Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa drzwiami przejścia

Recommended Posts

Witam! Poszukuję sposobu na zabudowanie drzwiami przejścia między salonem a korytarzem. Przejście ma 2,6m wysokości oraz 1,15m szerokości. Z jednej strony jest szafa komandor z drzwiami przesuwanymi, a z drugiej strony ściana z wystającą płytą która blokuje możliwość zabudowania drzwiami przesuwanymi. Znalazłem drzwi łamane/składane ale pozostaje problem jak zabudować od góry drzwi i lukę do sufitu Czy jest możliwość wstawienia drzwi w takich warunkach? Pozdrawiam

Obniżenie otworu na standardowy wymiar sporo pomoże. Jest tam też za mało miejsca aby dać "naświetle górne" (czasem spotykane w starszym budownictwie w łazienkach). Dorobienie kawałka węgarka do standardowego rozmiaru też pomoże.

Co do dokładniejszych podpowiedzi to przydałoby się jakieś poglądowe zdjęcie z obydwu stron tego otworu.

Łamane drzwi nie są zbyt wygodne jeśli będą to drzwi przejściowe. Takie drzwi montuje się zazwyczaj w garderobach itp miejscach. Porta ma takie dwa modele jak dobrze wiesz. Tak czy inaczej ciągnięcie za naparstek aby złożyć skrzydło jest średnio wygodne. Ja szedłbym w zabudowanie tego normalnym skrzydłem drzwiowym - czytaj doprowadzenie otworu do standardowych wymiarów i wstawienie zwykłego rozwiernego skrzydła.

A jak boisz się bałaganu przy montażu i dodatkowych obróbek to zobacz ościeżnice regulowane:

https://erkado.pl/naswietla-i-oscieznice/ (pierwsza z góry)

http://www.dre.pl/images/files/informacje_techniczne/Oscieznice_regulowane_DRE_2018_1_146-147.pdf

Od razu masz wykończony kawałek ścianki jaką zrobisz aby zmniejszyć otwór.

Edytowane przez mazwoj