Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiśniowski Unitherm - szczeliny po montażu

Recommended Posts

Dzień dobry. Kilka dni temu zamontowano mi bramę segmentową firmy Wiśniowski model Unitherm. Dziś zauważyłem że po zamknięciu brama przy samej podłodze nie dolega dokładnie do ramy przykręconej do ściany i na dole prześwituje światło z zewnątrz. Po dopchnięciu bramy ręką do ramy trochę się poprawia ale mimo wszytko jest szczelina. Czy można to jakoś wyregulować czy muszę wzywać serwis?

Druga sprawa dotyczy dolnej uszczelki która przylega do podłogi. Jest ona zbudowana z kołnierza który jest od strony garażu i od zewnątrz a pomiędzy nimi jest okrągła (zamknięta) uszczelka. Czy brama nie powinna schodzić tak nisko by te dwa kołnierze również opierały się na podłodze? U mnie sa one w powietrzu a z podłożem styka się tylko ta okrągła wewnętrzna uszczelka. Moim zdaniem brama powinna schodzić jakieś 0,5- 1cm niżej. Czy jest tak jak myślę a jeśli tak to czy można to jakoś wyregulować?

Na dole przedstawiam zdjęcia.

a.jpg

b.jpg

Foto 1 : raczej regulacja długości uszelki. Ew. można podlożyć coś pod uchwyt.

Dwa - regulacja siły docisku (opadania bramy). Masz automat?

A przede wszystkim: czy ściany są prosto, czy w chwili montazu była podłoga/wylewka.

Na większość Twoich problemów radę powinien mieć sprzedawca/montażysta. On wie jak jest/jak bylo / jak być powinno. Dzwoń, pytaj, Pisz, wyślij te fotki, pytaj u zródła.

Tak podłoga była wykończona w momencie montażu bramy. Brama z automatem Metro i sprężynami z tyłu. Co do problemu nr 1 to regulacja uszczelki raczej nic nie da bo to cały segment jest słabo dociśnięty do ramy. Jak dociskam to szczelina się zmniejsza. Czy jest jakaś regulacja na rolkach by mogły dociskać bardziej skrzydło w tym miejscu?

Problem nr 2 - Czy brama faktycznie powinna schodzić trochę niżej czy nie? Da się to samodzielnie wyregulować tzn zrobić tak by brama o ten centymetr schodziła niżej?

Przy programowaniu napędu to zawykle automat oznacza maksymalne zejście bramy do pozycji zamkniętej...

fin myślisz się przy napędzie mtero (somfy) w momencie programowania pokazuje się ręcznie bramie gdzie ma sie zatrzymać na dole a potem idzie wszystko z automatu

jeśli szyna (prowadnica) jest położona na płytkach to panel powinien dochodzić do płytek, powinna pomóc zwykła regulacja