tnbdisco 06.08.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Witam serdecznie. Proszę o pomoc w kwestii ogrzewania. Dom który buduję jest dopiero w fazie projektu, dom z poddaszem użytkowym 150m2. Niestety na działce nie ma możliwości przyłączenia gazu dlatego wybór padł na pompę ciepła. Natłok informacji niekiedy sprzecznych stworzył mi niezły mętlik w głowie. Jaki typ pompy ciepła powinienem zastosować do ogrzewania domu i CWU? Ze względu na koszty odrzucam pompy gruntowe. W domu nie będzie żadnego innego źródła ogrzewania typu kominek, więc czy taka pompa ma w ogóle sens tzn. czy da radę ogrzać dom przy silnych mrozach? Niestety na tym etapie nie jestem w stanie nic powiedzieć o zapotrzebowaniu na ciepło. Dodam też że pompę wybieram ze nie ze względu na eko czy oszczędności tylko na brak alternatywy. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.08.2018 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Witam serdecznie. Proszę o pomoc w kwestii ogrzewania. Dom który buduję jest dopiero w fazie projektu, dom z poddaszem użytkowym 150m2. Niestety na działce nie ma możliwości przyłączenia gazu dlatego wybór padł na pompę ciepła. Natłok informacji niekiedy sprzecznych stworzył mi niezły mętlik w głowie. Jaki typ pompy ciepła powinienem zastosować do ogrzewania domu i CWU? Ze względu na koszty odrzucam pompy gruntowe. W domu nie będzie żadnego innego źródła ogrzewania typu kominek, więc czy taka pompa ma w ogóle sens tzn. czy da radę ogrzać dom przy silnych mrozach? Niestety na tym etapie nie jestem w stanie nic powiedzieć o zapotrzebowaniu na ciepło. Dodam też że pompę wybieram ze nie ze względu na eko czy oszczędności tylko na brak alternatywy. Z góry dzięki za pomoc. Każda powietrzna ogrzeje Ci dom,nawet w silne mrozy i nie musi być innego źródła ciepła. Warunkiem jest odpowiedni dobór mocy do potrzeb domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 09.08.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 dobór i montaż zleć fachowcom z doświadczeniem i na pewno nie będziesz miał obaw że w zimie będzie zimno. Mam znajomych co korzystają z pompy buderusa, ogrzewanie podłogowe i sobie bardzo chwalą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.08.2018 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Jak masz prąd , autorze, to masz sporo alternatyw. Pompa ciepła, bufor, kable itd itp. Tylko nie buduj poddasza użytkowego bo to złe rozwiązanie. Poddasza są dla gołębi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 09.08.2018 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 a dla mnie najlepsza opcja jaka może być parę cegieł i masz dużo m2 a dach tak czy tak musisz mieć i oddzielone sypialnie od reszty domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.08.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 a dla mnie najlepsza opcja jaka może być parę cegieł i masz dużo m2 a dach tak czy tak musisz mieć i oddzielone sypialnie od reszty domu Z mniejszej ilości cegieł w parterze masz więcej m2 niż w poddaszu. Lub inaczej z takiej samej ilości cegieł więcej przestrzeni będzie w parterowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 09.08.2018 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 ale nie zawsze działka na to pozwala czy tez warunki u mnie było maks. 130m2 zabudowy na działce w tym garaż dodatkowo też będzie większy dach a jak wiadomo porządny dach jest drogi deskowanie papa dobre ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.08.2018 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) ale nie zawsze działka na to pozwala czy tez warunki u mnie było maks. 130m2 zabudowy na działce w tym garaż dodatkowo też będzie większy dach a jak wiadomo porządny dach jest drogi deskowanie papa dobre ocieplenie Wbrew pozorom mylisz się i powielasz stereotypy o drozszym dachu w parterowce. Razem z kolegą kupowalismy dachówkę,tą samą w tym samym składzie i w tej samej cenie. On na dach 160m2 a ja na dach 230m2. Ja z rynnami zaplacilem za ceramiczną 16800zl a on 14800zl. Więźba kosztowała mnie z tego co pamiętam 6000zl,nie musialem robić deskowania i nie musialem dawać drogiej membrany "oddychajacej" tylko zwykłą folię przeciwwilgociowa,nie musialem izolować połaci dachu tylko strop czyli jakieś 160m2. Parterowke o pow.zabudowy 190m2 postawilem na 670m2. Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 09.08.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 u mnie by nie przeszło w warunkach było maks 130 pow. zabudowy poza tym podoba mi się opcja gdzie sypialnie są na innym poziomie, ale kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.08.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Robos przynajmniej sobie pobzykasz w spokoju Arturo to już stary pierdoła, jemu osobna sypialnia już nie w głowie Laptop i na forum posiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 27.09.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Witam, Dobrze, że zastanawia się Pan nad wyborem pompy ciepła przed rozpoczęciem budowy. Pozwoli to na dodatkowe oszczędności kosztów w postaci pominięcia budowy komina spalinowego oraz odrębnego pomieszczenia kotłowni. Dobór pompy ciepła powinien być na podstawie zapotrzebowania na energię cieplną budynku oraz zapotrzebowania na ciepłą wodę użytkową, która wynika z ilości punktów poboru wody oraz ilości osób z nich korzystających. Dane te może Pan znaleźć w projekcie (o ile budynek będzie wykonany z materiałów zgodnych z projektem). Można również zlecić obliczenia OZC projektantowi. Powietrzna pompa ciepła będzie wystarczającym rozwiązaniem do ogrzania całego budynku nawet w czasie występowania wysokich mrozów. Taki rodzaj pompy wykorzystuje darmowe ciepło z otoczenia do temperatury -20oC, a poniżej tej temperatury wykorzystywany jest dogrzewacz. Należy wspomnieć jednak, że w zalezności od lokalizacji budynku temperatura poniżej -20oC występuje jedynie od kilku do kilkunastu godzin w ciągu roku. W sprawie doboru wraz z wyceną odpowiedniej pompy ciepła, zachęcam Pana do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Buderus. Kontakt do instalatora marki Buderus można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Znajduje się tam wyszukiwarka na podstawie miejsca ich lokalizacji. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801 lub poprzez formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts