barman86 06.08.2018 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Cześć, kupuję połowę bliźniaka.(100m2 piętrowy) Na tym etapie budowy mogę jeszcze dołożyć rekuperację. Z racji ostatnich temperatur postanowiłem też "zainwestować"w coś co schłodzi powietrze. Na piętrze mam 3 pokoje, na parterze salon, kuchnia +pokój. Niechciałbym iść w klimatyzację (ostateczność). Zastanawiam się nad GWC. Jest np zestaw Rekuperator firmy ZEHNDER ComfoAir AIR Q + jednostka chłodząca ComfoCool Q600 Ale ma 2,3KW - czy to nie za mało na 100m2? ZEHNDER ComfoAir AIR Q + GWC ComfoFound-L Q L TR ALe czy GWC pozwoli mi faktycznie obniżyć temperaturę o powiedzmy chociaż 5 stopni ? Oczywiście internet dostarcza milion sprzecznych informacji. Byłbym wdzięczny za informację od kogoś kto posiada takie rozwiązania jakie "wynik" osiągnął w te kilka upalnych dni. np. temperatura zewnętrzna 30stopni a w środku domu 25 stopni. Byłbym wdzięczny za brak odpowie∂xi typu: "gwc nie oplaca się", "mój szwagier robi to taniej", "oze to ściema" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 06.08.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Jeśli temperatura glikolu w chłodnicy będzie miała max kilkanaście stopni to da się schłodzić pomieszczenia do 25*C, ale tylko przy dużym przepływie powietrza. Wielu tutaj twierdzi, że przy pomocy GWC nie da się schłodzić, bo oni cały czas rozmawiają o przepływach rzędu 50-100m3/h. Jeśli ktoś tak wentyluje w lecie dom to ja dziękuję za taki komfort. U mnie przepływ jest ustawiony na 450-500m3/h i przy długo utrzymujących się temp. zewnętrznych 30 i więcej w domu jest 25-26. Wszystko zależy od wielu warunków. Powierzchnia szyb od wschodu do zachodu, powierzchnia dachu itp. Czy dom jest osłonięty (mój nie ma cienia nigdy, o żadnej porze roku i dnia), stoi na wzgórzu i zawsze będzie gorąco. Ale jak ktoś ma dom, który jest przez część dnia w cieniu to GWC będzie miał lżej, to oczywiste. Ważna jest też izolacja chłodnicy i kanałów. To musi być porządnie zrobione. Żadne tam 5cm byle jakiej wełny - to nic nie da. I jak najkrótsze kanały, żeby to chłodne powietrze nie zdążyło się ogrzać. Oczywiście klima by pomogła, bo wcale jej nie trzeba puszczać na maksa, wystarczy ustawić na 23*C a to pomoże schłodzić powietrze wyciągane do wymiennika rekuperatora. Rekuperator przecież się nagrzewa w środku od gorącego powietrza wywiewanego z pomieszczeń - do tego został wymyślony. I jeśli ktoś ma bypass w obudowie rekuperatora to zawsze powietrze z czerpni będzie trochę podgrzewane i chłodnica GWC będzie miała gorzej. Tak więc to jest zagadnienie, które trzeba przemyśleć kompleksowo. Ale jest to do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 06.08.2018 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Rekuperator firmy ZEHNDER ComfoAir AIR Q + jednostka chłodząca ComfoCool Q600 ZEHNDER ComfoAir AIR Q + GWC ComfoFound-L Q L TR Jeden klimatyzator powieszony w holu na piętrze zrobi lepszą robotę niż te super przystawki. Zbierz może oferty na wykonanie klimatyzacji w domu - zwykłej lub kanałowej. Bo może okazać się, że ceny są lepsze niż tych przystawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barman86 07.08.2018 04:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Jeden klimatyzator powieszony w holu na piętrze zrobi lepszą robotę niż te super przystawki. Zbierz może oferty na wykonanie klimatyzacji w domu - zwykłej lub kanałowej. Bo może okazać się, że ceny są lepsze niż tych przystawek. właśnie do takiego wniosku dochodzę. Ale nadal warto wiedzieć co i jak u GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 27.09.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Witam, Jeżeli rozważa Pan zakup sprawdzonej centrali wentylacyjnej z rekuperatorem zachęcam do zapoznania się z oferta marki Junkers - Bosch. Rekuperator Bosch Vent 5000 C cechuje się wysoką efektywnością odzysku ciepła wynoszącą nawet do 90%. Pozwala to na oszczędności kosztów ogrzewania oraz przez cały czas dostarcza świeże powietrze do budynku. Dzięki wbudowanemu obejściu (By-pass) mamy możliwość nawiewania chłodniejszego powietrza wieczorami w sezonie letnim w celu ochłodzenia pomieszczenia. Rekuperator może być sterowany za pomocą bezprzewodowego pilota RCV lub komputera, na którym zainstalowany jest program „Configuration Tool”. Urządzenie dostępne jest w trzech rozmiarach odpowiadających nominalnemu przepływowi: 140 m³/h, 230 m³/h oraz 350 m³/h. Więcej informacji o centrali wentylacyjnej Bosch Vent 5000 C można znaleźć na stronie internetowej: https://www.junkers.pl/produkty/rekuperacja/bosch-vent-5000-c.html. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 900 810. W razie pytań, pozostaję do dyspozycji Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.12.2018 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Mam kultową Nokię 6210, da radę sterować tym telefonem wanasa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts