Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozpuszczona fuga na balkonie zafarbowała ściany

ochman83

Recommended Posts

Mam następujący problem i potrzebuję fachowej porady. Sąsiad nade mną jakiś czas temu położył płytki na balkonach i twierdzi, że zastosował specjalną, nierozpuszczalną fugę do warunków zewnętrznych. Okazuje się jednak, że w momencie kiedy na zewnątrz panują bardzo wysokie temperatury i przychodzą nagłe burze z chłodniejszym opadem to fuga rozpuszcza się i spływając wraz z deszczem brudzi ściany

c71032b4e56d2dd6.jpg

3a6e3544747dd611.jpg

Na moją prośbę sąsiad wydrapał fugę w jakimś stopniu w ubiegłym roku, ale nie zabezpieczył balkonu dalej stosując nową co spowodowało kolejne zacieki i wnikanie wody w głąb balkonu. Płytki na chwilę obecną siedzą na kleju w dalszym ciągu mocno, ale boję się, że jeżeli nie zmuszę go do interwencji zaczną odpadać i straty będą coraz większe.

db2d59de8f6449b6.jpg

7871c0c649b3d0b0.jpg

W jednym miejscu izolacja była nieprawidłowa od początku i w ogóle powstał znaczny zaciek

1fbca8961a5d76d0.jpg

Moje pytanie brzmi: co można z tym zrobić?

- czy trzeba będzie skuć balkony ze względu na już występujące uszkodzenia?

- czy trzeba skuwać całkowicie płytki i stosować specjalną izolację?

- czy wystarczy położyć fugę od nowa i poprawić izolację stosując jakiś dodatkowy materiał?

Co byście zrobili w takiej sytuacji.

Jakiego rodzaju firmy szukać ewentualnie do wyceny i wykonania takiej usługi?

Podstawa to izolacja.Podłoże należy zeszlifować z pozostałości kleju i zagruntować Revinexem rozcieńczonym wodą w stosunku Revinex:woda = 1:4,następnie nałożyć 2 warstwy Neoproof PU W-40 (jednoskładnikowa poliuretanowa) pierwszą warstwę trochę rozcieńczyć wodą.Stosuję to z powodzeniem na tarasach i balkonach, a następnie zrobić posadzkę bez spoinową - wybór jest spory...kamienny dywan,żywica z posypką kwarcową,beton stemplowany.

Podstawa to izolacja.Podłoże należy zeszlifować z pozostałości kleju i zagruntować Revinexem rozcieńczonym wodą w stosunku Revinex:woda = 1:4,następnie nałożyć 2 warstwy Neoproof PU W-40 (jednoskładnikowa poliuretanowa) pierwszą warstwę trochę rozcieńczyć wodą.Stosuję to z powodzeniem na tarasach i balkonach, a następnie zrobić posadzkę bez spoinową - wybór jest spory...kamienny dywan,żywica z posypką kwarcową,beton stemplowany.

No i to jest super konkretna odpowiedź! Dziękuję - bardzo mi pomogłeś!