Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pływjąca podłoga

romcost

Recommended Posts

Panowie, proszę o poradę, w domu z lat 70-siątych mam stropy betonowe a na nich pływającą podłogę na legarach. Robię remont i przy okazji "poprawiam" podłogę, bo legary są rozmieszczone co ok. 80 cm i podłoga się huśta. Podłogę wzmocniłem dodatkowymi legarami 5x10cm rozmieszczonymi co ok. 40cm mierzone od środków legarów, stare zostawiłem, bo są zdrowe. Na to pójdzie płyta OSB 25mm i panele. Niestety podłoga jest strasznie nierówna i legary muszę podpierać podkładami od 0 do 5cm ... Czy na takie podkładki mogę użyć ścinki z płyt OSB i stare panele ? I czy dobrze zrobiłem, malując legary lakierobejcą ?

możesz używać ścinek o ile pasują ci grubości , najlepiej było by naciąć sobie podkładek różnych grubości z drewna.Malowanie zbędna czynność .

Ok. Ale czy mogą to być ścinki z płyt OSB i starych paneli podłogowych, ścinki z desek to wiadomo... Obawiam się szczególnie użyć starych paneli, ale idealnie mi one pasują w niektórych miejscach, po za tym, zamiast je utylizować i ponosić z tego powodu koszty mogę je wykorzystać...

Mam nacięte deski, ale mam też mnóstwo resztek z płyt OSB i paneli i właśnie zamiast wyrzucać je dokupować desek chciał bym je wykorzystać, ym bardziej, że grubości mi pasują ...