Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stalmark eko silver pellet

miedziakb

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich. Postanowiłem założyć nowy wątek na temat pieca marki Stalmark eko silver ponieważ od

dłuższego czasu szukam informacji na temat tego kotła i nic nie mogę znaleźć. Ten piec został mi polecony przez mojego chdraulika.

Tylko nie bardzo pasuje mi brak jakichkolwiek opinii. Oprócz tego w grę wchodziłby piec marki Defro oraz firmy Lazar.

Ale ostatnio odnalazłem temat właśnie na tym forum o piecu Lazar no i kiepsko tam o nim mówią.

A może ktoś coś poleci do ogrzania dumu nowo powstałego parter + poddasze ocieplony styropianem 20 cm lambda 0,38 oraz poddasze wełna grubosci 30 cm. okna marki oknoplus dwuszybowe. Dom 150m2 + garaż 25m2 Parter w podłogówce poddasze grzejniki.

Jezeli jestes z Krakowa to za dwa tygodnie zacznie obowiazywac całkowity zakaz stosowania kotłow na paliwo stałe. Jakie jest uzasadnienie zastosowania kotła na pellet. Przy okazji dlaczego system mieszany, czy nie lepiej 100% podłogówki?

Ale to przecież 5 klasa jest więc jak to zakaz. A mieszkam poza granicami Krakowa kilkadziesiąt kilometrów od. Nie mam uzasadnienia na pellet po prostu hydraulik zaproponował pellet. A myślisz ze nie ma sensu pelletu? Co proponujesz w zamian. W sumie to teraz mam mentlik w głowie. A dlaczego nie pellet? A co do podłogówki to nie do końca jestem przekonany do tego systemu ponoć do końca to nie jest zdrowe. A po drugie to już tak jest i muszę się do tego dostosować :) A co złego w tym Stalmarku eko silver 24Kw i czy to nie za dużo na taki dom ?? Proszę pomóżcie jeszcze mam 2 miesiące czasu na decyzję

Zakaz bedzie obowiązywał na terenia miasta Krakowa, kotły V klasy nie mają nic do tego, zakaz jest calkowity i bez wyjątków. Poza Krakowem owszem kotły V klasy i tylko V są dopuszczone.

Co do mocy kotła to na podstawie informacji które podałes kocioł 10 kW będzie lekko przewymiarowany (dla co), dla cwu bedzie ok chociaz w zaleznosci od pojemnosci zasobnika i liczby domowników mógłby byc 12 kW. Co złego w kotle 24 kW nieistotne jakiej firmy, ano to ze będzie ok 3 krotnie przewymiarowany, a przy tym drozszy. Czy ok 3 krotne przewymiarowanie mocy kotła jest zalecane to pytanie do producenta, moim zdaniem nie jest a dla okresów przejsciowych gdy obciązenie cieplne bedzie rzedu 2-3 kW to przewymiarowanie będzie ok 10 krotne. Nie sądze ze te kotły mają az tak duzą głebokosc modulacji.

A dlaczego nie na pellet ?? i co mógłbyś zaproponować alternatywnego zamiast pelletu i jaki kociołek i ile w takim domu powinienem spalić opału przez cały sezon co +cwu

Wrózką nie jestem, ile powiniens spalic to pokazą obliczenia ozc + audyt. Zresztą na podstawie tak małej ilosci danych nawet cieplowlasciwe nic nie policzy (pomijajac jego dokladnosc). Jaka alternatywa ? chociazby gaz o ile jest. Moze tez byc pompa ciepła (te grzejniki troche nie na miejscu), bufor z grzałkami (koszt grzania porównywalny z gazem i pellletem). Koszty inwestycyjne poza pompą zblizone.

• 2 weeks później...
Słuchaj kolego, trochę od dupy strony to wszystko zaczynasz. Poczytaj trochę o tym wszystkim i dowiesz się kilka rzeczy. Po pierwsze pisz do Asolta o profesjonalne OZC, wtedy będziesz miał odpowiedź jakiej mocy źródła ogrzewania szukasz, to śmieszne pieniądze w porównaniu do nabytej wiedzy na temat swojego domu. Potem poszukaj sobie mity na temat ogrzewania podłogowego. Mieszany system to problemy i to ci każdy tutaj powie. Nie trzeba być jednak specem, aby od razu powiedzieć Ci, że albo Twój hydraulik jest debilem, albo cwaniakiem. 24KW ogrzeje Ci 2 takie domy, poza tym Ekosilver nie jest królem modulacji, co przy Twoim zapotrzebowaniu może być problemem. Jak już będziemy wiedzieli jakiej mocy urządzenia grzewczego potrzebujesz to wtedy będzie można dalej myśleć.

Gość Arturo72
Posłuchaj nie krytykuj hydraulika tylko przeczytaj ze zrozumieniem nie polecił mi hydraulik takich mocy tylko w tym modelu który mi się podoba takie mice występują i musze wybrać jedną z nich a nie krytykuj teraz systemu mieszanego bo nie o to pytałem a taki system już mam i nie zamierzam go zmieniać. A ze niby jakie problemy są w systemie mieszanym

Powtórzę,od dupy strony zaczynasz ale jak jesteś bogaty i stać Cię i na paliwo stałe i na ogrzewanie mieszane to zrób wyliczanke i kupuj co Ci się zywnie podoba ;)

Co do problemów systemu mieszanego to w podłogę będziesz puszczal temp.zasilania ok.33st.C a w grzejniki ok.50st.C. Jak potrafisz myśleć to będziesz wiedział z czym to się wiąże.

Edytowane przez Arturo72

Dobra to w takim razie prosiłbym o pomoc dobrania mocy kotła występują moce 14, 19, oraz 24kw. Dom to powierzchnia 150m2 +30m2 garaż plus kotłownia dół cały w podłogówce góra zaś grzejnik. Elewacja wykonana ze styropianu 0,38 lambda grubości 20 cm oraz poddasze ocieplone wełną lambda 0,33 Grubości 20 cm +5cm okna z oknoplusa nie pamietam jaki współczynnik ale dwuszybowe. Którą moc kotła byście wybrali.

Jak na moje oko wszystkie te moce będą za duże :)

Co do problemów systemu mieszanego to w podłogę będziesz puszczal temp.zasilania ok.33st.C a w grzejniki ok.50st.C. Jak potrafisz myśleć to będziesz wiedział z czym to się wiąże.

Niekoniecznie, mozna przewymiarowac grzejniki tak aby Tz była zblizona dla podłogówki i grzejników. Oczywiscie jest to mniej opłacalne inwestycyjnie ale przynajmniej nie ma układów mieszajacych.

Gość Arturo72
A dlaczego niby te układy mieszane będą takie złe i niedobre ? A jak by obliczyć tą liczbę na zapotrzebowane ciepło aby dobrać wielkość kotła czy to jakiś wzór czy bardziej skomplikowana procedura ?

Jednak nie wpadłeś na to jak Ci podsunalem wskazówkę dlaczego ;)

Zatem myśl dalej i sam na to wpadnij ;)

Przy okazji weź kartkę i wpisz tam KAŻDY element który MUSI być przy ogrzewaniu domu paliwem stałym i podsumuj koszty ile musisz wydać na to kasy.

Podobnie zrób to z odbiorem ciepła czyli z podlogowka i grzejnikami i koniecznym do tego osprzętem.

Zrób to i przemysl i może wtedy wpadniesz na trop chociaż wątpię.