Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana sposobu użytkowania budynku gospodarczego

wiatrol

Recommended Posts

Witam .

Posiadam budynek gosp. 25m2 budowany z pełnego pustaka w latach 80 budynek służył jako letnia kuchnia i częściowo jako kurnik przez krótki okres czasu.

Chciałbym zaadaptować go na dom robiąc to na zgłoszenie. Byłem w wydziale architektonicznym w starostwie w świetle prawa nie ma żadnych przeciwskazań, poinformowano mnie że muszę mieć ekspertyzę całego budynku od osoby posiadającej uprawnienia budowlane bez ograniczeń i złożyć wniosek o zmiane sposobu użytkowania.

Problem pojawia się w tym momęcie ponieważ przed umówieniem się na wizytę takiego człowieka chciałbym przeprowadzić kompleksowy remont tego budynku łącznie z podniesieniem dachu i zmianą na jednospadowy tak aby od strony sąsiadów powstał ogniomór ponieważ budynek jest bardzo blisko miedzy. moje pytanie brzmi czy jeśli zrobie coś takiego to nikt się nie przyczepi o to że budynek nie mógł być aż tak przystosowany do zamieszkania ze dostałem pozytywną ocenę bez wykonania planów i wystąpienia o pozwolenie na budowę dodam że mam dobrych sąsiadów i nikt na mni nie doniesie wszystkie pracę zrobie sam a na działce znajduje się już budynek mieszkalny więc przyłącza też już mam.

Proszę o szybką odpowiedż