xjessi 08.08.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Dzień dobry. W październiku b.r zaczynam drugi rok studiów o kierunku architektura krajobrazu. Ukończyłam technikum o tym samym kierunku. Chciałam zapytać czy tak naprawę potrzebny jest inżynier, a nawet magister by odnaleźć swoje miejsce w tej branży? Od kilku lat marzę o własnej firmie, ale opowiadano nam, że trzeba skończyć studia, aby coś osiągnąć. Studia trochę odbiegły od moich oczekiwań i zamiast skupiać uwagę na tereny zielone i szatę roślinną, czułam się jakbym studiował malarstwo. Od osób trzecich, które ukończyły inżyniera dowiedziałam się, że trzeba uciekać i nie marnować życia na uczelni tylko działać. Kocham to co robię i dlatego już pomału chciałabym stawiać samodzielne kroki w kierunku swojej własnej działalności. Studiuje dziennie, więc w grę wchodzi tylko rzucenie studiów jeśli naprawdę nie są one potrzebne. Czy to prawda by prowadzić biuro trzeba mieć uprawnienia wydane przez uczelnie? Dodam, że w technikum uzyskałam obie kwalifikacje ( RL. 21 Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobraz oraz RL.22 Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu ). Czy status Technik architektury krajobrazu upoważnia do posiadania firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.08.2018 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 - każdy, bez względu na posiadane uprawnienia może w Polsce założyć dowolną firmę. Ja spotykam się z sytuacją, w której przykładowo 50% "pracowni architektonicznych" jest prowadzona przez osoby nie posiadające wymaganego wykształcenia, nie mające doświadczenia zawodowego, bez uprawnień budowlanych do projektowania, itd ... ale mogące założyć " pracownię architektury " , zatrudnić podwykonawców z uprawnieniami i "konkurencyjnie" " działać na rynku ". A " rynek " i tak zweryfikuje wcześniej, czy później te działania i to bardzo szybko !- jeśli mógłbym cokolwiek doradzić : skończ studia, zdobądź praktyczne doświadczenie zawodowe, w trzeciej kolejności firma / działalność gospodarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 09.08.2018 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 skończ studia, zdobądź praktyczne doświadczenie zawodowe, w trzeciej kolejności firma / działalność gospodarcza. Święte słowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 09.08.2018 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 nie wiem jak jest w architekturze, ale mówię z własnego doświadczenia w branży IT, poszedłem na zaoczne studia + do pracy na staż po stażu mnie przyjęli pokręciłem się u nich rok i odszedłem do innej firmy gdzie były szanse rozwoju, gdzie zaliczyłem 3 awanse i jakoś dalej poszło w wieku kiedy kończy się mgr czyli te ~~ 26 lat miałem już 3-4 średnie krajowe co miesiąc, a tak musiałbym zaczynać od nowa od podstawowej pensji ... oczywiście są i tacy którzy na start dostają te 2-3 średnie krajowe, ale to muszą być bardzo kumaci ludzie, którzy sami się dokształcali i robili jakieś praktyki/staże na studiach, albo mają kontakty tak czy siak patrząc z perspektywy czasu jestem zadowolony z podjętych decyzji. co do moich studiów inż. "informatyki" na wyższej warszawskiej szkole ds. nic nie robienia dla samego papierku - nic sie nie nauczyłem mgr. UW wydział zarządzania j.w. nie wiele wyniosłem z tych studiów 75% programu to śmieci i "zapchaj dziury" dla przykładu kuzyn skończył dzienną PW na wydziale informatyki również do dziś żałuje, że nie zrobił tak jak ja mimo, obecnie też nie zarabia mało ale żałuje 6 straconych lat studiów radziłbym ci o ile jest sens i możliwość? przepisać się na zaoczne studia, idź na staż na te 6msc-12msc zdobądź doświadczenie, a w międzyczasie rób może coś dorywczo za małe pieniądze, tak żeby zdobyć doświadczenie i kontakty a potem przejdz na własną działalność jak sam zauważyłaś oczekiwania vs realia studiów mocno się minęły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.08.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 miałem okazję obserwować jak wygląda nabór do Pracowni Architektonicznej zatrudniającej 5 - 15 osób. Na stole ( przykładowo ) 200 CV / Portfolio. weryfikacja 1 - skończone studia : TAK/NIE weryfikacja 2 - studia dzienne / zaoczne weryfikacja 3 - jaka uczelnia ? Politechnika / inne szkoły, szkółki weryfikacja 4 - umiejętność pracy w CAD i na jakim oprogramowaniu weryfikacja 5 - doświadczenie zawodowe kiedy i gdzie ... i z 200CV zrobiło się 5CV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 09.08.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 no to musieli grubo płacić jak takie wymagania nie wiem nie znam działki, w IT szkoła coraz częściej schodzi na drugi plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xjessi 10.08.2018 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts