Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciany działowe na strpie Teriva 4.01

Recommended Posts

Przecież slupy nie stoją na pustach tylko na kracie z warstwa nadbetonu (wylewka) około 14 cm grubosci. 4 pustaki zostało tak przygotowane ze 3 komory górne zostały zbite i uczono na tym kratę i powiązane z 3 belkami terivy. Dlatego mówisz ze stoi na pustakach ?. Nie możesz przyjąć jakiś obciążeń od tych słupów? Edytowane przez mietas12345

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ok, stoją na wylewce. Tylko nie znam konstrukcji dachu, obciążeń (warstwy) i rozkładu obciążeń.

Może to są 40 kN? a może mniej ?

W projektowaniu można przyjmować szacunkowe wartości ale muszą z czegoś wynikać.

Muszą też być znane odległości obciążeń od podpór i sam rzut dachu ze słupami i z wymiarami.

Co do "kraty" to faktycznie jest to zwykła siatka dwukierunkowa ale wykonawcy nazywają to "kratą".

Ze zdjęcia wynika, że jednak bliżej górnej powierzchni wylewki niż dolnej.

Czyli jest na górze a nie na dole wylewki czyli jest źle zlokalizowana.

A może zdjęcie przekłamuje?

Kotwienie prętów nad dolną belką wygląda na dobre ale nad górną belka jest za krótkie.

Ledwie co sięga górnego pręta podłużnego belki.

Możesz wysłać rzut konstrukcji dachu + przekroje przez dach i przez strop z opisanymi warstwami.

Nie mam tych rzutów w komputerze ale wiem ze sa: krokiem 18 x 8 cm murlata 14 x14 cm Platew 16 x20. Rozstaw Krokwi co 80 - 85 cm. Bez deskowania pełnego na latach i konta latach. Dachówka ceramiczna creaton a titania. Slupy w rozstawie ok 1/3 długości.kat dachu 35 stopni. Slupy 12 x12.

Dziękuję wszystkim za porady. Dodam tylko ze było one mało rzeczowe bez pokrycia. Typu wytrzyma nie wytrzyma

Ale takich porad nie udzieli Ci nikt na forum ... bo to forum. Decyzja zawsze należy do Inwestora. Ważne że podjąłeś jakieś działania co do poprawy błędu i będziesz spał spokojniej. Teraz kwestia kto za to zapłaci ?

Dziękuję wszystkim za porady. Dodam tylko ze było one mało rzeczowe bez pokrycia. Typu wytrzyma nie wytrzyma

Obliczenia polegają na dokładnym (lub mniej dokładnym) zebraniu obciążeń.

Do tego potrzebne są rzuty i przekroje z podanymi warstwami i wymiarami z dokładną lokalizacją słupów, ścian itp.

Bez tych danych pozostaje tylko gdybanie.

Często tak bywa że obliczeniowo nie stoi a w praktyce stoi bo np. nie ma takich obciążeń jak nakazuje przyjąć norma.

Pod ciężki ścianki działowe należy przyjąć więcej niż jednak belka (powinno się dokładnie policzyć) i nie powinno się stawiać ścienek równolegle do belek na pustakach.

Obciążenia skupione (np. od słupów konstrukcji dachu) też należy indywidualnie policzyć.

Takie są zasady.

Czyli przechodząc do przedstawionego przez Ciebie problemu projektant źle zaprojektował strop a kierownik budowy to złe rozwiązanie potwierdził.

Na FM nikt, na podstawie przekazanych przez Ciebie informacji, nie wyda jednoznaczniej opinii.

Mało tego, obowiązkowa powinno się wykonać wizję lokalną budowy.

Takie są zasady poprawnej "ekspertyzy". :)

No tylko to na pewno tylko gdynsz i przeliczyć tego nie potrafisz ������

Jestem pewny że nie tylko d7d ale inni tu piszący tu to potrafią policzyć. Ale od początku mam wrażenie że przyszedłeś tu szukając argumentów aby wyburzyć ściany. Dlaczego nie wiem. Ciekawe czy w kolejnym kroku rozbierzesz dach?

Inna sprawa czego oczekujesz od ludzi na forum aby wykonali za friko robotę za która ktoś wziął kasę?

Żeby nie było - na FM jestem chyba 14 lat nie przyjmuje żadanych zelceń stąd. Doradzam podpowiadam ale nie projektuje.

To są takie porady z ktorymi nie wiadomo co zrobić? ! Nie przyszedłem po to aby wyburzenia sciany tylko znaleźć racjonalne rozwiązanie naprawy tego. To wy bez obliczeń zacźelicie pianę bić. Nie było innej metody naprawy tego. Edytowane przez mietas12345

To są takie porady z ktorymi nie wiadomo co zrobić? ! Nie przyszedłem po to aby wyburzenia sciany tylko znaleźć racjonalne rozwiązanie naprawy tego. To wy bez obliczeń zacźelicie pianę bić. Nie było innej metody naprawy tego.

Dobrymi uczynkami piekło jest wybrukowane.

Bez obliczeń nie można jednoznacznie powiedzieć.

Do wykonania obliczeń trzeba mieć komplet (lub prawie komplet) informacji.

Resztę już znasz.

Dowiedziałeś się że masz źle zaprojektowane i źle wykonane.