Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo eko plus m 20kw pytanie

Pawel098

Recommended Posts

Witam. Od kilku dni jestem użytkownikiem w/w pieca. Piec ustawiony na 53 st., na trybie automatycznym, grzał na bojler w trybie letnim przez 3 dni załadowany na próbę 1 workiem ekogroszku. Piec doglądałem kilka razy na dzien był cichy wogole nie było go słychać a 3 dnia wieczorem wszedlem do piwnicy i chodził tak głośno jakby się w nim gotowało. było to podobne do syczenia zwykłego "smieciucha" w którym za bardzo urosła temperatura albo za długo była otwarta furtka i za bardzo się rozpaliło. Jednak temperature na piecu pokazywalo 63 stopnie, bojler 46, gdy otwarlem zasobnik na ekogroszek zaczęło się dymić, gdy go zamknąłem piec się uciszyl. Po godzinie poszedłem sprawdzić i znowu głośno chodził. Wyłączyłem piec bo nie wiedziałem co się dzieje.jako osoba juz nie pierwszej mlodosci ostroznie podchodze do takich rzeczy i balem sie ze mogl się zapalic wegiel w podajniku czy cos.Nastepnego dnia dzwoniłem do instalatora który mi powiedział że dym mógł być spowodowany małą ilością eko groszku (rzeczywiście w zasobniku zostało go może 1/4 z tego co było) a głośna praca też i jeżeli coś by się zadziało zlego to włącza się alarmy a gdyby się zapalił węgiel w podajniku to zostałby automatycznie wypchniety.Czy jest tak naprawdę i czy ktoś miał taką sytuację bo nie wiem czy to normalne w pracy tego pieca i po prostu panikuje czy mogło się coś dziać. Proszę o poradę. Z gory dziekuje

63*C to nie wielka temperatura. Nie masz się czym przejmować. Syczenie o którym piszesz mogło być spowodowane mocnym nadmuchem.

Jaka moc nadmuchu pojawiła się wtedy na wyświetlaczu sterownika?

Sterownik ma zabezpieczenia. Najpierw przy 75*C włączy się pompa cwu aby odebrać ciepło a przy 80*C włączy się pompa CO i puści ciepło na kaloryfery. Na piecu z tyłu powinien być również założony zawór bezpieczeństwa lub inna forma zabezpieczenia np.przepływowe naczynie schładzające czy jak to się tam zwie : D

Tak jak kolega poprzednik pisze 63 stopnie przy grzaniu CWU latem to żadna temperatura, zawsze latem występują przeregulowania temperatury mozna oczywiście ustawieniami trochę je zniwelować choć w trybie automatyczny w eCoalu jest ciężko, lepiej latem palić w grupowym i ustawić dobrze podtrzymanie.

Każdy kocioł przydymi z zasobnika kiedy otworzysz zasobnik podczas pracy wentylatora z tym że eCoal i kotły 5-ej klasy muszą być wyposażone w czujnik otwarcia zasobnika i gdy go otworzysz powinien zatrzymać się wentylator i podajnik, otwarcie sygnalizowane jest również sygnałem dźwiękowym ( sterownik piszczy ), jeśli wentyl stoi nie powinno dymić z zasobnika czy jest on pełny czy przy minimalnej ilości paliwa.

Na podajnika masz też ( powinien być zamontowany ) czujnik temp. podajnika jeśli doszłoby do zapłonu paliwa wykrywa to owy czujnik i włącza się tryb przesypywania paliwa, czas przesypu ustawiasz w parametrach sterownika.