Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stalowe słupy w ścianach działowych do podpory dachu

s---r

Recommended Posts

Na poddaszu mam w projekcie 2 słupy stalowe schowane w ścianach. Na tych słupach będzie się opierał dach. Zaznaczyłem te miejsca elipsami na fotce.

Mój budowlaniec twierdzi, że jeśli tak zrobimy to może w tamtych miejscach później pękąć. On proponuje te słupy przesunąć/wysunąć z tych ścian w te miejsca jak zaznaczyłem na fotkach czerwonymi prostokątami a później to jakoś regipsem zabudować. Ale decyzja należy do mnie.... :)

https://images89.fotosik.pl/12/c0582abcca3d6651.jpg

Jakie jest Wasze zdanie? Bo żonie nie bardzo się widzą te odstające słupy a ja nie mam zdania.... dla mnie mogą być przesunięte :)

Tzn jak zabudowac? Wokół słupów w ścianie? Żeby slup nie stykał się bezpośrednio ze ścianą? Taka "dylatacja"?

Coś majter mówił, że nawet jak tam siatkę później dam to i tak może pękać....

No ten pomysł z KG na całą ścianę podoba mi się...

Edytowane przez s---r

Tzn jak zabudowac? Wokół słupów w ścianie? Żeby slup nie stykał się bezpośrednio ze ścianą? Taka "dylatacja"?

Coś majter mówił, że nawet jak tam siatkę później dam to i tak może pękać....

No ten pomysł z KG na całą ścianę podoba mi się...

Wokół nie, tylko w lini ściany - taki dwustronny "box" szerszy od słupa i klejony krawędziami tylko do ściany (bez styku ze słupem). Może pękać - styk różnych materiałów to często problem. Natomiast jeśli dobrze się to wykona i na odpowiednich materiałach (masa szpachlowa, taśma do spoin itp) to powinno być ok. Zaklejenie całej ściany to "pewniak".