jzs 06.08.2018 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Witam, Po opadach deszczu w piwnicy na jednej ścianie pokazała się 'woda', która spłynęła/skropliła się na wykafelkowaną podłogę.W ubiegłym tygodniu odkopałem fundament i zostawiłem w celu przeschnięcia.W wykopie nie zbiera się woda. W jaki sposób mam go zabezpieczyć?Dom z kamienia wybudowany w latach 50, fundament również z kamienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz665 26.08.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Jeżeli ściana fundamentowa również wykonana jest z kamienia , więc na pewno jest nie równa i brak w niej jakiej kolwiek izolacji. Przed przystąpieniem do izolacji fundamentu musisz go odkopać oczyścić pozostawić do przeschnięcia, następnie wyrównał bym cała powierzchnię, rodzaj izolacji przeciw-wodnej musisz dobrac do warunków jakie u Ciebie panują , dodatkowo wykonał bym też izolację cieplną (xps) bo jeżeli wykonujesz już wykop przy czym jest nie mało roboty to już się o to prosi, a ceny za ogrzewanie na pewno spadną. Przy tego typu pracy wymagana jest duża dokładność aby osiągnąć wymagany cel. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostrowiecc16 29.08.2018 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 A czy ocieplanie styropianem nie powoduje, że w lato jest jeszcze bardziej gorąco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 29.08.2018 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Odwrotnie. Izolacja będzie chronić ściany przed nagrzewaniem się, więc mniej ciepła przeniknie do wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jzs 10.09.2018 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Tak jak wspomniałem wcześniej, fundament został odkopany, oczyszczony i zostawiony do przeschnięcia. Mury fundamentu są z kamienia więc je wyrównałem i ponownie zostawiłem do przeschnięcia. Kolejnym etapem było położenie dysperbitu, styropianu 15cm i na koniec folii kubełkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts