bronson90 19.08.2018 03:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Witam, bardzo niepokoi mnie minimalny ruch licznika wody mimo braku odbioru wody. Od dwóćh miesięcy wylane są posadzki, od pół roku nigdzie nie pokazała się woda ale nie daje mi spokoju, że przez dobe licznik podbija o około 50 ml. Czy to normalne? Czy jest to związane ze zmianami ciśnienia w instalacji wodnej? Ruchu nie widać na liczniku ale jak zacząłem sprawdzać odczyty na małych zegarach ( 100ml. 1l, 10l, 100l, ) to na dobe ten najmniejszy przeskakuje o 50 ml.Z góry dziękuję za pomoc, nie daje mi to spokoju a perpektywa kucia posadzki i przebijania się przez podłogówke mnie przeraża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.08.2018 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Czyli przez dwa miesiące licznik wskazał zużycie 3 litry?O 50ml skacze codziennie jednorazowo czy płynnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 19.08.2018 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 3 razy skoczylo w ciągu okolo 40h, teraz od 24h nie ma ruchu. Zuzycia w dluzszym okresie czasu nie sprawdzalem bo ciagle jest korzystane z wody. Teraz mnie cos tknelo czy nie ma gdzies przeciekow i zaczalem zwracac uwage na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.08.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Raczej są gdzieś niewielkie przecieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 19.08.2018 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Wszędzie sucho, po takim czasie chyba wyszłaby gdzieś wilgoć gdyby coś w posadzce puściło? Poza tym myśle, że gdyby był wyciek to ubytki występowałyby w podobnym odstępie czasu. Czy może być tak, że zmieniające się cisnienie w sieci powoduje czasem ruch licznika? Mamy bardzo niestabilne ciśnienie, gdy przychodzi wieczorna pora to ledwo woda leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.08.2018 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) To sa ruchy spowodowane zmianami ciśnienia w instalacji. Wycieku nie ma.Pewnie spisujesz licznik przy małym ciśnieniu, a odczytujesz jak cisnienie wzrosło. Jeszcze pewnie instalacja na rurach PPR które po wzroscie cisnienia rozszerzaja się. Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.08.2018 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Ruch licznika o 50ml występuje tylko w jedną stroną? To znaczy pokazuje pobór wody czyli np. 1 litr na tydzień czy skacze w górę i w dół ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 20.08.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Zakręć wodę na wejściu do domu, rozłącz instalację i sprawdź miernikiem ciśnienia do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.08.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Sprawa jest znana od dawna. BRAK ZAWORA ZWROTNEGO (przeciwskażeniówki) na wejściu lub jest nieszczelny!Jak ciśnienie wzrasta to licznik liczy.Jak maleje - nie odlicza bo ma blokadę obrotu wstecz.W efekcie - kilka skoków ciśnienia i jest wskazanie mimo braku poboru!Wielkość zależy od pojemności układu wodnego. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 20.08.2018 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Ok Panowie, uspokoiliście mnie. Muszę w takim razie umówić się z hydraulikiem na montaż/wymiane tez przeciwskażeniówki. Ruchy były tylko w górę, ale teraz po 2 dobach nawet nie drgnęło. Może miałem jeszcze powietrze w przewodach, sam nie wiem grunt. że to nie wyciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts