Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Technik architektury krajobrazu - działalność

Recommended Posts

Dzień dobry.

W październiku b.r zaczynam drugi rok studiów o kierunku architektura krajobrazu. Ukończyłam technikum o tym samym kierunku. Chciałam zapytać czy tak naprawę potrzebny jest inżynier, a nawet magister by odnaleźć swoje miejsce w tej branży? Od kilku lat marzę o własnej firmie, ale opowiadano nam, że trzeba skończyć studia, aby coś osiągnąć. Studia trochę odbiegły od moich oczekiwań i zamiast skupiać uwagę na tereny zielone i szatę roślinną, czułam się jakbym studiował malarstwo. Od osób trzecich, które ukończyły inżyniera dowiedziałam się, że trzeba uciekać i nie marnować życia na uczelni tylko działać. Kocham to co robię i dlatego już pomału chciałabym stawiać samodzielne kroki w kierunku swojej własnej działalności. Studiuje dziennie, więc w grę wchodzi tylko rzucenie studiów jeśli naprawdę nie są one potrzebne. Czy to prawda by prowadzić biuro trzeba mieć uprawnienia wydane przez uczelnie? Dodam, że w technikum uzyskałam obie kwalifikacje ( RL. 21 Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobraz oraz RL.22 Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu ). Czy status Technik architektury krajobrazu upoważnia do posiadania firmy?

- każdy, bez względu na posiadane uprawnienia może w Polsce założyć dowolną firmę. Ja spotykam się z sytuacją, w której przykładowo 50% "pracowni architektonicznych" jest prowadzona przez osoby nie posiadające wymaganego wykształcenia, nie mające doświadczenia zawodowego, bez uprawnień budowlanych do projektowania, itd ... ale mogące założyć " pracownię architektury " , zatrudnić podwykonawców z uprawnieniami i "konkurencyjnie" " działać na rynku ". A " rynek " i tak zweryfikuje wcześniej, czy później te działania i to bardzo szybko !

- jeśli mógłbym cokolwiek doradzić : skończ studia, zdobądź praktyczne doświadczenie zawodowe, w trzeciej kolejności firma / działalność gospodarcza.

nie wiem jak jest w architekturze, ale mówię z własnego doświadczenia w branży IT, poszedłem na zaoczne studia + do pracy na staż po stażu mnie przyjęli pokręciłem się u nich rok i odszedłem do innej firmy gdzie były szanse rozwoju, gdzie zaliczyłem 3 awanse i jakoś dalej poszło ;) w wieku kiedy kończy się mgr czyli te ~~ 26 lat miałem już 3-4 średnie krajowe co miesiąc, a tak musiałbym zaczynać od nowa od podstawowej pensji ... oczywiście są i tacy którzy na start dostają te 2-3 średnie krajowe, ale to muszą być bardzo kumaci ludzie, którzy sami się dokształcali i robili jakieś praktyki/staże na studiach, albo mają kontakty ;) tak czy siak patrząc z perspektywy czasu jestem zadowolony z podjętych decyzji.

co do moich studiów inż. "informatyki" na wyższej warszawskiej szkole ds. nic nie robienia dla samego papierku - nic sie nie nauczyłem

mgr. UW wydział zarządzania j.w. nie wiele wyniosłem z tych studiów 75% programu to śmieci i "zapchaj dziury"

dla przykładu kuzyn skończył dzienną PW na wydziale informatyki również do dziś żałuje, że nie zrobił tak jak ja mimo, obecnie też nie zarabia mało ;) ale żałuje 6 straconych lat studiów

radziłbym ci o ile jest sens i możliwość? przepisać się na zaoczne studia, idź na staż na te 6msc-12msc zdobądź doświadczenie, a w międzyczasie rób może coś dorywczo za małe pieniądze, tak żeby zdobyć doświadczenie i kontakty a potem przejdz na własną działalność ;) jak sam zauważyłaś oczekiwania vs realia studiów mocno się minęły...

miałem okazję obserwować jak wygląda nabór do Pracowni Architektonicznej zatrudniającej 5 - 15 osób. Na stole ( przykładowo ) 200 CV / Portfolio.

weryfikacja 1 - skończone studia : TAK/NIE

weryfikacja 2 - studia dzienne / zaoczne

weryfikacja 3 - jaka uczelnia ? Politechnika / inne szkoły, szkółki

weryfikacja 4 - umiejętność pracy w CAD i na jakim oprogramowaniu

weryfikacja 5 - doświadczenie zawodowe kiedy i gdzie

... i z 200CV zrobiło się 5CV ;)