s---r 05.08.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Na poddaszu mam w projekcie 2 słupy stalowe schowane w ścianach. Na tych słupach będzie się opierał dach. Zaznaczyłem te miejsca elipsami na fotce. Mój budowlaniec twierdzi, że jeśli tak zrobimy to może w tamtych miejscach później pękąć. On proponuje te słupy przesunąć/wysunąć z tych ścian w te miejsca jak zaznaczyłem na fotkach czerwonymi prostokątami a później to jakoś regipsem zabudować. Ale decyzja należy do mnie.... https://images89.fotosik.pl/12/c0582abcca3d6651.jpg Jakie jest Wasze zdanie? Bo żonie nie bardzo się widzą te odstające słupy a ja nie mam zdania.... dla mnie mogą być przesunięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 05.08.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Nie wysuwaj - albo zabuduj słupy w ścianie K-G, albo na słupy naklej klejem w pianie cienki styrodur, na to siatka i tynk. Goły słup stalowy w ścianie spowoduje pęknięcia tynku - to pewne.Najpewniejsze rozwiązanie, to naklejenie płyt K-G na całą ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 05.08.2018 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 (edytowane) Tzn jak zabudowac? Wokół słupów w ścianie? Żeby slup nie stykał się bezpośrednio ze ścianą? Taka "dylatacja"? Coś majter mówił, że nawet jak tam siatkę później dam to i tak może pękać.... No ten pomysł z KG na całą ścianę podoba mi się... Edytowane 5 Sierpnia 2018 przez s---r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 05.08.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Tzn jak zabudowac? Wokół słupów w ścianie? Żeby slup nie stykał się bezpośrednio ze ścianą? Taka "dylatacja"? Coś majter mówił, że nawet jak tam siatkę później dam to i tak może pękać.... No ten pomysł z KG na całą ścianę podoba mi się... Wokół nie, tylko w lini ściany - taki dwustronny "box" szerszy od słupa i klejony krawędziami tylko do ściany (bez styku ze słupem). Może pękać - styk różnych materiałów to często problem. Natomiast jeśli dobrze się to wykona i na odpowiednich materiałach (masa szpachlowa, taśma do spoin itp) to powinno być ok. Zaklejenie całej ściany to "pewniak". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 05.08.2018 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Dzisiaj dzwonię do niego z tym pomysłem. Bo na jutro/pojutrze musi być ostateczna decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 05.08.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Zatem powodzenia w wyborze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts