Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, moje pytanie dotyczy wykonania obudowy studni głębinowej. Przedstawię rozwiązania jakie mi się nasuwają i proszę o wyrażenie opinii, podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Monolityczna obudowa studni głębinowej

+ duża szczelność

+ duża średnica

- na terenie podmokłym może ją wynieść - wymaga dobrego zabezpieczenia

- wysoka cena (najmniej 1200 zł plus montaż)

st1.jpg

Obudowa z kręgów betonowych

+ powszechnie stosowana

+ dobra na tereny podmokłe

+ duża średnica

- trudniejszy montaż

- cena rzędu 1000zł z montażem

Obudowa wodomierzowa

+ dobrze ocieplona

+ niższa cena (~650zł)

- mniejsza średnia (przestrzeń robocza)

st2.jpg

Osobiście skłaniam się ku ostatniemu rozwiązaniu, przy czym mam dwa pytania:

1. Czy szerokość 50/60cm nie będzie bardzo utrudniała montażu?
  2. Na jakiej głębokości powinny iść rury ze studni - jaką wysokość obudowy wybrać?
  3. Może jest jakieś lepsze rozwiązanie?

Edytowane przez Klapsa2503
https://forum.murator.pl/topic/240491-obudowa-studni-g%C5%82%C4%99binowej/

Witam, moje pytanie dotyczy wykonania obudowy studni głębinowej. Przedstawię rozwiązania jakie mi się nasuwają i proszę o wyrażenie opinii, podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Monolityczna obudowa studni głębinowej

+ duża szczelność

+ duża średnica

- na terenie podmokłym może ją wynieść - wymaga dobrego zabezpieczenia

- wysoka cena (najmniej 1200 zł plus montaż)

[ATTACH=CONFIG]417392[/ATTACH]

Obudowa z kręgów betonowych

+ powszechnie stosowana

+ duża średnica

- trudniejszy montaż

- cena rzędu 1000zł z montażem

Obudowa wodomierzowa

+ dobrze ocieplona

+ niższa cena (~650zł)

- mniejsza średnia (przestrzeń robocza)

[ATTACH=CONFIG]417394[/ATTACH]

Osobiście skłaniam się ku ostatniemu rozwiązaniu, przy czym mam dwa pytania:

1. Czy szerokość 50/60cm nie będzie bardzo utrudniała montażu?
  2. Na jakiej głębokości powinny iść rury ze studni - jaką wysokość obudowy wybrać?
  3. Może jest jakieś lepsze rozwiązanie?

Odpowiedz zależy od tego jak głęboko masz wodę w czasie najbardziej mokregro okresu w roku.

Zapomnij o tym, że z kręgów zrobisz szczelną obudowe. Ja się poddałem po 2 latach walki, wydałem na to kupę piniędzy.

Zrobiłem studnię monolityczną. Na rurze osłonowej była głowica, to ścianki studni były zwyczajnie suche, a wodę miewam na 50cm. Moja studnia miła wystające żeberka, zasypałem piachem, warstwami chudym betonem, ubite wypożyczoną na dzień zagęszczarka i nie drgneło od wielu lat. Ta z kręgów ciąglę byłą zalana.

50/60cm to straszna lipa iw zasadzie wyklucza montaż czegokolwiek.. SPróbuj kucnąć albo sięgnąć to takiej rury. Jak walczyłem z jakimś przyłączem w kręgach 80cm, to było diabelnie wąsko i ciężko było tam cokolwiek zrobić. Pamiętaj że jak coś strzeli to w zimie. I kombinowanie w mokrej i zimnej wąziutkiej studzience....

Są jeszcze tzw studnie szwedzkie na rurę osłonową, wtedy nie masz wogóle obudowy. Najtansze rozwiązanie. U nas mało popularne.

https://forum.murator.pl/topic/240491-obudowa-studni-g%C5%82%C4%99binowej/#findComment-7565052

Bardzo zaciekawiło mnie rozwiązanie szwedzkie, zastanawiam się jak ze szczelnością takiego mechanizmu. Widzę że bezproblemowo można taką pompę wyjąć ze studni więc muszę to zweryfikować. Z pewnością jest to rozwiązanie najładniejsze.

Jedynie muszę sprawdzić czy znajdę kogoś kto mi to zamontuje, w tym wypadku sam bym raczej nie kombinował.

https://forum.murator.pl/topic/240491-obudowa-studni-g%C5%82%C4%99binowej/#findComment-7565094