Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmniejszenie wysokości otworu okiennego

Recommended Posts

Witam,

Jestem przed przygotowaniem otworów okiennych do pomiarów. Dom budowany z ceramiki. Ściana dwuwarstwowa, okna zlicowane ze ścianą.

Z uzgodnień z monterami wyszło, że muszę podmurować 3 cm tak aby parapet wyszedł na wysokości jaką chcemy (90cm).

Rozważam kilka opcji:

1. Użycie płyt Ytong Multipor 3cm (przyklejenie do ceramiki). Mam tutaj małą zagwozdkę czy taka płyta wytrzyma ciężar okna.

Generalnie jest używana do ociepleń, a ja planuję oprzeć na niej dolną ościeżnicę okna.

https://www.ytong-silka.pl/pl/ocieplanie_osciezy_okiennych_i_drzwiowych.php

2. Wykonanie szalunku i zrobienie poduszki betonowej 3cm.

Rozwiązanie jest czasochłonne (chcę to zrobić sam) no i mniej "ciepłe" od Multiporu.

Co sądzicie o w/w rozwiązaniach. Może możecie polecić jakiś mocniejszy materiał od Multiporu o grubości 3cm (max 4 z cienką spoiną).

pozdrawiam i dziekuję

gienas

Zwyczajowo okno nie spoczywa na murze poniżej. Mocowane jest po całym obwodzie kołkami czy dyblami. Wisi na nich. Pogoń tych leniwców ich kolesie z zewnątrz montowane okna otynkowali mi elegancko gipsem. Robiłem na delegacji to zorientowałem się po paru latach

Czyli rozumiem, że ten 3 cm bloczek da radę ?

Zwyczajowo okno nie spoczywa na murze poniżej. Mocowane jest po całym obwodzie kołkami czy dyblami. Wisi na nich.

Widzę, że zasada "Nie znam się to się wypowiem" ma się dobrze :(

Okno nie może "wisieć" ale ma stać na klockach podporowych! Inaczej prędzej czy później będą problemy...

A nie można dać poszerzenia? Pozwoli to na większy manewr w przypadku gdyby coś jednak poszło inaczej z kuchnią..

Jest już zaplanowana listwa podparapetowa (oknoplast) i dalej brakuje 3 cm. Dzisiaj murowałem ze standardowego

betonu komórkowego ściankę 15 cm pod okno balkonowe 2.7 metra. Było to moje pierwsze praktyczne doświadczenie z BK i naprawdę teraz mam dopiero obawy zastosować Multipor 3cm którego gęstość jest dużo mniejsza niż standard BK.

Zawsze mogę te 3cm wylać betonem ale nie chciałbym tego robić bo to jednak mostek pod oknem.

Inny plan to wywalić listwę podparapetową i zastosować standardowy BK o grubości 5 cm. Też mnie to nie przekonuje bo ta listwa jest ciepła z uszczelką no i zmniejsza się wygoda montażu parapetów.

Jakieś inne pomysły jak sobie poradzić z tymi 3 cm żeby było ciepło i stabilnie ?

Lub wręcz zostawić te 3cm luzu i odpowiednio podeprzeć klockami podporowymi (odpowiednio ułożone kliny pvc)

Spokojnie można przy takiej szczelinie zamocować kotwy i powiązać okno z murem

Nie ma też żadnych późniejszych kłopotów z montażem parapetów zarówno wewnętrznych i zewnętrznych

Lub wręcz zostawić te 3cm luzu i odpowiednio podeprzeć klockami podporowymi (odpowiednio ułożone kliny pvc)

Spokojnie można przy takiej szczelinie zamocować kotwy i powiązać okno z murem

Nie ma też żadnych późniejszych kłopotów z montażem parapetów zarówno wewnętrznych i zewnętrznych

Okna będą montowane tak, że jest już doliczone 5 cm luzu ( 3 listwa, 2 pianka) i ciągle brakuje 3 cm.

Jak zostawie dodatkowe 3 to na piankę zostanie 5 cm - trochę dużo ...

Fakt jeśli 5cm to trochę dużo ale to nie tragedia ;)

Dodać druga listwe podparapetowa jak wspomniał bwojtek lub po prostu dwie dechy i wylewka - i nie martw się o wyimaginowane mostki

I tak teź chyba zrobię, 2 dechy i wylewka, zawsze to pewniejsze od 3 cm kawalka gazobetonu ...

Z zewnatrz bedzie ocieplenie także mostek nie powinien być straszny ...

pozdrawiam i dziękuję

Daj sobie spokój z tym wydumanym mostkiem.

To miejsce i tak będzie po ociepleniu cieplejsze o wiele cieplejsze od ościeżnicy

Zrób jak mówimy i śpij spokojnie

Przestań czytać Forum bo oszalejesz i większośc bzdur jaka tu się wypisuje przez laików pozbawi Cię włosów

Jest jeszcze jedna możliwość.

Zamiast podmurowywac możesz w tym oknie zastosować ciepły parapet