kurtz 13.08.2018 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Czy EPS 70 15cm swisspora da radę na podłogę? zostało mi z elewacji i nie wiem czy nie wrzucić do jednego pokoju na opakowaniu jest podłoga/fasada, ale nie wiem czy nie za słaby, czy posadzka nie będzie pękać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.08.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Zastosowanie: izolacja cieplna ścian metodą "lekką mokrą" ETICS, BSO lub "lekką suchą", izolacja cieplna ścian warstwowych, ścian szkieletowych, izolacja cieplna podłóg na legarach, <<<<<<<< czyli, moim zdaniem, między legary, na które kładzie się deski. <<<<< wewnętrznych ścianek działowych, izolacja cieplna wieńców, nadproży, ościeży i innych miejsc narażonych na powstanie mostków cieplnych, izolacja cieplna stropów od spodu przy metodzie lekkiej mokrej, izolacja cieplna szczeliny dylatacyjnej ścian zewnętrznych, izolacja cieplna dachów stromych między krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 13.08.2018 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) a termoorganika ma EPS60 z zastosowaniem na podłogihttps://termoorganika.pl/dalmatynczyk-dach-podloga Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez kurtz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 13.08.2018 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Ja bym mniej niż EPS80 albo nawet EPS100 nie kładł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.08.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 a termoorganika ma EPS60 z zastosowaniem na podłogi i na dodatek termoorganika ma słabszy parametr na ściskanie Jak zwykle...komu wierzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 13.08.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Wg norm eps60 to ma wytrzymać 1800 kg na M2, eps100 już 3000 kg, kiedyś liczyłem że M2 betonu na wylewce to 120-170 kg więc zapas jest ogromny.Jedynie co przemawia za twardym styropianie to komfort układania, ja układałem eps70(kilka paczek eps60)i eps 100 a nawet eps 80, różnica w układaniu, chodzeniu po nim oraz docinaniu jest ogromna.A jak będzie za kilka lat?Zobaczymy mam 15cm grafitu eps70 i na górze 5 cm białego eps100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 13.08.2018 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 jak do tej pory nic ci nie siada? 20cm to całkiem sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 15.08.2018 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Ja bym nie położył. Robiłem eps 100 i wg mnie to 80 to już kruche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termo Organika 21.08.2018 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 i na dodatek termoorganika ma słabszy parametr na ściskanie Jak zwykle...komu wierzyć? Szeroka oferta styropianów do ocieplania ścian jak też miejsc obciążonych typu podłogi (dachy, parkingi, etc.) daje możliwość wyboru. W ofercie firmy Termo Organika są produkty o deklarowanym ściskaniu 60, 80, 100 i nawet 150 kPa w przypadku zastosowania na podłogi w garażach lub innych miejscach o dużym obciążeniu. Płyty o deklarowanej wytrzymałości na ściskanie 60 kPa, swobodnie sobie radzą w ociepleniu podłogi z przeznaczeniem obiektu na cele mieszkalne. Potwierdza to też Instytut Techniki Budowlanej, który wydał dla tego produktu ( inne płyty w ofercie Termo Organika też posiadają) Rekomendacje Techniczne i Jakości dostępne na stronie https://termoorganika.pl/sites/default/files/Rekomendacja-RTQ-ITB-1260-2015.pdf Najczęściej popełnianym błędem jest niedostatecznie przygotowane podłoże pod podłogę na gruncie, które niejednokrotnie osiada z czasem powodując usterkę podłogi oraz niestaranne ułożenie (2-3) warstw styropianu na nierównym podłożu, co powoduje, że płyty mając nierównomierne podparcie nie będą równomiernie przenosić obciążenia gotowej podłogi. Stąd pęknięcia i inne problemy, których winę przypisuje się płytom styropianowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 21.08.2018 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Szeroka oferta styropianów do ocieplania ścian jak też miejsc obciążonych typu podłogi (dachy, parkingi, etc.) daje możliwość wyboru. W ofercie firmy Termo Organika są produkty o deklarowanym ściskaniu 60, 80, 100 i nawet 150 kPa w przypadku zastosowania na podłogi w garażach lub innych miejscach o dużym obciążeniu. Płyty o deklarowanej wytrzymałości na ściskanie 60 kPa, swobodnie sobie radzą w ociepleniu podłogi z przeznaczeniem obiektu na cele mieszkalne. Potwierdza to też Instytut Techniki Budowlanej, który wydał dla tego produktu ( inne płyty w ofercie Termo Organika też posiadają) Rekomendacje Techniczne i Jakości dostępne na stronie https://termoorganika.pl/sites/default/files/Rekomendacja-RTQ-ITB-1260-2015.pdf Najczęściej popełnianym błędem jest niedostatecznie przygotowane podłoże pod podłogę na gruncie, które niejednokrotnie osiada z czasem powodując usterkę podłogi oraz niestaranne ułożenie (2-3) warstw styropianu na nierównym podłożu, co powoduje, że płyty mając nierównomierne podparcie nie będą równomiernie przenosić obciążenia gotowej podłogi. Stąd pęknięcia i inne problemy, których winę przypisuje się płytom styropianowym. Czy Organika ma jakieś zalecenia w sposobie układania styropianu? Np. jak lepiej 1x15cm czy 1x10cm+1x5cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 05.11.2018 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Tu nie chodzi o zalecenia konkretnego producenta styropianu, tylko o uniknięcie mostków termicznych. Odnosząc się do Twojego pytania, lepiej jest dać dwie warstwy układane na mijankę. Dodatkowo zapianuj łączenia styropianu, zarówno w pierwszej jak i drugiej warstwie. Poprawi to znacznie termoizolacyjność, co jest ważne w szczególności przy podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 05.11.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 zalecenia przeważnie takie pierwsza warstwa na równa z najwyższym punktem tj. kanalizacją czy wentylacja czy kablami elektrycznymi a drugą warstwą to przykrywasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts