Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dopasowanie drzwi wewn. do krzywej ościeżnicy - proszę o pilną pomoc.

Recommended Posts

Witam,

mam problem z dopasowaniem nowych drzwi do starej, krzywej ościeżnicy (blok z płyty, ościeżnice prawie 40 lat). Przed zakupem mierzyłem, miało pasować. Problem w tym, że zmierzyłem szerokość ościeżnicy na górze i na dole, nie wpadłem na to, że na środku może być inna, ani że ościeżnica ma boczną belkę zrotowaną pionowo, czyli jest obrócona lekko w lewo. W efekcie nowe drzwi wchodzą w nią (w felc) lekko, a potem się blokują, gdyż felc z zewnątrz ma prawidłową średnicę, ale w głębi jest już 2-3 mm węższy. Po pomiarach okazało się, że ościeżnica wewnątrz i w głębi felca ma szerokość dokładnie taką jak drzwi, a nawet minimalnie mniejszą...

Straciłem motywację trochę i się załamałem, bo nie wiedziałem co zrobić. Wymiana ościeżnic nie wchodzi w grę. Jedyne rozwiązanie chyba, to przeszlifowanie felcu drzwi o te 2 mm, a potem przesunięcie tyle samo zamka w głąb. Drzwi normalne z marketu, ramiak i płyta MDF + okleina.

Ogromna prośba, czy ktoś ma doświadczenie w takich pracach i może mi podpowiedzieć, jak to zrobić skutecznie? Albo jakieś inne pomysły?

Z góry bardzo dziękuję!

Edytowane przez Vendeur

To źle zrozumiałeś, w blokach z płyty drewniane ościeżnice są raczej niespotykane. Jakby była drewniana, to bym nie prosił o pomoc, bo wiadomo, że użyłbym hebla lub czegokolwiek, aby ją zeszlifować.

Cierpliwością i sposobem ;) musisz popracować nad felcem w drzwiach. Hebel może być za "ostry" pozostaje klocek i papier ścierny. Elektronarzędziami możesz nie dotrzeć w głąb felca

Zależy ile i w którym miejscu brakuje. Czasem jest zwężenie na ościeżnicy, innym razem to zawiasy są obsadzone za blisko felca i jest za duży luz z ich strony.

Ja ratuję się niekiedy młotkiem... ;(

Czasem sklepanie ościeżnicy młotkiem przez drewnianą deseczkę pomaga. Lekko można ją naprostować. Druga rzecz to regulacja na zawiasach. Trzecia rzecz jest taka, abyś uciął sobie kawałem deski idealnie na szerokość skrzydła w felcu i przesunął ją od dołu do samej góry ościeżnicy. Zobaczysz dokładnie gdzie Ci zahacza (patrz post Fina - napierdzielaj młotkiem).

Inną opcją jest (zależy ile masz miejsca od strony zawiasów) użycie frezarki górnowrzecionowej. Stolarz zrobi Ci to za 20zł jak dowieziesz mu skrzydło. Okleisz od mniej widocznej strony samemu.

P.S. napisz jaki to dokładnie model skrzydła to będzie wiadomo o wiele więcej w tej sprawie.

Nie wiem co miałby pomóc model drzwi, napisałem, że to zwykłe drzwi z płyty i ramiaka MDF. Szerokość jest standardem.

Prostowanie młotkiem ościeżnicy metalowej, która jest przyspawana do zbrojenia w płytach ściennych oraz zalana betonem w środku...? Faktycznie genialny pomysł. Pomijam, że to niewykonalne, to już próbując odgiąć lekko zawiasy poprzez uderzanie w nie młotkiem, spowodowałem, że wszystkie gipsy, które robiłem na około się posypały, do tego pękła ściana nad futryną od strony łazienki, niedawno malowana...

Sprawa już załatwiona, za pomocą noża do tapet... Niedługo wrzucę poradnik ze zdjęciami, może komuś się przyda, zarówno przy zwężaniu felca drzwi jak i ogólnie skracaniu drzwi na dole, bo musiałem dodatkowo je uciąć o 5 mm i tym sposobem poszło w niecałą godzinkę.

Vendeur - ja Ci powiem po co kolega chciał zdjęcia lub model drzwi. Bo przy niektórych drzwiach / seriach masz laminat dawany na około do uszczelki albo do szyby jak tu: https://erkado.pl/technologie/technologia-ramiakowa-stile/ (zdjęcie po prawej - laminat idzie od szyby do szyby czyli tego wcięcia z prawej). Albo masz laminat jak w drzwiach płytowych, gdzie oklejone masz fronty drzwi, a felce to osobny laminat i tam mniej szkoda zdzierać go heblem, nożem czy czym tam sobie poradziłeś.

I następnym razem warto podziękować za odzew, bo nikt nie siedzi to za grube dolary i nie pomaga ludziom co zamówili niepasujące skrzydło. Chyba każdy chce poradzić w mądry sposób aby Ci pomóc, a nie udzielić porady dla samej porady - weź kątówkę i liźnij skrzydło. Porada przepyszna jak to co pozostałoby Ci ze skrzydła. Wiec o co mi chodzi.