Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klej do XPS

Tomekgmail

Recommended Posts

https://med-bud.pl/kleje-do-termoizolacji-boramax-klej-do-eps-i-xps-750ml,c23,p150,pl.html

w zasadzie nie znalalem lepszego w rozsadnych pieniadzach, a jak juz znalazlem - wprowadzilem do sprzedazy :)

Ja sprzedaje praktycznie tylko klej Grafen cena 17,99 nikt jeszcze złego słowa nie powiedział na jego temat....

Od wprowadzenia stanęła mi sprzedaż Tytana oraz o 80% zmniejszyła sprzedaż Rawlpluga do styropianu.

do xps???

Inaczej bo ja trochę zielony w tym temacie, a sam chce XPS-a do masy asfaltowo-kauczukowej przykleić.

Stąd pytam o różnice w klejeniu np. w/w pianką z pistoletu np. Boramax a klejem do styropianu np. Caparol 190S

Cementowe maja problem z przyczepnością do bitumu, i też niezbyt dobrze trzymają się xps. Trzeba uszorstniac a i tak trzyma się słabo.

Systemowo : każdy producent bitumu ma też klej bitumiczny do xps.

Natomiast to wychodzi dość drogo, zalet specjalnie nie ma i jest skomplikowane. Klejenie na klej w piamie do xps w tym przypadku wychodzi dużo lepiej pod każdym względem

sam będę kleił XPS do podłoża bitumicznego i u mnie w hurtowniach króluje SOUDATHERM fasada :/ można też dostać TYTAN EOS elewacje... polecano mi Styropuk Fundament ale nigdzie go nie mogę znaleźć... opłaca się zamówić dobry z neta czy kleić tym co jest? Jak ten SOUDATHERM będzię trzymał się dysperbitu?? Edytowane przez dzikusisko

Dysperbit to shit, sam się o tym przekonałem :) Ale nie o tym mowa....

Ja aktualnie kleję XPS dookoła płyty. Kleiłem i na pianę i to chyba ze 4 rodzaje co puszka, co sklep to inny i wszystko trzyma. Szczególnie, że i tak to będzie dociśnięte ziemią/piachem itd. Kleiłem tez na klej z wora i też trzyma. Ale pianą z puszki osobiście przyjemniej mi się robi i chociaż mam jeszcze 25kg kleju to i tak dzis pewnie kupie jeszcze puchę piany bo akurat mi braknie.

• 11 months później...
https://med-bud.pl/kleje-do-termoizolacji-boramax-klej-do-eps-i-xps-750ml,c23,p150,pl.html

w zasadzie nie znalalem lepszego w rozsadnych pieniadzach, a jak juz znalazlem - wprowadzilem do sprzedazy :)

A jak sprawdziłeś jakość? Ja chciałem kupić tytan Eos xps ale w jednej hurtowni skończył się i zaproponowali coś innego Titanium pro Thermo-fix. Jest tańszy. Sprawdzałem na dwóch kawalkach xpa zarówno Eosa jak i thermo no i w sumie ciężko stwierdzić. Styropianu nie wyrwał żaden bo i pewnie ciężko wyrwać xpsa do tego nie wiem czy xps do klejenia nie powinien być zmatowiony.

A jak sprawdziłeś jakość? Ja chciałem kupić tytan Eos xps ale w jednej hurtowni skończył się i zaproponowali coś innego Titanium pro Thermo-fix. Jest tańszy. Sprawdzałem na dwóch kawalkach xpa zarówno Eosa jak i thermo no i w sumie ciężko stwierdzić. Styropianu nie wyrwał żaden bo i pewnie ciężko wyrwać xpsa do tego nie wiem czy xps do klejenia nie powinien być zmatowiony.

a tak sprawdzilem jakosc ze potrzebowalem przykleic xps-a do blachy ocynkowanej, takie cudaczne zadanie dla klienta ktory robil z blachy ocynkowanej wyscielana wewnatrz xpsem komore. no i generalnie spory problem byl ze znalezieniem kleju ktory przyklei zarowno xps jak i "zlapie" ocynku. no a ten dal rade, a przetestowanych "na zywym organizmie" bylo cale multum - zakup 4-5 rodzajow po puszce i test klejenia. Allegro przekopane od lewej do prawej plus wiekszosc tych ktore sie "skojarzyly" ze ktos moze miec.

A jaki klej byś polecił pod siatke na styro? Kreisel 225? Bo wiem że siatkę reklamowałeś jako jedną z lepszych lub najlepszych Caparol 165. Jakbyś miał czas mógłbyś polecić jak połączyć XPS pod ziemią z tym co nad ziemią by uzyskać cokół o 5 cm chudszy od elewacyjnego 20cm podczas gdy w ziemi jest tylko 10cm XPS? :) Chciałbym też żeby w ziemię wchodziło jeszcze na 20-30 cm grubszej 15stki ale nie wiem czy zrobić to z XPS czy z EPS:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?357570-XPS-%C5%82%C4%85czony-z-EPS&p=7838361#post7838361

A jaki klej byś polecił pod siatke na styro? Kreisel 225? Bo wiem że siatkę reklamowałeś jako jedną z lepszych lub najlepszych Caparol 165. Jakbyś miał czas mógłbyś polecić jak połączyć XPS pod ziemią z tym co nad ziemią by uzyskać cokół o 5 cm chudszy od elewacyjnego 20cm podczas gdy w ziemi jest tylko 10cm XPS? :) Chciałbym też żeby w ziemię wchodziło jeszcze na 20-30 cm grubszej 15stki ale nie wiem czy zrobić to z XPS czy z EPS:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?357570-XPS-%C5%82%C4%85czony-z-EPS&p=7838361#post7838361

Siatka Caparol-a faktycznie - za te pieniadze ciezko znalezc lepsza. Ta sama co ciekawostka ma Quick-Mix

Jaki klej do siatki: z cementowych: 190 szara lub Klej K Greinplastu

klej do siatki w strefach cokolu: Carbonit

doklej xps-a 5cm na pianoklej o ktorej mowa wczesniej :)

W naszych hurtowniach to gówlnie Ceresit, Astex, Fast, Fastbud (czy to samo co fast?) Kreisel.

A co do XPS czy to prawda że trzeba matowić zarówno przed przyklejaniem pianoklejem jak i przed położeniem siatki? Jeśli tak to tą samą tarką co normalny styropian, tarką metalową?

A czemu w okolicach cokołu inny klej?

Na cokół trochę szkoda drogiego XPSa, myślałem o jakimś cieplejszym fasadowym, tylko że jeśli miałbym go wpuścić w ziemie te 20 cm to czy sobie poradzi z ewentualną wilgocią? Czy jest jakiś styro cieplejszy od XPSa?