krzemyk99 15.08.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 U dziadków w drewnianym domu zostały wymienione okna. Sytuacja wewnątrz wygląda jak na zdjęciu. Chciałbym im pomóc z wykończeniem i bardzo proszę o porady jak to zrobić najlepiej. Wewnątrz w pokojach są płyty GK. W związku z tym myślałem też o wykończeniu tego płytami GK mniej więcej w ten sposób: - Parapety plastikowe na piankę niskoprężną. - W szczeliny pod płytą położoną we wnęce (prostopadle do okna) powkładać watę szklaną. - Rogi wykończyć profilem. - Istniejące płyty na ścianie trochę podciąć, tak aby kłaść płytę do istniejących o szerokości około 15cm (aktualnie wyjdzie około 5-10). kontakt płyt i ramy okna wykończyć akrylem. Jest to dość dużo niewdzięcznej i powolnej pracy, stąd może są jakieś inny sposoby aby to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 16.08.2018 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 trzeba około 1cm wsunąć za rame okna żeby na nim leżało a drugi koniec przy pomocy u30 dokręcić do tej plyty co widac i na to winkiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemyk99 16.08.2018 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 trzeba około 1cm wsunąć za ramę okna żeby na nim leżało a drugi koniec przy pomocy u30 dokręcić do tej płyty co widać i na to winkiel? Hmm, dzięki ale chciałbym dopytać: 1. Co rozumiesz przez stwierdzenie "wsunąć za ramą"? Podciąć piankę i tam wcisnąć płytę? Ja myślałem położyć płytę na ramie (czołem do ramy). 2. Ciekawy pomysł z tym U30. Odległości na różnych ścianach są różne, ale pewnie da się dobrać U odpowiednio. Pytanie, czy takie U o długości 3cm można zaszpachlować sensownie, żeby nie odpadło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 16.08.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 zdjęcie nie do końca obrazuje mi to co masz, mi się wydaje ze masz piane, a w kolo regips, tylko nie wiem czy ten regips wystaje wystarczająco nisko http://i68.tinypic.com/2rpqrud.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemyk99 16.08.2018 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Właśnie nie. Jak położę płytę GK prostopadle to okna, to pomiędzy nią a aktualnie istniejącą płytą na ścianie będzie dziura około 3-5 cm.Dlatego myślę o przycięciu istniejących płyt, żeby zrobić dostawkę o sensownych rozmiarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 17.08.2018 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Z Twojego zdjęcia i relacji to albo zrób jedną dużą wstawkę od sufitu żeby schodziło poniżej tego co będziesz na górze okna wstawiał i potem sobie dotniesz, albo baw się z wstawką np. 10cm, wtedy byś musiał to profilami wzmocnic i czymś mocniejszym na łączenie tzn. masą do spoinowania płyt z jakimiś mikrowłoknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemyk99 17.08.2018 05:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Dokładnie tak właśnie myślałem - dzięki.Ewentualnie myślałem żeby tę szparę co powstanie pomiędzy nową płytą a ścianą zrobić jakimś klejem. Ale tutaj nie bardzo wiem, do czego taki klej miałby złapać (do profilu)? Bo do drewna to raczej nie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts