść poziom, co wsypiesz bez różnicy. Podstawa to to, aby było to zagęszczone naprawdę solidnie. Tak na marginesie to wybrałeś sobie niewdzięczny materiał jak na nowicjusza w brukarce, palisadę położysz i to ładnie ale dużo spokoju cierpliwości i precyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts