Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Twardnienie zaprawy szpachlowej


Recommended Posts

Witam, wszystkich!

Proszę o poradę odnośnie zaprawy szpachlowej "ŚMIG A-2 PREMIUM Biała Zaprawa Szpachlowa Megaron". Chodzi mi dokładnie o twardnienie tej masy. Już tłumaczę: wykorzystałem już jakieś pół wiadra. Konsystencja na początku jak masełko, pracowało się świetnie. Jednak teraz masa w wiaderku już trochę stwardniała, przez co trzeba użyć znaczą ilość siły aby zostawić masę na ścianie. Praca aktualnie jest bardzo mało komfortowa z porównaniu do początku. Moje pytanie odnośnie tej sytuacji. Czy mogę dodać odrobinę wody do wiaderka i na wolnych obrotach (aby nie dostało się powietrze) przemieszać masę w celu poprawienia jej konsystencji. Dodam iż, starałem się za każdym razem po zabraniu większej ilości masy na pacę szczelnie zamykać wiadro. Lecz mimo tego masa uległa stwardnieniu. Mogę jeszcze coś z tym zrobić czy masa jest do wyrzucenia bo ciężko się na niej pracuje. Poniżej podaję link do produktu, o którym mowa. Również w załączniku dodaję zdjęcie produktu. Z góry dziękuje za wszelkie porady.

Pozdrawiam ;)

https://www.marketpsb.pl/katalog/produkt/smig-a-2-premium-biala-zaprawa-szpachlowa

foto_Gallery-2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Poczytaj etykietę na wiaderku czy jest tam informacja odnośnie dodawania wody do masy. Sama masa zawiera wodę, więc być może jest możliwość rozcieńczania do powiedzmy 10% wody względem całej masy, bez osłabiania właściwości masy.

Przejrzałem kilka stron w sieci i specyfikację techniczną, ale nie doszukałem się informacji na temat tego czy można dodawać wody do tej gotowej masy.

 

Można również korzystając z czystego wiaderka, przekładać sobie część masy, a resztę mieć szczelnie zamkniętą. Pewnie było bardzo gorąco i sucho, więc masa szybko wysychała. Wszystkie tak mają, bo do wiązania jest potrzebny tylko kontakt z suchym i ciepłym powietrzem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Witam, dziękuje za poradę. Postanowiłem kupić nowe opakowania tej samej masy, ze względu na komfort pracy. Jednak tak jak wyżej napisałeś, masę przenosiłem do mniejszego wiaderka, a oryginalne szczelnie zamykałem przez co pół już zużyłem a masa cały czasz plastyczna. Poprzednie wiaderko jeszcze wykorzystam dolewając wody i wolno mieszając. Było gorąco i sucho, dlatego szybko wyschła bo pracowałem na poddaszu. Dzięki jeszcze raz za pomoc, temat można zamknąć. Wszelkie moje wątpliwości zostały rozwiązane. Pozdrawiam! ;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...