Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnacja pustaków ogrodzeniowych

Recommended Posts

Cześć,

Nurtuje mnie temat impregnacji pustaków ogrodzeniowych gładkich z Kost-bet.

Jedni mówią impregnować, inni to jest bez sensu. Wykonawcy nie impregnują.

Co impregnacja mi da? Czy oprócz tego, że będę mógł mieć efekt mokrego betonu i co jakiś czas kolejny wydatek na impregnację?

Rozmawiałem z gościem z Remmersa i to co mi powiedział dało mi do myślenia.

Może mi sprzedać jak się uprę impregnat, ale.....jak to powiedział, na ogrodzeniu po czasie od strony zachodnio-północnej będzie problem z glonami, impregnat tego nie zabeczpieczy a będzie dobrą pożywką dla glonów i syfu rosnącego.

Więc albo grunt przeciw glonom i dopiero impregnat albo nic nie robić. To przecież jest gładki beton.

Licząc grunt+impregnat wychodzi ok 1,5k.

Co proponujecie?

Ja bym poczekał, bo temat co gdzie i u kogo wychodzi na murkach, słupkach itp instalacjach zewnętrznych, to niejako sprawa indywidualna. Wylazłem do sąsiada, który ma ogrodzenie betonowe, takie jak Ty masz z tyłu działki i u niego po 8miu latach od strony północnej nic na betonie nie ma.

Za to u znajomego, któremu robiłem podjazd z kostki brukowej....mnóstwo na niej mchu w zacienionym miejscu :) Ale u niego woda jest na 40cm , bo na glinie mieszka.

Edytowane przez Pytajnick