Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

suszenie orzechów


Magdzia

Recommended Posts

Czy wiecie może, jak w piekarniku wysuszyć orzechy włoskie (w skorupkach)? Ale tak, żeby się w środku nie ugotowały - czyli jaka ma byc temperatura i jaki czas suszenia? Mam mokre orzechy i straszna na nie ochotę, a nie chcę długo czekać aż same podeschną, mokre są b. gorzkie i nie chcą wyłazić ze skorupki :(
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak wyciągniesz z e skorupki łobedrzyj ze skórki i już nie beda gorzkie. 8)

Ciebie obedre ze skórki! kroyena, ja mam poważny problem egzystencjonalny (właściwie chodzi o egzystencję orzechów) a Ty sobie jaja robisz! Problem polega na tym, że jak orzeszki są mokre, to po pierwsze, są duże (więcej wody - większa objętość) i trudniej je ze skorupki wyciągnąć, po drugie - skórka nie chce złazić (ja jestem nerwowa kobieta, nie mam cierpliwości do tego), a po trzecie - paluszki się b. brudzą. A po czwarte i najważniejsze - mój mąż LUBI MOKRE ORZECHY i właśnie mi je zjada, więc zależy mi na tym, żeby je szybko wysuszyć, to mi je przestanie jeść. I żeby jeszcze cokolwiek było do suszenie zanim je wszystkie wciągnie! :evil:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mokre orzechy sa pyszne tylko trzeba im ściągnąć skórkę :)

 

Problem jest później doszorować ręce po tym zabiegu :(

No właśnie o tym napisałam wyżej. Jak ktoś się lubi bawić obieraniem orzeszków ze skórki na zasadzie zajęcia dla rąk (typu skubanie słonecznika czy innej dynie), to ok. Ja wolę złapać króliczka niż go gonić i dla mnie przyjemnością jest jedzenie orzechów a nie przygotowywanie ich do jedzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A nie da sie szybciej w piekarniku? Małż ma wiekszy zasięg wszystkiego, dłuższe ręce, dłuższe nogi, widzi dalej i wyżej, nie ma szans, żeby cos przed nim ukryć. Chyba, że.... włożę je do zlewu! Tam nie zagląda :) Albo położe na desce do prasowania, w tamtą stronę to nawet nie patrzy... Ale JA już się nie mogę słodkich, suchych orzeszków doczekać...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Magdzia pół godziny??? :o Całą nockę to rozumiem w takiej temperaturze. Przez pół godziny to one nawet się dobrze nie podgrzały. Proponuję na całą nockę tylko temp. nie wyższa niż dotychczas. A najlepiej zastosuj elektryczną suszarkę do warzyw i owoców- super sprawa - kosztuje cós koło 100zł ale suszy się wszystko rewelacyjnie. POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Malinka, ale czy to jest pewne, co piszesz o tej nocce? Nie ugotują się? Jadłam takie upieczone niechcący w ten sposób w skorupce orzechy , nie za dobre. No i ten koszt, faktycznie -cała noc... ALe nic, orzechów jest coraz mniej, nie zdązą po prostu wyschnąć. Zjadamy mokre. Łakomstwo zwycięża :-?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...