Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie agregatu zewnętrznego.

maciuspala

Recommended Posts

Mocno zbliża się termin montażu pompy ciepła i tak zastanawiam czy jest sens w jakiś sposób zabezpieczyć agregat zewnętrzny, tak sobie pomyślałem że skoro gość będzie mi robił barierki na balkonach to mógłby zrobić z rurki lub plaskownika box otwierany na zawiasach a zabezpieczyło by to przed przypadkowymi latajacymi przedmiotami. Widziałem kiedyś na necie taką konstrukcje za którą ktoś chciał 10 tys ale myślę że można zrobić to za kilkaset złotych, tylko czy jest sens.

Drugi temat to fundament pod agregat, mam wymiary stojaka i kombinuje wylać stopę na tarasie i zalać 2 pustaki szalunkowa betonem a środek zostawić pusty i po wykonaniu tarasu wysypać środek kamykiem aby woda splywala. Czy to dobre rozwiązanie?

No cały czas zastanawiam się nad opomiarowaniem pompy, licznik energii i ciepłomierz w jakiej firmy urządzenia warto zainwestować.

Stojak będę miał taki że będzie przykrecana do poziomu 0 a sam agregat będzie wyżej o jakieś 30-40 cm, dostałem zdjęcie stojaka i wymiary do przygotowania fundamentu. Instalator nie narzucił jak ma wyglądać fundament, podpowiedział że może być nawet zalane rury kanalizacyjne, bloczki fundamentowe lub wysłana cała stopa.