Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak usunąć kratkę ściekową

adamskyyy

Recommended Posts

Ja również chętnie się dowiem, 11 piętro, mieszkanie było kiedyś pralnią i zostało przerobione na mieszkalne, mimo całej kanalizacji i normalnych odpływów kratka została, pytanie tylko czy jest potrzebna? Czy mogę się jej po prostu pozbyć i zrobić wylewkę? Kratka jest nieużywana, ale narzeczony twierdzi że skoro nikt z nią nic wcześniej nie robił to może miał powód?? W poniedziałek będę się dowiadywać w spółdzielni ale chciałam się dowiedzieć jak to wygląda? Dodam, że wcześniej dowiadywałam się w spółdzielni odnośnie ścian, bo chcieliśmy wyburzyć więc musiałam wiedzieć które mogę, odnośnie kanalizacji też pytałam, nikt nic nie powiedział w ogóle o kącie ściekowej że nie wolno jej ruszać. Zapomnieli? Czy myśleli że już dawno została zalana betonem??

Jeśli kratka nie jest potrzebna, to można ją zlikwidować. Może nie odrazu zalewać betonem (może dostać się w głąb kanalizacji i zakorkować coś niżej, a i smrodki ściekowe z czasem potrafią przejść przez beton), ale najpierw szczelnie zaślepić odpływ, potem betonować. Najpewniejsza kolejność to: - wykucie /usunięcie kratki

- zaślepienie rury korkiem kanalizacyjnym

- zabetonowanie dziury po kartce do poziomu podłogi.

Przesyłam fotki kratki ściekowej. Kratka jest w betonie.[ATTACH=CONFIG]417437[/ATTACH]

To dosyć stara kratka żeliwna - najlepiej by było ją rozwalić i wykuć (w miarę łatwo pęka przy uderzeniach), ale potrzebne jest dojście do kielicha /przyłącza do rury poniżej.

Jeśli nie masz dostępu od spodu (pomieszczenie pod kratką), to wytnij "zatyczkę" np z dna puszki po piwie ("bezalkocholowym" :) ), wetknij w miarę szczelnie - aby zaprawa nie mogła spłynąć wgłąb - w syfon kratki i zalej zaprawą szybkowiążącą. Jeśli ramka kratki za bardzo wystaje z posadzki to przytnij ją szlifierką.

Zanim zaczniesz kuć i betonować - jaki jest status tego pomieszczenia?

Dostałeś na nie przydział, podpisałeś umowę wynajmu, kupiłeś na własność? Jeżeli to nie jest twoje pomieszczenie, to byłbym ostrożny z ingerencją w instalację, bo spółdzielnia może kazać ci odtworzyć stan pierwotny. A nawet jak wykupiłeś pomieszczenie na własność, to zanim wlejesz beton do syfonu, uważaj, żeby nie poleciał dalej, bo też cię mogą obciążyć kosztami.

• 2 weeks później...

Jednak postanowiłem rozkuć studzienkę:

Czy jest możliwość przerobienia studzienki na odplyw do prysznica?

Czy mogę wprowadzić w żeliwną rurę standardowa rurę do odpływu?

Rura kanalizacyjna ma wewnętrzną średnice 70 mm. Przy próbie włożenia standardowej rury PCV o średnicy 50 mm rura wchodzi ale na głębokość 60 mm (w róże żeliwnej jest zwężenie). Proszę o pomoc w temacie.01.jpg02.jpg03.jpg

04.jpg

Edytowane przez adamskyyy