Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - pomoc

tnbdisco

Recommended Posts

Witam serdecznie. Proszę o pomoc w kwestii ogrzewania. Dom który buduję jest dopiero w fazie projektu, dom z poddaszem użytkowym 150m2. Niestety na działce nie ma możliwości przyłączenia gazu dlatego wybór padł na pompę ciepła. Natłok informacji niekiedy sprzecznych stworzył mi niezły mętlik w głowie. Jaki typ pompy ciepła powinienem zastosować do ogrzewania domu i CWU? Ze względu na koszty odrzucam pompy gruntowe. W domu nie będzie żadnego innego źródła ogrzewania typu kominek, więc czy taka pompa ma w ogóle sens tzn. czy da radę ogrzać dom przy silnych mrozach? Niestety na tym etapie nie jestem w stanie nic powiedzieć o zapotrzebowaniu na ciepło. Dodam też że pompę wybieram ze nie ze względu na eko czy oszczędności tylko na brak alternatywy. Z góry dzięki za pomoc.

Gość Arturo72
Witam serdecznie. Proszę o pomoc w kwestii ogrzewania. Dom który buduję jest dopiero w fazie projektu, dom z poddaszem użytkowym 150m2. Niestety na działce nie ma możliwości przyłączenia gazu dlatego wybór padł na pompę ciepła. Natłok informacji niekiedy sprzecznych stworzył mi niezły mętlik w głowie. Jaki typ pompy ciepła powinienem zastosować do ogrzewania domu i CWU? Ze względu na koszty odrzucam pompy gruntowe. W domu nie będzie żadnego innego źródła ogrzewania typu kominek, więc czy taka pompa ma w ogóle sens tzn. czy da radę ogrzać dom przy silnych mrozach? Niestety na tym etapie nie jestem w stanie nic powiedzieć o zapotrzebowaniu na ciepło. Dodam też że pompę wybieram ze nie ze względu na eko czy oszczędności tylko na brak alternatywy. Z góry dzięki za pomoc.

Każda powietrzna ogrzeje Ci dom,nawet w silne mrozy i nie musi być innego źródła ciepła.

Warunkiem jest odpowiedni dobór mocy do potrzeb domu.

Gość Arturo72
a dla mnie najlepsza opcja jaka może być parę cegieł i masz dużo m2 :)

a dach tak czy tak musisz mieć

i oddzielone sypialnie od reszty domu

Z mniejszej ilości cegieł w parterze masz więcej m2 niż w poddaszu.

Lub inaczej z takiej samej ilości cegieł więcej przestrzeni będzie w parterowce.

Gość Arturo72
ale nie zawsze działka na to pozwala czy tez warunki u mnie było maks. 130m2 zabudowy na działce w tym garaż dodatkowo też będzie większy dach a jak wiadomo porządny dach jest drogi deskowanie papa dobre ocieplenie

Wbrew pozorom mylisz się i powielasz stereotypy o drozszym dachu w parterowce.

Razem z kolegą kupowalismy dachówkę,tą samą w tym samym składzie i w tej samej cenie. On na dach 160m2 a ja na dach 230m2. Ja z rynnami zaplacilem za ceramiczną 16800zl a on 14800zl. Więźba kosztowała mnie z tego co pamiętam 6000zl,nie musialem robić deskowania i nie musialem dawać drogiej membrany "oddychajacej" tylko zwykłą folię przeciwwilgociowa,nie musialem izolować połaci dachu tylko strop czyli jakieś 160m2.

Parterowke o pow.zabudowy 190m2 postawilem na 670m2.

Edytowane przez Arturo72

• 1 month później...

Witam,

Dobrze, że zastanawia się Pan nad wyborem pompy ciepła przed rozpoczęciem budowy. Pozwoli to na dodatkowe oszczędności kosztów w postaci pominięcia budowy komina spalinowego oraz odrębnego pomieszczenia kotłowni. Dobór pompy ciepła powinien być na podstawie zapotrzebowania na energię cieplną budynku oraz zapotrzebowania na ciepłą wodę użytkową, która wynika z ilości punktów poboru wody oraz ilości osób z nich korzystających. Dane te może Pan znaleźć w projekcie (o ile budynek będzie wykonany z materiałów zgodnych z projektem). Można również zlecić obliczenia OZC projektantowi. Powietrzna pompa ciepła będzie wystarczającym rozwiązaniem do ogrzania całego budynku nawet w czasie występowania wysokich mrozów. Taki rodzaj pompy wykorzystuje darmowe ciepło z otoczenia do temperatury -20oC, a poniżej tej temperatury wykorzystywany jest dogrzewacz. Należy wspomnieć jednak, że w zalezności od lokalizacji budynku temperatura poniżej -20oC występuje jedynie od kilku do kilkunastu godzin w ciągu roku. W sprawie doboru wraz z wyceną odpowiedniej pompy ciepła, zachęcam Pana do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Buderus. Kontakt do instalatora marki Buderus można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Znajduje się tam wyszukiwarka na podstawie miejsca ich lokalizacji. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801 lub poprzez formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus