cho_mik 13.08.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Cześć! Mam oczyszczalnię biologiczną Biopura (teraz chyba nazywa się inaczej: https://www.kingspan.com/pl/pl-pl/produkty/woda-i-scieki/przydomowe-oczyszczalnie-sciekow/biologiczna-oczyszczalnia-sciekow-bioficient). Użytkuję ją cztery lata i wszystko gra. Wodę wyrzucam do rowu melioracyjnego. Obok sąsiad buduje dom i jego instalator twierdzi, że ten rów zapcha się po paru latach, tzn. woda przestanie wsiąkać. Że potem pozostaje tylko wymienić grunt itp. Chciałbym zweryfikować jego twierdzenie. Ktoś miał taki problem? Pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 13.08.2018 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Ja zapchałem studnię chłonną po 2 latach. Poczytaj wątek o MBBR tam opisane są nasze problemy ze studnią lub drenażem. Mam nadzieję, że Twoja oczyszczalnia jest lepsza niż Delfin i nie będziesz miał takich problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 13.08.2018 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Cześć! Mam oczyszczalnię biologiczną Biopura (teraz chyba nazywa się inaczej: https://www.kingspan.com/pl/pl-pl/produkty/woda-i-scieki/przydomowe-oczyszczalnie-sciekow/biologiczna-oczyszczalnia-sciekow-bioficient). Użytkuję ją cztery lata i wszystko gra. Wodę wyrzucam do rowu melioracyjnego. Obok sąsiad buduje dom i jego instalator twierdzi, że ten rów zapcha się po paru latach, tzn. woda przestanie wsiąkać. Że potem pozostaje tylko wymienić grunt itp. Chciałbym zweryfikować jego twierdzenie. Ktoś miał taki problem? Pozdrawiam, Marcin Teoretycznie rów nie powinien się zamulić, bo zawiesiny powinieneś mieć bardzo niewiele – całą resztę spożytkują rośliny i mikroorganizmy występujące w naturze. Jak Tobie wychodzą parametry w wynikach ścieków oczyszczonych? Chyba, że dla instalatora chodziło o nadmierny rozrost roślinności, gdzie w okresie jesienno-zimowym po obumarciu roślin może dojść do przytkania jakiegoś okolicznego przepustu – ale zapewne pozwolenie wodnoprawne obliguje Was o dbanie na wyznaczonym odcinku o rów. Bo pozwolenie wodnoprawne na odprowadzanie ścieków do urządzenia wodnego masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cho_mik 20.08.2018 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Teoretycznie rów nie powinien się zamulić, bo zawiesiny powinieneś mieć bardzo niewiele – całą resztę spożytkują rośliny i mikroorganizmy występujące w naturze. Jak Tobie wychodzą parametry w wynikach ścieków oczyszczonych? Nie robiłem żadnych badań poza nabraniem wody do szklanki i oceną "na oko". To badanie wypadło pozytywnie (ciecz przeźroczysta). Chyba, że dla instalatora chodziło o nadmierny rozrost roślinności, gdzie w okresie jesienno-zimowym po obumarciu roślin może dojść do przytkania jakiegoś okolicznego przepustu – ale zapewne pozwolenie wodnoprawne obliguje Was o dbanie na wyznaczonym odcinku o rów. Bo pozwolenie wodnoprawne na odprowadzanie ścieków do urządzenia wodnego masz? Pozwolenie mam, zobowiązało mnie do utwardzenia rowu w miejscu zrzutu, co zrobiłem. Rośliny rosną, ale rośliny to chyba nie problem, bo rosną w całym rowie i nikt go nie dogląda. Tak sobie myślę, że jak powierzchnia rowu się lokalnie uszczelni, to oczyszczone ścieki będą spływać dalej (rów ma spadek). A jak się uszczelni całość rowu (za 20 lat), to woda spłynie wprost do rzeczki. Więc może nie mam się czym martwić. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts