Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiana pieca gazowego

Rafal1968

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie podjęcia decyzji wymiany pieca gazowego.Obecnie posiadam piec dwufunkcyjny z otwartą komora spalania Elexia Comfort na piec kondensacyjny ( jestem zainteresowany piecem firmy immergas ).Obecnie moje mieszkanie ma 68 m 2(dwa pokoje po dwa kaloryfery , kuchnia jeden kaloryfer, łazienka kaloryfer i podłogowe ogrzewanie) ,ale w przyszłości będzie 86 m 2 (pokój z dwoma kaloryferami i garderoba z jednym kaloryferem).Cała instalacja jest zrobiona w miedzi . Mieszkam na parterze w kamienicy. Budynek jest nie ocieplony.Podłoga ocieplona wełną 15 cm.Jaki piec proponujecie?

Z góry dziękuje za propozycje.

Jaki piec proponujecie?

Witam,

Czy wiesz, że Viessmann też ma szeroką rodzinę kotłów kondensacyjnych. TUTAJ możesz porównać nasze kotły i wybrać kocioł odpowiedni dla Twoich potrzeb.

Jeżeli któryś z produktów Cię zainteresuje poproś o niezobowiązującą, bezpłatną i profesjonalną wycenę przygotowaną przez naszego eksperta: TUTAJ

Witam

Jestem w trakcie podjęcia decyzji wymiany pieca gazowego.Obecnie posiadam piec dwufunkcyjny z otwartą komora spalania Elexia Comfort na piec kondensacyjny ( jestem zainteresowany piecem firmy immergas ).Obecnie moje mieszkanie ma 68 m 2(dwa pokoje po dwa kaloryfery , kuchnia jeden kaloryfer, łazienka kaloryfer i podłogowe ogrzewanie) ,ale w przyszłości będzie 86 m 2 (pokój z dwoma kaloryferami i garderoba z jednym kaloryferem).Cała instalacja jest zrobiona w miedzi . Mieszkam na parterze w kamienicy. Budynek jest nie ocieplony.Podłoga ocieplona wełną 15 cm.Jaki piec proponujecie?

Z góry dziękuje za propozycje.

Termet Ecocondens Gold Plus 2 funkcyjny albo Immergas Victrix 24kW (ale brałbym ten pierwszy).

Przed podjęciem decyzji upewnij się w temacie dostępności i podstawowych kosztów serwisu, bo np o Termecie użytkownicy pisali różne opinie (długie oczekiwanie na montaż, dopłaty za szybszą usługę). Oczywiście w twoim rejonie może być ok - ale lepiej się upewnić. Edytowane przez przemo1

Termin montażu nie jest istotny . Ważny jest serwis .

Ja polecam ACV HR 18/24 - oczywiście jeżeli masz w pobliżu serwis. Ja zamontowałem wiele i jeszcze nic sie nie popsuło/ To jedyny kocioł na rynku produkowany od około 15 lat bez większych zmian. Kocioł jest prosty mały ,daje wysoki komfort CWU , prosty w czyszczeniu ( a to wbrew pozorom bardzo ważne)

Termin montażu nie jest istotny . Ważny jest serwis .

Ja polecam ACV HR 18/24 - oczywiście jeżeli masz w pobliżu serwis. Ja zamontowałem wiele i jeszcze nic sie nie popsuło/ To jedyny kocioł na rynku produkowany od około 15 lat bez większych zmian. Kocioł jest prosty mały ,daje wysoki komfort CWU , prosty w czyszczeniu ( a to wbrew pozorom bardzo ważne)

Termin montażu czasem jednak dla inwestora jest istotny- z tego, co pamiętam, to forumowicz zakupił kocioł w październiku a terminy montażu od okolicznych serwisów miał na koniec listopada i to ze znakiem zapytania -zdążył zmarznąć i pomartwić się.

No i kwestia mocy min ACV ma 5,4kW, czy to nie będzie za dużo do mieszkania 68m2?

Edytowane przez przemo1

Termin montażu czasem jednak dla inwestora jest istotny- z tego, co pamiętam, to forumowicz zakupił kocioł w październiku a terminy montażu od okolicznych serwisów miał na koniec listopada i to ze znakiem zapytania -zdążył zmarznąć i pomartwić się.

No i kwestia mocy min ACV ma 5,4kW, czy to nie będzie za dużo do mieszkania 68m2?

Jesli chodzi o moc to każda będzie za duża .Przez 90 % sezonu potrzeba 1-2 kW. Tego nie da sie zrobić palnikiem tylko masą i elektroniką . Te kociołki są dedykowane do mieszkań i maja specyficzna konstrukcje ( duża masa wymiennika stabilizuje wahania temperatury co i cwu )

• 2 weeks później...

Witam,

Jeżeli jest Pan zainteresowany wyborem wysokiej jakości dwufunkcyjnego kotła kondensacyjnego do swojego mieszkania o powierzchni 68m2, zachęcam do zapoznania się z ofertą marki Junkers-Bosch. Znajduje się w niej bogaty wybór kotłów o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens. Kotły cechują się solidnym wykonaniem, co znacząco wpływa na wysoką sprawność wytwarzania ciepła oraz na bezawaryjność pracy. Dzięki doborowi kotła z zapasem mocy cieplnej możliwe będzie późniejsze wykorzystanie go do ogrzania kolejnego mieszkania. W celu doboru kotła o odpowiedniej wielkości, zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch