Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - podłoga DREWNIANA czy TERAKOTA

emems

Podłoga DREWNIANA czy TERAKOTA ?  

69 użytkowników zagłosowało

1. 1. Podłoga DREWNIANA czy TERAKOTA ?

Recommended Posts

Zdecydowanie gresy lub terakota.mam w stołowym panele pergo a w kuchni terakotę - optyczny podział dużego pomieszczenia dają dwa rodzaje podłogi, oddzielone listwą.Ale panele, choć bardzo drogie po czterech latach mam porysowane, a nie chodzi sie u mnie w butach i pod meblami mam podkładki.

W swojej kuchni chciałabym mieć podłogę drewnianą z desek lakierowanych bo na terakocie jest mi za zimno a całoroczne podrzewanie podłogi mi się nieuśmiecha..

Prosze o wasze wypowiedzi na ten temat .. jak jest u was?

Mam teraz w mieszkaniu deski lakierowane sa ok.

Mialam juz tez wykladzine naturalna ale taka gruba w spawane wzory - tez bylo ok.

Teraz tez mysle co zrobic w nowym domu - terakota i gres to takie nudne i oklepane. I zimne tez - tak jak napisalas. Moj synek nie lubi kapci , biega na boso w skarpetach frote po domu - jesli wiec plytka to ogrzewana.

Pozdrawiam

u mnie gres będzie prawie w całym domu, więc i tak przypadło na kuchnię. Zreszą od 10 lat mam kafelki w swojej dotychczasowej kuchni i poznałam już wiele wad tego rozwiązania. Niestety na podłogach z terakoty dowolna ceramika, szkło, arcoroc i inne takie spuszczone przez moje dzieciaki ze stołu rozbija się w drobny mak :(. Za to myje się to bezstresowo.... Zimno w nogi? nie zauważyłam, a nie lubię chodzić po domu w obuwiu.... :)

Pozdrawiam,

gaga2

Rada praktyczna:

Gres polerowany -oznacza zdarcie zewnetrznej warstwy plytki po wypaleniu i otwarciu jego mikroporów. Wyglada swietnie, ale jest to podłoze bardzo chlonne- plamy z kawy, mazaka lub wina sa nie do usunięcia. Dlatego bardzo ważna jest impregnacja grsu. Są specjalne preparaty polecane przez wiekszośc dostawców chem. bud, które zamykaja owe pory. W zależności od uczęszczania, czynnośc tę nalezy powtarzac co 2 lata. Jesli maci ejakies tech problemy z plytkami, chemia lub armatura chętnie pomogę :p

Rada praktyczna:

Gres polerowany -oznacza zdarcie zewnetrznej warstwy plytki po wypaleniu i otwarciu jego mikroporów. Wyglada swietnie, ale jest to podłoze bardzo chlonne- plamy z kawy, mazaka lub wina sa nie do usunięcia. Dlatego bardzo ważna jest impregnacja grsu. Są specjalne preparaty polecane przez wiekszośc dostawców chem. bud, które zamykaja owe pory. W zależności od uczęszczania, czynnośc tę nalezy powtarzac co 2 lata. Jesli maci ejakies tech problemy z plytkami, chemia lub armatura chętnie pomogę :p

Co ty opowiadasz, moja ciotka ma gres polerowany - jeden z najlepszych na rynku - nie musi uzywac zadnych preparatow. Dwa razy w tygodniu przelatuje mopem zwilzonym czysta woda i ma idealna powierzchnie plytki.

Mowi ze najlepiej zmywa sie jej czysta woda, bo jak czegos doda to gorzej.

A plamy zadne jej nie zostaja - od niczego. Cos sie rozleje - sciera i nie ma sladu. Ona jest zadowolona z wyboru , mowi ze idealne sa do utrzymania czystosci.

• 2 weeks później...

Panele mam tylko w sypialniach (ale słychać stukanie psich pzurów, my chodzimy w kapciach)

w kuchni- terakota w dwóch rozmiarach 33x33 i 16,6x16,5 -małe płytki w kolorze kosci słoniowej z reliefem lub ze startymi napisami gotyckimi, duże-wygladajace jak starte w kolorze brąz/grafit i białe/cegła do tego faliste brzegi i szeroka biała fuga

całość wygląda jak stara podłoga "klasztorna" , zaimpregnowałam całość delfinem i jest OK

zaleta- przy kłaczatym psie, który wnosi do domu pół szufelki piasku-nie ścierają się, łatwe w utrzymaniu (nie widać każdej kropli i ziarenka piachu-jak na gresach), piasek zatrzymuje się w szerokiej fudze .

Kafle na schodach , korytarzu i we wiatrołapie- firmy Milo oliwkowe - super z tych smych względów.

Lubię czystość , ale nie można być niewolnikiem we własnym domu, więc nie dajcie się zwariować i dobierajcie materiały, kolory i fakturę tak, aby został Wam czas na radość z zamieszkania , a nie na ciągłe ganianie z odkurzaczem i miotłą.

Danka

Będziemy mieć chiński gres w kolorze jasnego beżu ze wstawkami w kolorze rudawo/wiśniowymi z gresu Nowej Gali.

Gres będzie ułożony na całym dole oprócz salonu.

Czy myślicie, że będę miała kłopoty z "częścią chińską"?

A jeśli tak, to czym go zaimpregnować?

I czy przed położeniem fugi czy po?

Ja mam płytki w całym domu oprócz sypialni. Dom jest parterowy i prawie z wszystkich pomieszczeń można wyjść na taras i ogród, w takiej sytuacji płytki wydały mi się najlepszym rozwiązaniem, wbrew opiniom znajomych. Odważyłem się i po latach mieszkania widzę tylko plusy. Np. w odróżnieniu od owych znajomych doradców nie przejmuję się, w czym chodzę po domu, nie martwię się rysami psich pazurków (mam kaukaza on ma czym zadrapać), nie muszę podklejać mebli itd. A czy zimno, czy ja wiem, panele też są zimne. Fakt mam ogrzewanie podłogowe, ale nawet gdybym go nie miał zrobiłbym tak samo. Jeżeli maż ochotę dmuchać chuchać na podłogę i uważać żeby jej nie uszkodzić, to mogą być panele, lub deski.