ochman83 18.08.2018 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Mam następujący problem i potrzebuję fachowej porady. Sąsiad nade mną jakiś czas temu położył płytki na balkonach i twierdzi, że zastosował specjalną, nierozpuszczalną fugę do warunków zewnętrznych. Okazuje się jednak, że w momencie kiedy na zewnątrz panują bardzo wysokie temperatury i przychodzą nagłe burze z chłodniejszym opadem to fuga rozpuszcza się i spływając wraz z deszczem brudzi ściany Na moją prośbę sąsiad wydrapał fugę w jakimś stopniu w ubiegłym roku, ale nie zabezpieczył balkonu dalej stosując nową co spowodowało kolejne zacieki i wnikanie wody w głąb balkonu. Płytki na chwilę obecną siedzą na kleju w dalszym ciągu mocno, ale boję się, że jeżeli nie zmuszę go do interwencji zaczną odpadać i straty będą coraz większe. W jednym miejscu izolacja była nieprawidłowa od początku i w ogóle powstał znaczny zaciek Moje pytanie brzmi: co można z tym zrobić? - czy trzeba będzie skuć balkony ze względu na już występujące uszkodzenia? - czy trzeba skuwać całkowicie płytki i stosować specjalną izolację? - czy wystarczy położyć fugę od nowa i poprawić izolację stosując jakiś dodatkowy materiał? Co byście zrobili w takiej sytuacji. Jakiego rodzaju firmy szukać ewentualnie do wyceny i wykonania takiej usługi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 18.08.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 To nadaje się tylko do skucia,prowizorka tu nic nie zmienia- tylko generuje koszty,płytki na balkonach i tarasach to przeszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochman83 18.08.2018 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Dzięki za odpowiedź @jnow1 - jakie rozwiązanie w takim razie byś zaproponował? Wiem że są specjalistyczne masy do uszczelniania np. dachów, czy tego typu rozwiązania można stosować również na balkonach? Czyli np. skuć wszystko i zastosować jakąś inną metodę pokrycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 19.08.2018 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Podstawa to izolacja.Podłoże należy zeszlifować z pozostałości kleju i zagruntować Revinexem rozcieńczonym wodą w stosunku Revinex:woda = 1:4,następnie nałożyć 2 warstwy Neoproof PU W-40 (jednoskładnikowa poliuretanowa) pierwszą warstwę trochę rozcieńczyć wodą.Stosuję to z powodzeniem na tarasach i balkonach, a następnie zrobić posadzkę bez spoinową - wybór jest spory...kamienny dywan,żywica z posypką kwarcową,beton stemplowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochman83 19.08.2018 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Podstawa to izolacja.Podłoże należy zeszlifować z pozostałości kleju i zagruntować Revinexem rozcieńczonym wodą w stosunku Revinex:woda = 1:4,następnie nałożyć 2 warstwy Neoproof PU W-40 (jednoskładnikowa poliuretanowa) pierwszą warstwę trochę rozcieńczyć wodą.Stosuję to z powodzeniem na tarasach i balkonach, a następnie zrobić posadzkę bez spoinową - wybór jest spory...kamienny dywan,żywica z posypką kwarcową,beton stemplowany. No i to jest super konkretna odpowiedź! Dziękuję - bardzo mi pomogłeś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts