Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec z podajnikiem na ekogroszek 5 klasy do mieszkania 65M2

Marcineli

Recommended Posts

Witam mam w piwnicy instalacje grzewcza z małym picem zasypowym.

I chce zmienić na coś co nie trzeba latać co chwila i dosypywać bądź kontrolować temperatury.

instalacja już była jak się wprowadziłem. Jest to naczynie otwarte na rurkach stalowych obieg wymuszony grawitacyjnie. budynek nie ocieplony

chodzi o piec z podajnikiem na ekogroszek do którego dostane dofinansowanie.

Wszystko zalezy jakie to stare budownictwo, jakie straty na drodze piwnica - dane mieszkanie

Najmniejszy z V-tą klasa to np. Sztoker+ 8kW

Jak to jednak kamienica z lat 30-40ych ubiegłego wieku i rury z piwnicy troche sie ciągną do mieszkania, to nie wiem czy nie lepiej coś w granicy 11-13kW

np skamp-pv 13

sprawa wygląda tak ze we wrześniu chce zrobić wkład do komina. A piec pod koniec roku. I zastanawiam się jaka średnice najbezpieczniej wybrać.

Piec w piwnicy do góry komina około 13-15 metrów. Do tego sztoker 8 kw pieca zalecana jest rura 170, Ale ja chce 160 bo nie wiem jaki piec jeszcze wybiorę.

Wprowadziłem się i instalacja była już zrobiona nie ma żadnej pompy wszystko wymuszone kaloryfery żeliwne.

• 4 weeks później...

Wybrałem piec termo tech 8 kw Szulce . I o co chodzi. Bede robił wkład w specyfikacji jest podane 196cm2. wkład ponad 10m będzie miał wysokości.

Czy rura fi 160 będzie dobra ? Dzwoniłem do producenta to sam nie jest w stanie odpowiedzieć mówi 130. ale nie wydaje mi się

Edytowane przez Marcineli