Henryk123 11.08.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Witam! Proszę o poradę. Budowlańcy wylali za wysoko beton na taras. Obecnie mam na nim położone cienkie 1-centymetrowe płytki granitowe (żeby jeszcze dodatkowo nie podwyższać poziomu). Mimo cienkich płytek, poziom tarasu jest 2 cm wyżej niż poziom podłogi w salonie. Powierzchnia tarasu składa się z dwóch obszarów. Większy obszar, ten bliżej drzwi balkonowych, wylany jest na gruncie obmurowanym po obwodzie bloczkami M6 i zasypanym wewnątrz piaskiem. Jak skuję górna warstwę betonu, to zostanie mur po obwodzie, plus piach wewnątrz. Najbardziej wysunięta część tarasu to wylana z betonu płyta, stanowiąca daszek dla drewna kominkowego. Zawsze marzył mi się taras z drewna egzotycznego. Zastanawiałem się nad skuciem płytek i potem szlifowaniem betonu, ale to zbyt skomplikowane. Postanowiłem skuć górną powierzchnie tarasu. Niestety jak obniżę taras, czyli skuję górną powierzchnię (jakieś 10-15 cm), to wtedy "zniknie" wylana płyta betonowa. Wszystko widać na zdjęciu - są tam też wymiary. I tu pojawia się pytanie techniczne: z czego zrobić konstrukcję nośną w miejscu, w którym obecnie mam wylaną płytę betonową? Płyta ma głębokość 85 cm, a z boków opiera się na murze z bloczków M6. Myślałem na położeniem dwóch dwuteowników, ale ponieważ nie jestem w tej dziedzinie specjalistą, nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie, jakie powinny być te dwuteowniki i czy w ogóle powinny być dwuteowniki, czy może inna konstrukcja. Zależy mi na tym, żeby dało się to wykonać we własnym zakresie, bez potrzeby z korzystania ze sprzętu ciężkiego (mała działka, brak dogodnego dostępu do tyłu domu itp.) Proszę o poradę. Henio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts