Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie po wymianie okien w domu drewnianym - prośba o pomoc

krzemyk99

Recommended Posts

U dziadków w drewnianym domu zostały wymienione okna. Sytuacja wewnątrz wygląda jak na zdjęciu.

Chciałbym im pomóc z wykończeniem i bardzo proszę o porady jak to zrobić najlepiej.

Wewnątrz w pokojach są płyty GK. W związku z tym myślałem też o wykończeniu tego płytami GK mniej więcej w ten sposób:

- Parapety plastikowe na piankę niskoprężną.

- W szczeliny pod płytą położoną we wnęce (prostopadle do okna) powkładać watę szklaną.

- Rogi wykończyć profilem.

- Istniejące płyty na ścianie trochę podciąć, tak aby kłaść płytę do istniejących o szerokości około 15cm (aktualnie wyjdzie około 5-10).

kontakt płyt i ramy okna wykończyć akrylem.

Jest to dość dużo niewdzięcznej i powolnej pracy, stąd może są jakieś inny sposoby aby to zrobić?

okno.jpg

trzeba około 1cm wsunąć za ramę okna żeby na nim leżało a drugi koniec przy pomocy u30 dokręcić do tej płyty co widać i na to winkiel?

Hmm, dzięki ale chciałbym dopytać:

1. Co rozumiesz przez stwierdzenie "wsunąć za ramą"? Podciąć piankę i tam wcisnąć płytę? Ja myślałem położyć płytę na ramie (czołem do ramy).

2. Ciekawy pomysł z tym U30. Odległości na różnych ścianach są różne, ale pewnie da się dobrać U odpowiednio. Pytanie, czy takie U o długości 3cm można zaszpachlować sensownie, żeby nie odpadło?

Z Twojego zdjęcia i relacji to albo zrób jedną dużą wstawkę od sufitu żeby schodziło poniżej tego co będziesz na górze okna wstawiał i potem sobie dotniesz, albo baw się z wstawką np. 10cm, wtedy byś musiał to profilami wzmocnic i czymś mocniejszym na łączenie tzn. masą do spoinowania płyt z jakimiś mikrowłoknami.