Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ruch licznika mimo braku odbioru

bronson90

Recommended Posts

Witam, bardzo niepokoi mnie minimalny ruch licznika wody mimo braku odbioru wody. Od dwóćh miesięcy wylane są posadzki, od pół roku nigdzie nie pokazała się woda ale nie daje mi spokoju, że przez dobe licznik podbija o około 50 ml. Czy to normalne? Czy jest to związane ze zmianami ciśnienia w instalacji wodnej? Ruchu nie widać na liczniku ale jak zacząłem sprawdzać odczyty na małych zegarach ( 100ml. 1l, 10l, 100l, ) to na dobe ten najmniejszy przeskakuje o 50 ml.Z góry dziękuję za pomoc, nie daje mi to spokoju a perpektywa kucia posadzki i przebijania się przez podłogówke mnie przeraża.

Wszędzie sucho, po takim czasie chyba wyszłaby gdzieś wilgoć gdyby coś w posadzce puściło? Poza tym myśle, że gdyby był wyciek to ubytki występowałyby w podobnym odstępie czasu. Czy może być tak, że zmieniające się cisnienie w sieci powoduje czasem ruch licznika? Mamy bardzo niestabilne ciśnienie, gdy przychodzi wieczorna pora to ledwo woda leci.

To sa ruchy spowodowane zmianami ciśnienia w instalacji. Wycieku nie ma.

Pewnie spisujesz licznik przy małym ciśnieniu, a odczytujesz jak cisnienie wzrosło. Jeszcze pewnie instalacja na rurach PPR które po wzroscie cisnienia rozszerzaja się.

Edytowane przez Slawko123

Sprawa jest znana od dawna.

BRAK ZAWORA ZWROTNEGO (przeciwskażeniówki) na wejściu lub jest nieszczelny!

Jak ciśnienie wzrasta to licznik liczy.

Jak maleje - nie odlicza bo ma blokadę obrotu wstecz.

W efekcie - kilka skoków ciśnienia i jest wskazanie mimo braku poboru!

Wielkość zależy od pojemności układu wodnego.

Adam M.