Regius 06.08.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Cześć, Czy ktoś z Was ma może w kuchni okna gdzie parapet jest położony niżej niż blat roboczy lub blat roboczy jest częściowo obniżony i mógłby się podzielić zdjęciami jak to wygląda? Jestem na etapie zamawiania okien zauważyłem babola w projekcie indywidualnym. Wg projektu okno ma być dosyć wysokie, ale takie się nie zmieści bo od góry ograniczone jest wieńcem stropu żelbetowego a od dołu ogranicza go blat roboczy w kuchni (H=90 cm). Nie chciałbym zmniejszać wysokości okien, bo stracą proporcje, dlatego zastanawiam się nad tym czy okna nie mogłyby się zaczynać nieco niżej np. na wysokości 80 cm zamiast 90 (początek i koniec okien są ustawione w jednej linii na elewacji a same okna są symetryczne względem osi budynku). Wydaje się że najlepszym rozwiązaniem było by przerwanie blatu roboczego w miejscu okna, lub obniżenie go o około 10 cm. Czy macie jakieś inne pomysły jak rozwiązać problem wysokości okien? W załączniku kawałek rzutu pokazujący kuchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 06.08.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 A nie można zrobić okna dużo niższego? Np. takiego metrowego? Faktycznie, najgorsze, co może być, to okno troszkę inne niż te obok. Ale jeśli dasz dużo niższe, to może nie będzie tak źle. To nawet było modne przez pewien czas (sam tak mam . Pozostaje kwestia wypełnienia między oknem a nadprożem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.08.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Przeciez pod oboma oknami w kuchni masz hp=90 wiec wynika ze wszystko pasuje skąd masz babola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 06.08.2018 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) @Samotnik, dzięki za podpowiedź! Wolałbym jednak utrzymać pierwotną stylistykę z symetrycznym ułożeniem okien na elewacji frontowej. @Jajmar, wiem, że bardzo ładnie jest napisane na rzucie hp=90, ale niestety napisana wysokość okna wyjść wtedy nie chce. 266,5-18-90=158,5 (-luzy montażowe około 3 cm, ewentualnie +3 cm jeśli parapet / blat umieścić bezpośrednio pod skrzydłem okna) Dobrze, że wysokość parapetu nie wychodziła co do pełnej warstwy bloczków i zostawiłem sobie podmurowanie na potem, bo inaczej było by już "po ptokach". Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.08.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) Pokazujesz przekrój przez drzwi, wieniec masz 266,5 cm od podłogi do parapetu masz 90 +okno 170 =260 w czym problem? Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez jajmar literowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.08.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Popatrzyłem przedtem tylko na otwór wejściwy, ty masz coś zrąbane z wysokościami stropu i pomieszczeń wzywaj projektanta do wyjaśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 06.08.2018 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Pokazujesz przekrój przez drzwi, wieniec masz 266,5 cm od podłogi do parapetu masz 90 +okno 170 =260 w czym problem? Wieniec jest 266,5 od płyty fundamentowej, od płyty do podłogi na gotowo jest jeszcze 18 cm (styro, podłogówka, wylewka, podłoga). Wysokość pomieszczeń to 264 cm. Wziąłem akurat ten kawałek przekroju bo najwięcej wymiarów pokazuje (wraz z błędną rzędną +2,96, ale podejrzewam, że takich kwiatków jest więcej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 06.08.2018 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Popatrzyłem przedtem tylko na otwór wejściwy, ty masz coś zrąbane z wysokościami stropu i pomieszczeń wzywaj projektanta do wyjaśnienia No właśnie sęk w tym, ze projektant nieuchwytny, a dom już pod dachem i czeka na okna. Muszę to jakoś opanować - gdyby nie okno w kuchni i kwestia wysokości blatu, to problemu by nie było. Chyba finalnie skończy się na obniżeniu okien lub rezygnacji z blatu przy oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.08.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Zrób wszystkie okna na 160 zamiast na 170 Nie będziesz miał zębów na elewacji a 10 cm podkleisz pod oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eladar 07.08.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 xxxxxxxxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts