Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama wjazdowa montaż

Recommended Posts

Powitać. Dziś zabrałem się za montaż bramy wjazdowej oraz furtki. Koparka wykopalem rower 26cm szeroki i głęboki na 80cm. W miejscu słupów stalowych 100 x 100 ma głębokość 130cm. Słupy będą wchodzić w grunt 130cm. Ławe pod bramę mam zamiar zazbroic 4xpret zbrojeniowy fi12 że strzemionami. Brama kuta światło 4m + furtka kura światło 0.9 m.

Teraz pytanie. Czy głębokość rowu 0.8 wystarczy czy może lepiej pogłębić? Powiedzmy do 1m lub 1.2m?

Zbrojenie takie jak opisałem wystarczy?

Powitać. Dziś zabrałem się za montaż bramy wjazdowej oraz furtki. Koparka wykopalem rower 26cm szeroki i głęboki na 80cm. W miejscu słupów stalowych 100 x 100 ma głębokość 130cm. Słupy będą wchodzić w grunt 130cm. Ławe pod bramę mam zamiar zazbroic 4xpret zbrojeniowy fi12 że strzemionami. Brama kuta światło 4m + furtka kura światło 0.9 m.

Teraz pytanie. Czy głębokość rowu 0.8 wystarczy czy może lepiej pogłębić? Powiedzmy do 1m lub 1.2m?

Zbrojenie takie jak opisałem wystarczy?

no zależy beton do docelowej powierzchni, czy planujesz jeszcze jakąś drogę bruk panele czy glinę bitą:D

Jak ja robiłbym to słupy bramy stałyby w gniazdach z betonu- dolnym zbrojeniu górne dałbym niżej od docelowej powierzchni w nadziei na dopływ kasy i spełnienia marzenia pressbetonu.

Docelowo będzie kostka brukowa na wjeździe. Ława ma być niżej około 10cm na kostkę 6cm i podsypke. To jest oczywiste. Bardziej chodzi mi o głębokosc ławy. Czy 80 wystarczy czy może głębiej wylać. Strefa przemarzania u mnie ma teoretycznie 1m aczkolwiek chyba nigdy tak głęboko nie przemarzlo. Chyba lepiej będzie podkopac do 1m dla świętego spokoju. A zbrojenie 4xfi12 ze strzemionami co 20cm ma być. Wszystkie 3 słupki połączone zbrojonym betonem.

• 4 weeks później...
Ja cięgiem w delegacji to i o dostęp i chęci do portalu w tygodniu trudno. Zimy teraz lekkie jak masz grunt wysadzinowy to rób głębiej . Ale ja w swoim przypadku olałbym...... głębiej osadzając słupki bramy, bo realne jest pochylanie się z czasem pod wpływem ciężaru niz szkody pomrozowe.