marcin443 17.08.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 WitamJestem na etapie wyboru materiału do wykonania elewacji. W projekcie wpisany jest styropian grafitowy Termonium fasada 0,032 20 cm. Dodatkowo, niedawno zdecydowałem się na zamontowanie rolet zewnętrznych, które będą schowane pod ociepleniem. Skrzynki rolet odstają od nadproży ok. 16 cm. Jedynie przy tarasie odstają ok. 20 cm. Mam dylemat co robić: 1. Zamontować styropian biały 20 cm, lambda najniższa czyli 0, 038 + dodatkowe obramowanie - pasek styropianu wokół otworu okiennego przy tarasie. 2. Zamontować styropian grafitowy 0,033 lambda, grubość 20 cm + dodatkowe obramowanie jak powyżej3. Zamontować styropian grafitowy 0,031 lambda, grubość 15 cm + dodatkowe obramowania wokół wszystkich otworów okiennych, żeby ukryć skrzynki od rolet. Naczytałem się dużo o wymaganiach, jakie trzeba spełnić przy montażu grafitowego styropianu, precyzji ekipy, jakości klejów itp. O powstających szparach związanych z różnicą temperatur po montażu, słońcu itp. Boje się tego, że po zastosowaniu grafitowego styropianu, który ma wspaniałe parametry - po ewentualnych błedach jakie można zrobić, efekt będzie taki - jak przy zastosowaniu białego styropianu - chodzi mi o ucieczkę ciepła z zewnątrz budynku - przez popełnione błędy. Proszę Państwa o poradę, co byście zrobili będąc w mojej sytuacji. Zastanawiałem się nad samodzielnym montażem styropianu, ale wszyscy mi odradzają na rzecz ekipy z ogłoszenia. Chciałbym więc chociaż zakupić najkorzystniej jak się da styropian i inne materiały. Za każdą podpowiedź z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin443 17.08.2018 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Zapomniałem dodać, że ściany są wykonane z betonu komórkowego 500, 24 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieca 17.08.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 elo marcin443, nie jestem expertem ale inwestorem i rok temu robiłem to samo co Ty i miałem podobne dylematy u mnie jest styropian grafitowy 20 cm. moje uwagi praktyczne, przypilnuj swoją ekipę - ekipa powinna kleić styropian na ramkę, nie tylko na placki - niech od spodu dają blaszaną listwę startową - nie kłaść styropianu w upały - dobrze by było miejsca nasłonecznione pokryć siatką UV - po nałozeniu jednego styropianu możesz sróbować go na próbę oderwać od ściany - po położeniu styropianu po paru misiącach miałem gratis badanie kamerą termowizyjną coby wykryć nieszczelności, mostki termincze etc. pozdr nieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 21.08.2018 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 zastosowac etixx z Knaufa, lub Reflex z Austrothermu, lub Lambda White ze swissporalub... powiesic siatki rusztowaniowe i wtedy standardowe grafity. ewentualnie rozwazyc 25cm bialego styro i wtedy wszystkie rolety pieknie sie schowaja, bo te obramowki wokol okien - no coz... ozdoba to wg mnie zadna. wg mnie Knauf Etixx robi Ci tu cala robote, kosztuje sporo, ale nie znajdziesz lepszego styropianu na naszym rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 27.08.2018 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 zastosowac etixx z Knaufa, lub Reflex z Austrothermu, lub Lambda White ze swisspora lub... powiesic siatki rusztowaniowe i wtedy standardowe grafity. ewentualnie rozwazyc 25cm bialego styro i wtedy wszystkie rolety pieknie sie schowaja, bo te obramowki wokol okien - no coz... ozdoba to wg mnie zadna. wg mnie Knauf Etixx robi Ci tu cala robote, kosztuje sporo, ale nie znajdziesz lepszego styropianu na naszym rynku A czemu akurat Reflex? Austrotherm EPS 031 FASSADA PREMIUM tez ma lambdę 0,31. A może KNAUF Therm EXPERT XTherm EPS 032? Albo Austrotherm EPS 033 FASSADA THERMA? Jakie są różnice w tych styropianach, że warto do najdroższych dopłacać po 20 kilka zł na m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.08.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 A czemu akurat Reflex? Austrotherm EPS 031 FASSADA PREMIUM tez ma lambdę 0,31. A może KNAUF Therm EXPERT XTherm EPS 032? Albo Austrotherm EPS 033 FASSADA THERMA? Jakie są różnice w tych styropianach, że warto do najdroższych dopłacać po 20 kilka zł na m3? pyutajacy obawia sie problemow z nagrzewaniem sie grafitowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 27.08.2018 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 pyutajacy obawia sie problemow z nagrzewaniem sie grafitowego... Ok, a abstrahując od nagrzewania powiesz coś o tych styro które wymieniłam? Austrotherm EPS 031 FASSADA PREMIUM 031 KNAUF Therm EXPERT XTherm EPS 032? Austrotherm EPS 033 FASSADA THERMA? Jakie są różnice w tych styropianach, że (czy?) warto do najdroższych dopłacać po 20 kilka zł na m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.08.2018 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 nie porownuj w jednym miejscu 0,031 z grupa 0,032/0,033podtsawowa roznica: 0,031 najczesciej wazy 15kg/m3 a 0,032/0,033 12,5kg/m3 i to nie zawsze0,031 to TR100 a 0,032/0,033 najczesciej TR800,031 to najczesciej cos w okolicahc 70kPa , a 0,032/0,033 60 lub mniej wiec nie mozna porownywac zadnej 0,031 do 0,032/0,033 bo to inne produkty. 0,031 sa po prostu jakosciowo duzo lepsze ale i drozsze.Kazdy towar ma swojego nabywce, najczesciej liczy sie jak najnizsza cena. ale zazwyczaj niksa cena to taka sama jakosc. To tak jak z Coca-Cola i Hop-Cola czy ta inna podrobka z dyskontu.To czarne i to czarne... to do picia i to do picia.Ma w nazwie cola .. i smakuje jak cola a jednak .. jest roznica, w cenie , w skladzie .... Czy warto? ciezko odpowiedziec, bo czy warto kupowac hop cole? jeden powie ze tak , inny ze nie ...jezeli wziac pod uwage tylko wspolczynnik lambda do cena to nie wartojezeli wziac pod uwage inne parametry - to jak najbardziej warto a jesli chcesz miec prawdziwie dobry styro grafitowy - zostaje Etixx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 27.08.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Dzięki za to wyjaśnienie. Podrążę jeszcze: a takim razie co te inne parametry (waga/m3, TR100/80, 70-60kPa) dadzą mi wymiernego? Bo dla mnie laika, to "tylko" liczby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.08.2018 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) wez do reki na skladzie styropian 0,031 i 0,032 lub 0,033 tego samego producenta, tylko jakiegos dobrego, bo noname potrafia byc takie same czy to 0,031 czy 0,033. przypadkowa plyte/paczke, a jak maja to plyte etixxu. roznice zauwazysz natychiast i malo tego bez oznaczen i jako laik bedziesz wiedziec ktora jest czym wiekszy ciezar powoduje ze 0,031 jest taki "bardziej upakowany" w swojej strukturze, plyta jest zwarta, trzyma sie, 0,032 trzeba juz do reki brac delikatnie zeby jej nie pokruszyc. 0,031 bedzie zauwazalnie twardsze sprezysta. to sa wlasnie wypadkowe wiekszej wagi, i 70vs60 kPa No i w koncu zobacz czym robia sobie elewacje ludzie z branzy w tej chwili mamy wlasnie obsluge 2 osob z branzy, jedna wykonawczo druga sprzedazowo. 1) wykonawczo klient nie chcial sie przyznac kim jest zawodowo, chocioaz juz po wstepnych rozmowach bylo wiadomo, ze bedzie to "budowa pod lupa", po okolo 3 tygodniach od rozpoczecia prac i tego jak jest "wczuty" w swoja budowe udalo sie klienta pociagnac za jezyk i sie przyznal. Jest inspektorem budowlanym, a nie chcial wczesniej mowic, zeby nie zniechecic do wykonanania prac wykonawcy elewacje robimy na Knauf Etixx 30cm 2) firma z branzy posadzek przemyslowych, zywic, wczesniej ogolnobudowlana, wykonujaca tez m.in elewacje budynkow. Wlasciciel wlasnie jest na etapie swojej wlasnej elewacji 2 domu ktory wybudowal, pierwszy budowal kilka lat temu i po chyba 8 - 9 latach wrocil po elewacje. jestesmy na etapie wlasnie wyboru materialu termoizolacyjnego. brane pod uwage sa: etixx lub eps70 biale Austrothermu lub EPS70 biale Knauf-a. Pomimo tego, ze klient ma znajomosci u producentow chemii i styropianow lokalnych + umowy bezposrednie (okolice Gostynina) latwo sprawdzic co tam sie produkuje z chemii i styro, to bedzie wlasnie albo etixx albo 70-tki Austro lub Knaufa. w obu przypadkach na fundamentach xps... zadnych hydro/aqua-szitow i maziania klejem i dysperbitami po epsach. w obu przypadkach na cokolach carbonit w obu przypadkach na elewacjach carbopor w obu przypadkach elewacje kolkowane z zaslepkami w obu przypadkach komplet listew przyokiennych, okapnikowych, narozniki pcv reasumujac: na co dzien co innego sie sprzedaje, co innego sie wbudowuje klientom, ale jak robi sie dla siebie - wybor jest zupelnie inny. I chociaz nie powinno tak byc wg mnie, powinno sie robic "jak dla siebie" zawsze - rynek jest jaki jest.. cena cena cena i wypadkowa tej ceny ceny ceny i to na kazdym etapie. w elewacji jest tak duzo "miesc potanienia" wszytskiego ze ojoj, tak po krotce: - nie zagruntowanie chlonnych podlozy - odpada grunt i robocizna - styro najtansze , to nic ze sie rozpada w rekach - klejenie na placki - bo szybciej - mniej pracy , wiecej metrow metrow metrow - brak kolkowania - nie trzeba kokow, zaslepek, wiertel, wiertarek, czasu - mniejsze naklady materialowe i znacznie mniejszy czas pracy - brak przyokiennej, okapnikowej - czyli brak tego wydatku na materialy i znowu robocizna znacznie szybciej - siatka im tansza tym lepsza.. - brak zbrojen diagonalnych - czas pracy - grunt i tynk "po taniosci" byle by sie najlepiej nazywal silikonowym i do tego sami producenci - rozpietosc cenowa w cenach materialow w szczegolnosci chemii olbrzymia, roznice do 60% pomiedzy jednym a drugim, a na niektorych materialach przepasc, wezmy chociazby w/w klej na cokoly: gdzies sie 2 dni temu przewinelo pytanie o klej na xps znaleziony w markecie za 21 brutto/worek 25kg.. 21 brutto / 25kg to inaczej 69 groszy za kg netto a w opisanych przypadkach na tego xps-a stosowany jest klej za 8zl netto za kg 11,5x drozszy... Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostoen 28.08.2018 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) To sie nazywa fachowa porada ,niestety nie tylko na elewacjach ale i wod/kan/co tak jest. Zawsze należy sie zastanowić czy warto pozornie oszczędzać. Może warto odłożyć i zrobić porządnie i z dobrego materiału który zapewni jakość i odpowiednie właściwości. Polecam tez nadzór jakiegoś projektanta nad wykonawcami 1500-2500 tys i można uniknąć wielu błędów które kosztują dużo więcej przy potrawkach. Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez ghostoen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts