Janekk1234 18.08.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Dzień dobry proszę o informację czy tak można.Złożymy tak: Mam projekt domu bez piwnicy. W trakcie kopania fundamentu, okazuje się że warto dodać Piwnicę pod domem. Co wtedy czh bezwzględnie trzeba wstrzymać prace i zgłaszać projekt zamienny i czekać normalnie na nowe PnB? Pytanie główne to :Czy można kontynuować prace, i w trakcie zgłosić projekt zamienny? Teoretycznie taka budowa piwnicy na etapie zero, może być traktowana jako dziura którą się zasypie więc o samowoli nie powinno być mowy... Kierbud chyba ma prawo zdecydować o kopaniu głębszych fundamentów i postawieniu wyższej ściany z. Bloczków?Tym bardziej że stawiam domek bliźniak i przyklejam się do istniejącego domu co ma piwnicę, więc zamiast robienia fundamentów schodowych, kopania głęboko równo z sąsiadem a potem wychodzenie ławą w górę, zdecydujemy w trakcie że lepiej piwnica. I złożymy oczywiście uzupełnienie projektu lub zastępczy jak będzie trzeba. Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.08.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Kierownik nie ma prawa nakazania wykonania piwnicy. Piwnic to nie tylko głębszy fundament to zdecydowanie nie ściana z bloczka, ale i strop schody - czyli zmiana konstrukcji budynku. Teoretycznie prace neleży wstrzymać i zaczekać na now PB, jednak praktyka jest w wielu przypadkach taka ze się równolegle buduje i załatwia nowe PB. Ale buduje się podstawie zamiennego projektu a nie wg widzimisię inwestora i kierownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 18.08.2018 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Strop/podłoga na parterze i tak jest zaprojektowany z płyt kanalowych. Schody Można zrobić później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 20.08.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 No to jak wiesz co i jak to po co pytać? Prawo swoje a ludzie swoje...Ja zrezygnowałem z grubszego styropianu bo za dużo papierologii z tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.08.2018 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Strop/podłoga na parterze i tak jest zaprojektowany z płyt kanalowych. Schody Można zrobić później. z jakiego powodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 20.08.2018 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 z jakiego powodu? ponieważ muszę i tak kopać głęboko i fundament będzie głęboko więc zamiast zasypywania wielkiej ilości piachu miały być kanałówki, aby zaoszczędzić na robiciźnie i mieć pewność że mi podłoga nie siądzie... Gotowe kanałówki to jest 100pln za m2 więc nie jest to drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts