adamskyyy 08.08.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Witam, czy jest możliwość w najprostszy sposób pozbycie się kratkie ściekowej (bez wiercenia)? Kratka jest w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 08.08.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Jak wkleisz fotkę, to może coś poradzimy. Różne są kratki i sposoby montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna097 11.08.2018 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Ja również chętnie się dowiem, 11 piętro, mieszkanie było kiedyś pralnią i zostało przerobione na mieszkalne, mimo całej kanalizacji i normalnych odpływów kratka została, pytanie tylko czy jest potrzebna? Czy mogę się jej po prostu pozbyć i zrobić wylewkę? Kratka jest nieużywana, ale narzeczony twierdzi że skoro nikt z nią nic wcześniej nie robił to może miał powód?? W poniedziałek będę się dowiadywać w spółdzielni ale chciałam się dowiedzieć jak to wygląda? Dodam, że wcześniej dowiadywałam się w spółdzielni odnośnie ścian, bo chcieliśmy wyburzyć więc musiałam wiedzieć które mogę, odnośnie kanalizacji też pytałam, nikt nic nie powiedział w ogóle o kącie ściekowej że nie wolno jej ruszać. Zapomnieli? Czy myśleli że już dawno została zalana betonem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 11.08.2018 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Jeśli kratka nie jest potrzebna, to można ją zlikwidować. Może nie odrazu zalewać betonem (może dostać się w głąb kanalizacji i zakorkować coś niżej, a i smrodki ściekowe z czasem potrafią przejść przez beton), ale najpierw szczelnie zaślepić odpływ, potem betonować. Najpewniejsza kolejność to: - wykucie /usunięcie kratki- zaślepienie rury korkiem kanalizacyjnym- zabetonowanie dziury po kartce do poziomu podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamskyyy 13.08.2018 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Przesyłam fotki kratki ściekowej. Kratka jest w betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 13.08.2018 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Przesyłam fotki kratki ściekowej. Kratka jest w betonie.[ATTACH=CONFIG]417437[/ATTACH] To dosyć stara kratka żeliwna - najlepiej by było ją rozwalić i wykuć (w miarę łatwo pęka przy uderzeniach), ale potrzebne jest dojście do kielicha /przyłącza do rury poniżej. Jeśli nie masz dostępu od spodu (pomieszczenie pod kratką), to wytnij "zatyczkę" np z dna puszki po piwie ("bezalkocholowym" ), wetknij w miarę szczelnie - aby zaprawa nie mogła spłynąć wgłąb - w syfon kratki i zalej zaprawą szybkowiążącą. Jeśli ramka kratki za bardzo wystaje z posadzki to przytnij ją szlifierką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamskyyy 14.08.2018 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Dziękuje za pomoc. Niestety od spodu nie mam dostępu. A czy pianka niskoprężna mozna to zalepić i na to zaprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 14.08.2018 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Piana nie lubi wody i może się ścisnąć (zaprawa popęka /wykruszy się). No i nie może się dostać wgłąb kanalizacji. Jeśli na podłodze będą płytki, to ew wsadź worek foliowy do kratki i do niego wtryśnij pianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 14.08.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Zanim zaczniesz kuć i betonować - jaki jest status tego pomieszczenia? Dostałeś na nie przydział, podpisałeś umowę wynajmu, kupiłeś na własność? Jeżeli to nie jest twoje pomieszczenie, to byłbym ostrożny z ingerencją w instalację, bo spółdzielnia może kazać ci odtworzyć stan pierwotny. A nawet jak wykupiłeś pomieszczenie na własność, to zanim wlejesz beton do syfonu, uważaj, żeby nie poleciał dalej, bo też cię mogą obciążyć kosztami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamskyyy 16.08.2018 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Jest wykupione na własność. No dlatego chcę się dowiedzieć jak zrobić remont zgodnie ze sztuka aby uniknąć ewentualnych problemów. Dziś postanowiłem jednak skuć posadzkę. Jak dojdę do kanalizacji to dam znać co odkryłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamskyyy 26.08.2018 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 (edytowane) Jednak postanowiłem rozkuć studzienkę: Czy jest możliwość przerobienia studzienki na odplyw do prysznica? Czy mogę wprowadzić w żeliwną rurę standardowa rurę do odpływu? Rura kanalizacyjna ma wewnętrzną średnice 70 mm. Przy próbie włożenia standardowej rury PCV o średnicy 50 mm rura wchodzi ale na głębokość 60 mm (w róże żeliwnej jest zwężenie). Proszę o pomoc w temacie. Edytowane 26 Sierpnia 2018 przez adamskyyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts