Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beckers problem, gdzie tkwi błąd.

Recommended Posts

Przemalowanie pokoju, poprzednia powłoka beckers designer color lateksowy, zero problemów przez kilka lat, nic nie odchodziło etc.

Ściany zostały odpylone i umyte, po myciu 24h przerwy, po czym pokrycie jedną warstwą gruntu Beckersa (designer primer), kolejne dwa dni przerwy (upały) i dwukrotne malowanie farbą beckers designer color.

Po drugim pomalowaniu zauważyłem, że zapomniałem oderwać taśmę papierową, oczywiście taśma zeszła z odrobiną farby, ale to chyba jest normalne przy farbach lateksowych jak się nie zarwie na świeżo. Niestety po odczekaniu do pełnego wyschnięcia coś mnie podkusiło i z ciekawości postanowiłem sprawdzić jak daleko mógł bym zerwać to co już było napoczęte (palcami)... no i wychodzi, że pewnie jak bym się "nieco" napracował to poszło by z całej powierzchni. Farba schodzi jak skóra po spaleniu się na słońcu, miejscami większymi kawałkami, miejscami małymi. Po kilkunastu cm^2 postanowiłem się zatrzymać... Pod spodem widać nienaruszony biały grunt (więc to nie wina poprzedniej powierzchni)

I teraz pytanie, co zrobiłem źle? Farby i grunt były z tego roku, na pewno nie przeterminowane, przechowywane w odpowiednich warunkach. Narzędzia polecane przez samego beckersa (anza), technika też raczej ok (mokre na mokre) może nie jestem fachowcem, ale trochę pomieszczeń już pomalowałem i nigdy takich problemów nie było. W innych pokojach, i poprzednia warstwa w tym, w ten sposób się nie zachowuje. Jedyne co zauważyłem to, że farby (dwa wiaderka, z różnych sklepów) były naprawdę gęste, nie przypominam sobie żeby parę lat temu tak to wyglądało...

Przyznaje , że ręce trochę mi opadły

• 3 weeks później...

Szanowny Panie,

być może opisany problem wynika z tego, że malowanie zostało przeprowadzone w czasie upałów. Polecam kontakt z producentem w celu wyjaśnienia sprawy. Rozwiązaniem będzie usunięcie wszystkich luźno związanych fragmentów farby, dokładne oczyszczenie i odpylenie powierzchni oraz jej zagruntowanie, np. gruntem ACRYL-PUTZ® GU 40. Jeśli okaże się to konieczne, ściany przed ponownym malowaniem można wyrównać gładzią szpachlową ACRYL-PUTZ® FS20 FINISZ.