NevoRed 09.08.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Witam, wszystkich! Proszę o poradę odnośnie zaprawy szpachlowej "ŚMIG A-2 PREMIUM Biała Zaprawa Szpachlowa Megaron". Chodzi mi dokładnie o twardnienie tej masy. Już tłumaczę: wykorzystałem już jakieś pół wiadra. Konsystencja na początku jak masełko, pracowało się świetnie. Jednak teraz masa w wiaderku już trochę stwardniała, przez co trzeba użyć znaczą ilość siły aby zostawić masę na ścianie. Praca aktualnie jest bardzo mało komfortowa z porównaniu do początku. Moje pytanie odnośnie tej sytuacji. Czy mogę dodać odrobinę wody do wiaderka i na wolnych obrotach (aby nie dostało się powietrze) przemieszać masę w celu poprawienia jej konsystencji. Dodam iż, starałem się za każdym razem po zabraniu większej ilości masy na pacę szczelnie zamykać wiadro. Lecz mimo tego masa uległa stwardnieniu. Mogę jeszcze coś z tym zrobić czy masa jest do wyrzucenia bo ciężko się na niej pracuje. Poniżej podaję link do produktu, o którym mowa. Również w załączniku dodaję zdjęcie produktu. Z góry dziękuje za wszelkie porady. Pozdrawiam https://www.marketpsb.pl/katalog/produkt/smig-a-2-premium-biala-zaprawa-szpachlowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krne 11.08.2018 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Cześć. Poczytaj etykietę na wiaderku czy jest tam informacja odnośnie dodawania wody do masy. Sama masa zawiera wodę, więc być może jest możliwość rozcieńczania do powiedzmy 10% wody względem całej masy, bez osłabiania właściwości masy.Przejrzałem kilka stron w sieci i specyfikację techniczną, ale nie doszukałem się informacji na temat tego czy można dodawać wody do tej gotowej masy. Można również korzystając z czystego wiaderka, przekładać sobie część masy, a resztę mieć szczelnie zamkniętą. Pewnie było bardzo gorąco i sucho, więc masa szybko wysychała. Wszystkie tak mają, bo do wiązania jest potrzebny tylko kontakt z suchym i ciepłym powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NevoRed 26.08.2018 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Witam, dziękuje za poradę. Postanowiłem kupić nowe opakowania tej samej masy, ze względu na komfort pracy. Jednak tak jak wyżej napisałeś, masę przenosiłem do mniejszego wiaderka, a oryginalne szczelnie zamykałem przez co pół już zużyłem a masa cały czasz plastyczna. Poprzednie wiaderko jeszcze wykorzystam dolewając wody i wolno mieszając. Było gorąco i sucho, dlatego szybko wyschła bo pracowałem na poddaszu. Dzięki jeszcze raz za pomoc, temat można zamknąć. Wszelkie moje wątpliwości zostały rozwiązane. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.08.2018 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 mozna dolac wody, tylko nie duzo.miałem ten sam problem z C-50, dwoniłem do technologa producenta i powiedział , że mozna dodac wody i wymieszać. Tylko nie za duzo, max 6-10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts