Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeciek dachu i moje pytanie

Recommended Posts

Witam. U mnie sprawa wygląda tak że mam dach pokryty papą i blachą trapezową dosyć gęstą. Zostało zamontowane okno dachowe. Okno opierzone papą - wszystko było ok przez kilka lat. Nie zostało zrobione opierzenie okna z blachą, czyli była na całym obwodzie szpara (miejscami większa lub mniejsza). Po latach dach gdzieś się rozszczelnił na łączeniach papy i tą szparą wokół okna zaczęła dostawać się woda pod blachę tam znalazła sobie dziurkę w papie i zalewa wnętrze. Skorzystałem z taśmy dekarskiej ale raz że w upały ten lepik bardzo słabo trzyma i taśmę można przesuwać a nawet odklejać a dwa ciężko było mi zrobić przejście z łączenia płaskiej ościeżnicy okna z gęstymi ząbkami blachy... jakoś to pokleiłem i co prawda przeciek znacznie się zmniejszył ale nadal nie jest w tym miejscu szczelnie. Pytanie ogólne mam taki: Czy mogę tą szparę wokół okna zapiankować a następnie na to nakleić taśmę dekarską? Tak myślę że taśma zrobi swoje + zabezpieczy piankę przed UV a sama pianka wejdzie we wszystkie najdrobniejsze szczeliny. Rozwiązanie ma być krótkotrwałe bo za parę lat będzie robiona kapitalka dachu. Proszę o odpowiedzi i ewentualne porady jak poradzić sobie z tym problemem. Może wybrałem złą taśmę? Może powinna być szersza i wtedy łatwiej udało by mi się wyprowadzić dwa łączenia bez zbędnych zagięć taśmy(bo na 99% to przez to woda sie przedostaje)? Jak wygląda sprawa z pianką czy mogę jej użyć w tym miejscu żeby mieć100% pewnośći? Przepraszam za długi post ale wolę napisać więcej jak mniej Edytowane przez wilkq666

Dobrze ale to są uszczelniacze a mnie by bardziej odpowiadała jakaś elastyczna taśma dekarska którą zamknę otwór między ościeżnicą a blachą. Pod blachą nie wiem gdzie dokładnie jest rozszczelnienie a rozbiórka blachy w pojedynkę bez rusztowania jest dla mnie niewykonalna. Szukam dobrej elastycznej taśmy którą jednym kawałkiem połączę ościeżnicę u góry i u dołu z blachą trapezową. Najlepiej coś co dostanę w castoramie. Powiecie "to idź do tej castoramy i kup odpowiednią, tam ci doradzą". No właśnie ja tak zrobiłem. Taśma którą kupiłem może i się nadaje ale do łączenia jakichś prostych elementów :( gotowe blaszane opierzenie do okna dachowego też nie zda egzaminu no bo czym wypełnię korytka które się utworzą po nakręceniu płaskiego opierzenia na trapezową blachę? Tylko porządna taśma.

Widziałeś ten sikaflex?

Można kleić w gównie, tylko po co?

Jak potrzeba to sobie tym sikafleksem "na zawias" skleisz cegłę ze szkłem, drewnem, blachą czy inną cegłą.

Z tuby wyciskasz i "robisz" sobie tą taśmę tam gdzie chcesz i na wymiar.

Adam M.

Dalej się nie rozumiemy. To jest tylko klej a ja potrzebuję taśmę która mi zaklei szczelinę szerokości kilku cm. Tego sikaflexu to bym musiał kilka tubek tam wcisnąć chyba a przecież nie o to chodzi. Ewentualnie mógłbym go wykorzystać do poklejenia obecnej taśmy na wszystkich łączeniach. Ale to też nie to o co mi chodzi ponieważ ze względu na małą elastyczność tej mojej taśmy całość nie wygląda estetycznie i wolałbym to zerwać i nakleić od nowa już taką taśmą która ładnie dopasuje mi się do blachy a po drugiej stronie połączy na płasko z oknem. Wtedy mogę zrobić sobie dodatkowo rynienkę żeby jak najmniej wody bezpośrednio w te miejsce leciało.

A to wybacz, nie zrozumiałem Cię na początku. Gotowiec nie gotowiec... To idąc tym tropem mogę kupić ten sikaflex i po prostu pokleić sobie wszystkie łączenia taśmy które mam obecnie. I ewentualnie na to zrobić jak mówisz, skoro ten środek taki dobry a chyba tak jest bo poczytałem sobie trochę. No dzięki. Na pewno taniej wyjdzie jak kupno kolejnej taśmy z której nie wiadomo czy będę zadowolony..

A tak w ogóle przypomniało mi się jak pracowałem w serwisie szyb samochodowych i też tam mieliśmy produkty firmy SIKA i tyle co o nich powiem to były bardzo dobre produkty.. cen nie widziałem ale każdy mówił że to drogie :) tyle że tam stosowaliśmy różne preimery itp do klejenia szyb czołowych w samochodach.