Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jastrych Anhydrytowy Płytka gresowa ,,Wielkoformatowa''jaka chemia ? Pozostałe WYMOGI

przemooo33

Recommended Posts

Mam pytanie dodatkowe co do sprawy klejenia płytek wielkoformatowych do jastrychu anhydrytowego –

Fakty :

1-jastrych wylany w marcu 2015 roku czyli ma ponad 3 lata

2-grubość jastrychu to 5 max 5,5 cm –konkretnie jastrych który został wylany to :

Wolplan Geneo gotowy płynny jastrych z grupy oznaczonej CAF.

Klasyfikacja wg PN EN 13813:CA-C25-F5 / materiał ten nie wymaga szlifowania .

3-jastrych do tej pory nie był wygrzewany ( i raczej przed położeniem płytek nie będzie ) wilgotność sprawdzana poprzez przyklejenie foli nie pokazuje żadnej wilgotności , drugie sprawdzenie przy pomocy urządzenia firmy Tanel Hygropen po nawierceniu posadzki ( również w tych najgrubszych miejscach wylewki ) i robieniu pomiarów w różnych miejscach różne wartości w przedziale do 19,8 max

Ale producent tego urządzenia nie potrafi się odnieść do tych wyników jeśli chodzi o jastrychy anhydrytowe –moim zdaniem jastrych jest dojrzały i jego wilgotność pozwala na położenie płytek gresowych 60cm x 60cm .

4-ale jak to zwykle bywa , konkretnie przed położeniem około 120 m w sumie wolę się upewnić i poradzić jeszcze ludzi , którzy znają się na tej materii lepiej niż ja ( ja tylko jestem inwestorem który zarazem w tym wypadku będzie wykonawcą ale na jastrychach anhydrytowych nie za bardzo się znam ) Płytki gresowe o wymiarach 60 x 60 będą kładzione –smarowania będzie powierzchnia podłogi klejem ,oraz płytka –płytka grzebieniem o zębie 10-12 mm. Fuga 4mm ,docelowo chciałbym zastosować fugę epoksydową ale jej nie przepuszczalność trochę zbija mnie z tropu przy jej wszystkich innych pozostałych zaletach

5- podłoże to jak pisałem wcześniej około 120 m 2 w jednej powierzchni, odpowiednio i poprawnie zdylatowanej , zdylatowanej poprawnie ale kształtu nie koniecznie przypominającej prosty czworokąt .

6-docelowo ogrzewanie podłogowe będzie z pompy ciepła gruntowej – która ma w lecie chłodzić posadzkę a w zimie grzać

Teraz moje dylematy i pytania ,tak jak pisałem jastrych nie był jeszcze wygrzewany i dlatego mam taki dylemat –bo każdy nakazuje wygrzać jastrych anhydrytowy przed położeniem płytek –ja to wiem ,że tak zalecają ale moje pytanie –czy to w tym wypadku jest konieczne ,nieodzowne i bezwzględnie wymagane ? i jeśli już nie będę tego wygrzewał teraz tylko potem jak będą położone płytki i będzie pompa ciepła zainstalowana to czy może coś się stać z płytkami ?

Gdzie – przy pierwszym uruchomieniu kiedyś tam pompy ciepła będzie to proces długotrwały zaczynając od temperatury otoczenia codziennie skok o 0,5 C lub max 1 C ?

Poprawna dyltacja książkowa –więc gdyby nawet pojawiły się jakieś naprężenia to dylatacja je odbierze

A klej tak czy inaczej musi być wysoce elastyczny żeby też zapracować ( tutaj tylko może być problem z fugą epoxydową która może ,,dopomóc ‘’ ewentualnie powstałym kiedyś naprężeniom -(choć producent firma litokol mówi, że fuga epoxydowa może być także zastosowana do ogrzewania podłogowego max 5mm )

Pytanie czy polecacie system gruntowania i klejenia firmy Basf czy Kiesol ? gdybym nie wygrzewa ł tej posadzki anhydrytowej jednak –to który z tych produktów byłby bezpieczniejszy aby się nic nie wydarzyło w czasie dalszego użytkowania i żeby nie doszło kiedyś do odklejenia się płytek

1-Basf to PCI Gisogrund -czyli grunt zalecany do gruntowania jastrychów anhydrytowych jak podaje producent

I dalej w tym systemie klej do płytek wielkoformatowych ( choć obecnie 60 x 60 nie nazwałbym już rozmiarem wielkoformatowym )

PCI Nanolight® - nowa wersja tego produktu

Druga szkoła to zalecany przez niektórych system firmy Kiesel i tak grunt :

Grunt KIESEL Okamul GG 1:1 lub Okatmos® UG 30 ale który jest lepszy dla anhydrytów ?

i także zalecają 2 rodzaje klejów tylko który lepszy ( nie patrząc na cenę ) w moim konkretnym przypadku :

klej : Klej KIESEL Servostar 1000 C2 TE czy klej : Servoflex Trio-SuperTec

Wiem ,że należałoby wygrzać ten jastrych ,ale na chwilę obecną brak środków finansowych na skończenie kotłowni a inne prace w środku są niezbędne teraz

Proszę o fachowe opinie i uwagi – z góry dziękuję :)

Oczywiście ,gdyby były potrzebne jakieś dodatkowe informacje to jestem do dyspozycji .

• 4 weeks później...
Witam ,

czy ktoś na temat chemi budowlanej może mi cos doradzić ?

Ktoś pracował z którymś z tych materiałów ?

Bardzo proszę o poradę .

My na anhydryt polecamy:

http://www.termolit.pl/blog/grunty-kleje-na-jastrych-anhydrytowy/

Wylewkę anhydrytową MUSISZ WYGRZAĆ!!! przed położeniem jakiejkolwiek okładziny, którą kleisz do anhydrytu - warunek bezwzględny i konieczny jeśli jest ogrzewanie podłogowe!

Jedyna opcja jest taka, że kleisz płytki i nie robisz fug, ale nie gwarantuje, że nie popęka późnej podczas wygrzewania, albo się nie odspoi, my tak robimy TYLKO w kotłowniach, kiedy muszą być płytki pod np. pompę ciepła, ale kładzie się je na 1 czy 2 metry i nie fuguje (fuga dopiero po wygrzaniu).