maureis 05.08.2018 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Posiadam strych na którym zamierzam umieścić kilka serwerów, które w obecnym miejscu wytwarzają sporo ciepła. Na strychu miałem tylko wełnę, dołożyłem niedawno folię paroizolacyjną (NOVODOMO 0,2 z Leroya). Chciałbym spytać czy na jesieni/w zimie nie będzie żadnego problemu, jakby na strychu było 30-40 stopni? Chodzi mi o kwestie skraplania się wody - nie znam się w ogóle w tej kwestii. Drugie pytanie - czy mogę wykorzystać jeden pion komina (nieużywanego) do czerpania zimniejszego powietrza wentylatorem, a drugi pion (wentylacja z salonu) do wciągania gorącego powietrza wentylatorem? Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.08.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Na jesieni i w zimie problemów nie będzie.Problemy są teraz, jak wszędzie jest +35 a pod dachem ze 20 więcej. Nic się nie skropli (wlezie w wełnę).Im cieplej tym wiecej miejsca w powietrzu na wodę (wilgoć).Poczytaj coś o WILGOTNOŚCI WZGLĘDNEJ. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maureis 05.08.2018 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Na jesieni i w zimie problemów nie będzie. Problemy są teraz, jak wszędzie jest +35 a pod dachem ze 20 więcej. Nic się nie skropli (wlezie w wełnę). Im cieplej tym wiecej miejsca w powietrzu na wodę (wilgoć). Poczytaj coś o WILGOTNOŚCI WZGLĘDNEJ. Adam M. Teraz w pomieszczeniu mam 45 stopni i 35% wilgoci - na strychu takie warunki będą problemem? Mam rozumieć, że "wlezie w wełnę" nie znaczy nic złego? Czy coś do pytania o komin mógłbyś mi doradzić? Dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.08.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Nie za ciepło tym serwerom tam będzie? Optymalnie w serwerowni pracującej 24/7/365 powinna być stała temperatura max 25 stopni, wilgotność 45%, chyba że masz na myśli jakaś amatorską serwerownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maureis 06.08.2018 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Nie za ciepło tym serwerom tam będzie? Optymalnie w serwerowni pracującej 24/7/365 powinna być stała temperatura max 25 stopni, wilgotność 45%, chyba że masz na myśli jakaś amatorską serwerownię. to amatorska "serwerownia", na prywatny użytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts