Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stodoła pod Wrocławiem- prośba o weryfikację założeń

Recommended Posts

Witam,

w przyszłym roku planuję rozpocząć budowę domu (zabudowa zagrodowa) pod Wrocławiem. Obecnie czekam na WZ i jak tylko je otrzymam lecimy z projektem. No ale zanim zaczniemy projektować chciałbym zweryfikować założenia i budżet z bardziej doświadczonymi forumowiczami.

Projekt indywidualny.

Założenia to dom parterowy typu stodoła 170m2 + kotłownia 7m2+ garaż 42m2 ( 6,5 x 6,5m), coś podobnego do serii Rodzinnych z pracowni Domy z wizją:

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/rodzinny-1

Część otwarta Salon (30m2)- jadalnia( 15m2)-kuchnia(15m2), 2 łazienki ( po.ok 9m2) i dodatkowe małe WC. 3 sypialnie po 15m2 z czego te dziecięce połączone w jakiś sposób np. dużymi drzwiami przesuwnymi gdyby stanęło jednak na 1 dziecku:) Do tego gabinet-pokój gościnny (10m2), wiatrołap(5m2) i garderoba przy sypialni (7m2)

Zakładany budżet 500 000zł za stan deweloperski i 650 000 na gotowo.

1.SSO - 240 000

- Fundamenty 70 000zł

- Dach dwuspadowy( najbardziej mi się podoba i pasuje do koncepcji domu blacha na rąbek stojący)- podobne domy mają ok 270m2 dachu- 90 000zł

- ściany i strop ( strop drewniany bo najtańszy a poddasze ma być nieużytkowe, dodatkowo tylko 160-170m2 ponieważ nad salonem i jadalnią chcę mieć wysoki sufit)- 80 000zł

2. SSZ - 60 000zł ( z 2 duże przeszklenia HS, z jedno duze fix, a reszta okien wysokie i wąskie (pewnie też większości fixy)

3. STAN DEWELOPERSKIi- 200 000 zł

-Instalacje 80 000 zł

- studnia głebinowa (bo mi wody nie podciągną),

- rekuperacja,

- przydomowa oczyszczalnia,

- klimatyzacja kanałowa( sama jednostka zostanie zamontowana na koniec albo jak będzie kasa)

- elektryka,

- ogrzewanie podłogowe,

- Co i CWU GAZ

- wod-kan

-Tynki gipsowe - 25 000 zł

-Wylewki- 8000zł

-Elewacja - 45 000zł

-Zabudowa sufitów GK - 17 500zł

Zostaje ponad 20 000 na podjazd itp. Na ogrodzenie pewnie zabraknie więc je postawię jak już zamieszkamy i będzie kasa.

To tak z grubsza.

Licząc prostymi metodami znalezionymi w internecie wychodzi że powinienem się zmieścić:

2500zł x 170m2 p.u. = 425 000 i do tego garaż 75 000zł ( 1800zł/m2).

Czy moje założenia są realne i jest szansa się zmieścić w zakładanym budżecie 500 000 zł za stan deweloperski? Zamierzam sam szukać materiałów w jak najlepszych cenach i to samo z ekipami od różnych etapów. Dodatkowo myślę, że sam ułożę rurki do podłogówki bo to duża oszczędność ( ok 6000zł), i może styropian ale to jak budżet będzie naprawdę tego wymagał ( po lekturze dzienników wychodzi mi ok 40h roboty dla dwójki amatorów a oszczędność 1500zł).

Będę wdzięczny za wszelkie rady, sugestie oraz szczere opinie.